Yapay zeka, son dönemde çok fazla konuştuğumuz ve bu konuşmalara paralel olarak hızlı bir şekilde hayatımızdaki her alana el atmaya başlayan bir teknoloji olmaya devam ediyor. Gündem her daim bir dönüşüm içinde olsa da yapay zekanın hızlı adaptasyonu, bizleri hem heyacanlandırıyor hem de korkutuyor. Bu kapsamda artık hükümetler de olaya el atmaya başladı ve tarihin ilk yapay zeka yasası diyeceğimiz bir yasa, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı.
2024 yılından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yapay zeka yasası, yapay zeka modellerinin geliştiricileri için büyük etkilere sahip olacak. Zira bununla birlikte dünya çapında daha güvenli ve şeffaf bir standart belirlenmesi gerekecek.
OpenAI tarafından önerilen bazı değişiklikler mevzuata dahil edildi
Time tarafından elde edilen belgelere göre OpenAI, 14 Haziran'da Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmadan önce, milletvekillerinden yapay zeka kullanımını daha iyi düzenlemek için tasarlanan yapay zeka yasasının taslak versiyonunda çeşitli değişiklikler yapmalarını istedi. OpenAI tarafından önerilen bazı değişikliklerin mevzuata dahil edildiği bilgisi paylaşıldı.
Yasa onaylanmadan önce milletvekilleri, OpenAI'ın ChatGPT ve DALL-E gibi tüm genel amaçlı yapay zeka sistemlerini yasanın risk kategorileri kapsamında "yüksek riskli" olarak belirlemek için yasadaki terimleri genişletmeyi tartıştı. Time'a göre OpenAI, 2022 yılında şirketin üretimsel yapay zeka sistemlerinin bu tanımlamaya girmesine karşı mücadele etti ve yalnızca yapay zekayı yüksek riskli kullanım durumlarına açıkça uygulayan şirketlerin düzenlemelere uyması gerektiğini savundu. Bu argüman, Google ve Microsoft tarafından da desteklendi.
OpenAI'ın üç temsilcisi, yasada önerilen risk kategorilerini netleştirmek için Haziran 2022'de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle bir araya geldi. Time tarafından elde edilen toplantının resmi bir kaydında, "Genel amaçlı yapay zeka sistemlerinin yüksek riskli sistemler olarak dahil edileceğinden ve varsayılan olarak daha fazla sistemin yüksek riskli olarak kategorize edileceğinden endişe duyuyorlardı" denildi. İsmini vermek istemeyen bir Avrupa Komisyonu kaynağı da Time'a, OpenAI'ın bu toplantıda, algılanan bu aşırı düzenlemenin yapay zeka inovasyonunu etkileyebileceği endişesini dile getirdiğini, teknoloji ile ilgili risklerin farkında olduğunu ve bunları azaltmak için elinden geleni yaptığını iddia ettiğini bildirdi.
OpenAI, bu bilgileri daha önce açıklamamıştı, ancak yasanın maddelerine baktığımızda şirketin büyük ölçüde başarılı olduğunu görüyoruz. 14 Haziran'da onaylanan yasanın son taslağında genel amaçlı yapay zeka sistemleri otomatik olarak yüksek riskli olarak sınıflandırılmıyor. Bununla birlikte, "temel modellere" daha fazla şeffaflık gerekliliği getirerek, şirketlerin risk değerlendirmeleri yapmalarını ve yapay zeka modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanılıp kullanılmadığını açıklamalarını gerektiriyor.
AB'nin yapay zeka yasasının yürürlüğe girmesi için hala kat edilmesi gereken çok yol var. Sonuç olarak yasanın kimleri, ne kadar etkileyeceğini 2024'ten sonra net bir şekilde göreceğiz gibi duruyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap