Instagram'ın kurucularından yeni uygulama: Artifact

Instagram’ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger yeni uygulamaları Artifact ile kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir haber akışı sunuyor.
Instagram'ın kurucularından yeni uygulama: Artifact

Instagram’ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger yeni bir uygulama ile karşımızda. Artifact isimli bu uygulama, kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir haber akışı sunuyor. Şu an için beta sürümünde olan Artifact, kullanıcıları bekleme listesi üzerinden uygulamaya alıyor. 

Aktarılanlara göre, ikilinin ortaya çıkardığı uygulama, Google Reader'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Bununla beraber Artifact, kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için makine öğreniminden faydalanıyor. Bu noktada 2013 yılında kapanan Google Reader'ın da benzer bir özelliğe sahip olduğunu hatırlatalım. Yine de Google Reader, genel olarak kullanıcıların RSS akışları eklemesini sağlayacak şekilde kurgulanmıştı. 

Bu arada Kevin Systrom ve Mike Krieger'ın The Verge ile bir röportaj gerçekleştirdiğini belirtelim.  Röportajda yer alna bilgilere göre,  Artifact ilk etapta seçilmiş haberlerden oluşan bir seçki sunacak, ancak bunlar zaman içinde kullanıcının ilgi alanlarına daha uygun hale gelecek.

Söz konusu makalelerin bazıları The New York Times gibi büyük yayıncılardan gelirken, diğer makaleler daha küçük sitelere ait olabilecek. Diğer önemli özellikler arasında yorum kontrolleri, takip ettiğiniz kişilerin yorumlarıyla birlikte paylaştıkları makaleler için ayrı akışlar yer alıyor. Buna ek olarak gönderileri özel olarak tartışmak isteyenler için mesajlaşma seçeneği de bulunacak. 

Instagram'ın başarısı göz önünde bulundurulduğunda, Kevin Systrom ve Mike Krieger'ın yeni projesinden beklenti yüksek. İkilinin önceki gibi bir başarıya imza atıp atamayacağı ise merak konusu. Zira haber okuma alanında pek çok oyuncu mevcut. Bu oyuncular arasında Flipboard, SmartNews ve Newsbreak yer alıyor.

Aynı şekilde Pocket ve Matter gibi gibi uygulamalar da haber okuma deneyimini, yorumlar ve öneri seçkisiyle bir araya getiriyor. Twitter'ın Revue'yü satın alıp bir süre aktif olarak platformda sunmasının akabinde kapatması ise pazarda özel bir konuma sahip olan Substack'in elini güçlendiriyor. 

Haber dağıtımı söz konusu olduğunda uygulamanın Apple News ve Google News'un yanı sıra Meta uygulama ailesiyle de rekabete gireceğini söylemek mümkün. Ayrıca son zamanlarda Z kuşağının bir soruyu aramak için Google yerine TikTok arama butonunu kullandığını düşünürsek, Artifact'in haber dağıtımı için sosyal ağlarla yarış içinde olması muhtemel. 

Tüm bunlara rağmen ikili, makine öğrenimi teknolojisinde gerçekleşen son atılımların uygulamanın başarısında önemli bir role sahip olacağını düşünüyor. Şu an için yalnızca ABD'deki kullanıcıların ilgisine sunulan uygulamanın atacağı adımları hep beraber izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.