Türkiye İş Bankası, 100. Yıl Girişim Sermayesi’nin kuruluşuna ilişkin olarak İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın katılımıyla lansman toplantısı gerçekleştirdi.
İlk olarak açılış konuşmasını yapmak üzere, Türkiye İş Bankası Yeni Nesil Girişimcilik İş Kolu Başkanı, 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu sahnedeydi. Karakullukçu, girişimleri kesintisiz ve uzun soluklu bir şekilde desteklediklerini, amaçlarının bu yönde olduğunu söyledi. Aynı zamanda 100. Yıl Girişim Sermayesi’nin kuruluşunu kutlayarak, bu sermayenin amaçlarına değindi. Bu arada belirtmeden geçmeyelim; 100. Yıl Girişim Sermayesi’nin odağı yapay zekâ.
Yıl sonuna kadar 15 girişime yatırım yapılacak
Şu ana kadar 100. Yıl Girişim Sermayesi ile 7 girişime yatırım yaptıklarını, Yapay Zekâ Fabrikası aracılığıyla 11 girişime destek vermeye başladıklarını ve onların yatırımlarını da önümüzdeki dönemde gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Karakullukçu, “Yıl sonuna kadar yatırım yaptığımız girişim sayısı 15’i bulacak. Birinci yılı tamamladığımızda da 100. Yıl Girişim Sermayesi ve İş Bankası’nın desteklediği diğer girişim sermayesi fonları aracılığıyla yaptığı yatırım miktarını 50 milyon dolara çıkarmış olacağız” dedi.
Barış Karakullukçu, “Girişimciler, fikirleri ve endüstrileri şekillendirme; küresel zorlukları çözme ve milyonlarca insan için fırsatlar yaratma potansiyeline sahipler. Bu inovasyon tohumlarının büyümesi için doğru ortamı, kaynakları ve destekleri sağlamayı hedefliyoruz. Girişimlerin başarılı olması sadece finansal kaynaklara bağlı değil; onlara sunulacak rehberlik, teknik destek, güçlü ağ imkanları, sektörel uzmanlık ve mentorluk gibi katkılar da büyük önem taşıyor. Başarıya giden bu yolda onlarla birlikte emin adımlarla ilerlemekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.
"100. Yıl Girişim Sermayesi ve Yatırımları" adlı ilk panelin moderatörlüğünü Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran üstlendi. Panelin konuşmacıları ise Salus kurucu ortağı Alperen Adikti, Homster kurucu ortağı Barış Bal, Crait.it kurucu ortağı Safiye Dinçtürk ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetici Direktörü Erkan Yağcıoğlu idi.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, fonun isminin 100. Yıl olmasının Cumhuriyet ve İş Bankası açısından önemine değinerek, “100. yılda eğer kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşıyor olsaydı, bugün konuşulmasını istediği şey bilim olurdu, yapay zekâ olurdu. Bu konuda Türkiye’nin geldiği yeri duymak, bilmek ve bununla gurur duymak isterdi” dedi.
Yapay zekânın, sanayi devrimine eşdeğer bir dönüşümü tetiklediğini söyleyen Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretken yapay zeka insan beyninin kapasitesini artıracak ve insanı çok farklı bir olgunluk seviyesine çıkaracak bir teknolojidir. Artık beynimizi gereksiz şeylerle doldurmak zorunda olmayacağız ve insan beyninin bundan sonraki evrimi çok daha farklı şekilde ivmelenerek gelişecek. Bugün akıl dışı olarak gördüğümüz, “İnsanlık öldü mü” diye düşündüğümüz ne varsa, bunların da tükenmesine ve insanların iyilikte buluşmasına vesile olmasını diliyorum. Yapay zekâyı böyle kritik bir konumda gördüğümüz için yatırım yapıyoruz. Koç Üniversitesi ile açtığımız Yapay Zekâ Araştırma Merkezi akademik anlamda çalışmak isteyen gençlerimize vesile oluyor. Girişimcilik ekosisteminin de bu yaptıklarımızla beraber onun bir tanımlayıcısı olduğunu düşünüyorum. Bunların bir süre sonra kartopu gibi büyüdüğünü ve ülke ekonomisine katkı sağladığını görmeyi diliyorum.”
Panelde ilk olarak girişimlerin faaliyet alanları konuşuldu. Buna göre Crait.it, e-ticaret siteleri için yapay zeka destekli görseller oluşturuyor. Üretken yapay zekâ ve e-ticarete özel geliştirilmiş makine öğrenmesi teknolojilerini kullanarak, e-ticaret yapan tüm markalara çeşitli çözümler sunmayı amaçlıyor. Salus, kişiye özel önleyici bir sağlık platformu olarak faaliyet gösteriyor. Hem milyonlarca insanın çok daha sağlıklı bir yaşam sürmesini hem de bu hizmeti ulaşılabilir kılmayı hedefliyor. Homster ise emlak ve iç mimarlık sektörüne yönelik otomatize edilmiş bir iç mimari tasarım uygulaması olarak hizmet veriyor. Emlak danışmanlarına ve müteahhitlere, dakikalar içerisinde sadece bir kat planından oluşturulan ve farklı iç mimari stillerle özelleştirilebilecek sanal turlar sunuyor.
Erkan Yağcıoğlu, Salus, Crait.it ve Homster'ın 100. Yıl Girişim Sermayesi tarafından yatırım almasının nedenlerine değinerek, kurucuların bu noktada önemli bir rol oynadığını belirtti ve şunları söyledi: "Fonumuzun odağı kısa ve öz: Faaliyet gösterdiği dikeyden ve bulunduğu aşamadan bağımsız olarak, Türkiye’de veya yurt dışında bulunan Türk kurucuya sahip teknoloji ve yazılım odaklı girişimlere yatırım yapıyoruz. Buradaki ve şu an yatırım süreçleri devam eden girişimler de bunun örneğidir. Henüz cirosu olmayan bir girişime 100 bin dolar yatırım yapabildiğimiz gibi, milyonlarca dolar ciro üreten endüstriyel bir girişime 1 milyon dolarlık bir yatırım taahhüdü verebiliyoruz."
Girişimleri rakiplerinden ayrıştıran özelliklerden de bahsedildi. Crait.it, e-ticarette yıllardır bulunan sorunları çözdüklerini; bunu yaparken de yapay zeka modelini geliştirebiliyor olduklarını açıkladı. Salus, halihazırda kişisel bir iş yaptığını, çünkü her kişinin sağlık ihtiyaçlarının farklı olabileceğini açıkladı. Salus'un bu kişiselleştirilme kısmında, kullandığı algoritmalarla diğer girişimlerden ayrıştığı belirtildi. Homster ise benzer iş yapan girişimlerden yüzde 99 oranında ayrıştığını; henüz üniversitelerde bile paper olan konuların kendileri tarafından ürünleştirildiğini söyledi.
Yapay Zekâ Fabrikası
Günün "Yapay Zekâ Fabrikası Girişim Destekleri" adlı ikinci panelinin moderatörü ise Barış Karakullukçu oldu. Adin AI kurucu ortağı Prof. Altan Çakır, ERG Controls kurucu ortağı Batuhan Ergör, Evercopy kurucu ortağı Deniz Özgür, Tazı AI Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Çataltepe ve Yapay Zekâ Fabrikası'ndan Yasemin Tavlaşoğlu panelin konuşmacılarıydı.
Etkinlikte, Yeni Nesil Girişimcilik çatısı altında hayata geçirilen Yapay Zekâ Fabrikası da tanıtıldı. Yapay zekâ dikeyinde topluluk ve yatırım portföyü oluşturarak ekonomik ve stratejik bir değer elde etme hedefiyle oluşturulan Yapay Zekâ Fabrikası için geçtiğimiz 6 ay boyunca binlerce yapay zekâ girişimi tarandı, yüzlercesi ile yakın temas kuruldu. Girişimler, 3 aylık frekanslarla düzenlenen jüri günleri ile Türkiye’nin yapay zekâ alanında önemli akademisyenleri ve teknoloji liderlerinden oluşan bir jürinin karşısında girişimlerini anlatma imkânı buluyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen iki güri günü etkinliği ile toplam 11 girişim programa dahil edildi. Ekim ayında ise üçüncü jüri gününün düzenlenmesi planlanıyor.
Adin AI, yapay zekâ tabanlı, blockchain destekli teknolojisiyle reklam yatırımlarının verimliliğini, etkinliğini ve şeffaflığını artırıyor. Reklam verenler tüm dijital reklam yatırımlarını tek noktadan yapay zekâ tabanlı olarak planlayabiliyor, satın alabiliyor ve gerçek zamanlı optimize edebiliyor.
ERG Controls, hastanelerde ve hijyenik tesislerde el hijyeni takibini dijital hale getiriyor. Yapay zekâ destekli platform, YIKA ile çalışanların bütün el hijyeni aktivitelerini takip ederek enfeksiyonların ve diğer hastalıkların el yoluyla bulaşmasını önlüyor. ERG ile enfeksiyonların ve gıda kaynaklı salgınların yayılmasının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
Evercopy, pazarlama bilmeyenler için pazarlama operatörü olarak tanımlanıyor. Web sitesini ve şirketin belge, sunum gibi materyallerini sisteme giren kullanıcılar için öncelikle yapay zekâ algoritmalarının yardımı ile bir dijital pazarlama planı oluşturuluyor. Evercopy özellikle pazarlama ekipleri veya bir pazarlama ajansı için çalışma bütçesi bulunmayan girişimleri hedefliyor.
Tazı AI, yapay zekânın herkes için ulaşılabilir olmasını hedefliyor; yapay zekâ alanında 30 yılı aşkın deneyim ve 23 patenti birleştiren bir mimariye dayanıyor. Bankacılık, sigorta, perakende, telekom, sağlık sektörlerinin daha akıllı iş kararları alması için “yapay öğrenme” ile kolayca model oluşturma, güncelleme, uygulama ve işlem yapma imkânı sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap