Teknoloji sektöründe işten çıkarmalar artık önü alınmayacak boyutlara geldi. Layoffs.fyi'nin verilerine baktığımızda sadece 2023'te -ki henüz bir ayı bile tamamlamadık- 173 şirket, 56 bine yakın çalışanının görevine son verdi. Üstelik bu son da olmayacak. Zira büyük teknoloji şirketleri bile enflasyondan etkileniyor, baskılara dayanamıyor ve çalışanlarını işten çıkarıyor. Bunun son örneğini de Microsoft'ta gördük. Teknoloji devi, geçtiğimiz günlerde, çoğu mühendisten oluşan 10 bin çalışanını mart ayı sonuna kadar işten çıkaracağını açıkladı.
Microsoft bu anlamda tek şirket de değil. Kısa süre önce Meta 11 bin, Alphabet 12 bin, Amazon ise 18 bin çalışanını işten çıkardı. Bu işten çıkarmaların en önemli nedeni ise şirketlerin pandemi döneminde gerçekleştirdiği çalışan büyümeleri ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaşanan enflasyon. Çünkü şu anda sadece ülkemizde değil, global anlamda ciddi bir enflasyon söz konusu. Bu da teknoloji işten çıkarmalarının artmasına neden oluyor.
Pandemide yaşanan orantısız iş gücü büyümesi
Ayrıca pandemide hızlanan dijital dönüşüm, birçok şirketin büyümesine ve dolayısıyla orantısız bir şekilde çalışan sayısını artırmasına neden oldu. Örneğin; Amazon 2020-2021 arasında bünyesine 800 bin yeni çalışan ekledi. 18 bin kişiyi işten çıkardığında ise 1,5 milyon çalışanı vardı. Yani bir noktada bu sayı kontrol altına alınmak ve belki de eski seviyelere döndürülmek isteniyor ve bu da işten çıkarmaların henüz bitmediği anlamına geliyor.
Gelelim asıl konumuza. Teknoloji devlerinde böyle işten çıkarmalar söz konusu iken Apple cephesinden pek bir ses çıkmadı. Sadece şu anda, perakende tarafında bazı çalışanların görevine son verildiği söyleniyor. Ancak mühendislik, pazarlama vb. birimlerde henüz büyük bir işten çıkarma olayına rastlanmadı. Apple işten çıkarmalardan kaçınıyor gibi görünse de en net bilgiyi şirketin 2 Şubat'ta yapacağı kazanç bildiriminde alacağız.
Apple'ın işe alım stratejisi
Aslında Apple da pandemi sırasında işe alımları artırdı ve 2019'da 137 bin çalışanı varken bu sayı 2022'de 164 bine çıkarıldı. Kısacası iş gücünü yüzde 19 oranında artırdı. Ancak, Apple ile rakiplerinin çoğu arasındaki fark burada devreye giriyor. Şirketin 2016'dan 2019'a kadar sürede olan iş gücü de yüzde 18 artmıştı. Yani Apple aslında pandemi döneminde ekstra bir işe alım gerçekleştirmedi. Her zamanki iş gücü artırma oranını korudu. Bu da şirketin orantısız bir iş gücü ortaya çıkarmasının önüne geçti.
Apple'dan kısa bir süre sonra toplu bir işten çıkarma haberi alır mıyız, bilinmez. Ancak belli ki doğru strateji, hem birçok kişinin işten çıkmasının önüne geçiyor hem de şirketin imajının olumlu yönde seyretmesine imkan sağlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap