Louis Vuitton, oyun sektörüne özel görünümlerden kendi oyununu üretmeye, oyun karakterlerini ve dijital sanatçıların eserlerini koleksiyonlara eklemekten NFT koleksiyonları yayınlamaya kadar yenilikçi ve Web3'ü benimseyen tavrıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Gelin, Louis Vuitton'un kurguladığı Web3 pazarlama stratejisine birlikte bakalım.
NFT koleksiyonları ve oyun deneyimi
2021'in Ağustos ayında Louis: The Game oyununu hayranlarıyla buluşturan Louis Vuitton, 2022'nin Nisan ayında oyuna getirdiği yeni bir güncelleme ile oyuncuların, kurumun geçmişini öğrenmelerini teşvik eden ödüllerle profil resmi kategorisinde NFT'ler kazanmasını sağladı.
NFT koleksiyonu, Louis Vuitton'un 200 yıllık tarihi hakkında bilgilendirirken, o dönemde popüler olan açık artırma ya da ücretli NFT satışı yerine oyuncularına rastgele ödüller tanımlamayı tercih etti. Oyun içinde belli bir seviyeye gelen oyuncular, NFT çekilişine katılmaya hak kazandı. 4 Ağustos'a kadar açık olan çekiliş, toplamda 10 yeni NFT dağıttı. Bu NFT'ler, oyun içinde şirketin ünlü monogram'ının insana dönüştürülmüş hali olan Vivienne'e yer vermekteydi.
NFT'ler, Vivienne'in farklı görünümlerine ev sahipliği yaparken, platformlar arasında taşınabilen ve sosyal ağlarda bir avatar görevi gören profil resmi projesi olarak öne çıkıyordu.
Aslına bakarsanız, bahsettiğimiz kurgu, oyun içinde yapılan ilk güncellemeye benziyor. Şirket, Wenew destekli ilk güncellemede oyunculara 3 farklı tasarıma sahip 10 desteden oluşan 30 kartpostal kazanma şansı tanıyordu. Söz konusu kart postallar hem o dönemdeki yeni şovdan görüntüler içeriyor hem de Louis Vuitton'un geçmişine yönelik bilgiler içeriyordu. NFT basımı (mint) Louis Vuitton'un Ethereum cüzdanı üzerinden gerçekleştirilmişti.
Wenew Labs ve Aura
Bu arada Louis Vuitton'un, Beeple ismiyle tanınan Mike Winkelmann'ın kurduğu Wenew Labs ile yakın ilişki içinde olduğunu belirtmekte fayda var. Oyunun lansmanında da Wenew Labs kardeş şirketi Possible ile çalışmış ve NFT dağıtımının (giveaway) ikinci turunda kullandıkları akıllı kontratları geliştirmişti. Bununla beraber 2019 Hazır Giyim Bahar koleksiyonunda Beeple'ın çalışmalarının yer aldığı tasarımlar dikkat çekmişti.
Sırası gelmişken, Gucci'nin de 10KTF projesinde tıpkı Louis Vuitton gibi Wenew Labs ile ortaklık kurduğunu ekleyelim. 10KTF projesi dijital Gucci'de popüler profil resimlerini giydirmekteydi.
Louis Vuitton ise bu alandaki çalışmalarını ileri taşımak niyetiyle Prada ve Cartier ile Blockchain konsorsiyumu Aura'yı kurdu.
Final Fantasy ve League of Legends
Louis Vuitton, kendi oyununu geliştirmeden önce de oyun dünyasına adım atmıştı. Şirket, 2016 yılında Bahar-Yaz koleksiyonu için ilk ortaklığını Square Enix ile kurdu ve Final Fantasy karakteri "Lightning"in yer aldığı bir koleksiyonla karşımıza çıktı.
2019'un Ekim ayında League of Legends için özel görünümler, kapsül bir koleksiyon ve League of Legends şampiyonluk kupasına özel bir sandık tasarladı. Sandık tasarımı Louis Vuitton'un genç kitleler arasındaki görünürlüğünü artırdı. League of Legends şampiyonluk kupası, yalnızca final esnasında 99 milyon görüntülenme aldı.
Bunlara ek olarak 2022'nin haziran ayında Avrupa'daki teknoloji etkinliği VivaTech'e özel "LVMH Apartment" isimli sanal bir daire tasarlattı ve oturumları şirketin avatarı Livi'nin sunması sağlandı.
LV Diamonds Collection
Louis Vuitton'un Web3 tarafındaki çalışmaları bahsettiğimiz projelerle kısıtlı değil. Ayrıca 2022'nin Temmuz ayında Louis Vuitton, blockchain tabanlı dijital pırlanta sertifikasına sahip LV Diamonds Collection'ı piyasaya sürdü.
Louis Vuitton'un Web3 yaklaşımını özetlemek gerekirse; şirket oyun ekosistemi aracılığıyla genç kitlelere ulaşırken, NFT koleksiyonları ile kullanıcılarına farklı faydalar ve eşsiz deneyimler sunuyor. Blockchain teknolojisinden ise markanın şeffaflığını öne çıkarmak için yararlanıyor. Son olarak, Louis Vuitton'un önemli marka ve kuruluşlarla iş ortaklığı yaparak özgünlüğünü tescillediğini söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap