Dijtalleşen dünyada en önemli payı alan sektörlerden biri hiç şüphesiz eğitim oldu. Ülkemizden örnek vermek gerekirse, pandemi döneminde hepimiz evlere kapandığımızda eğitimler de uzaktan eğitime döndü. Milyonlarca öğrenci ve yüz binlerce öğretmen bu süreçte bilgisayarları başından ders dinledi ve anlattı. Veliler de evlerde kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirerek el verdiğince çocukları için en uygun ortamı sağlamaya çalıştı. Pandeminin etkileri azaldı, evlerden dışarı çıktık ve eski yaşamlarımıza geri döndük. Ancak bu süreçte tabii ki birçok şey değişmiş ve bu değişikliklerin bazıları da kalıcı hale gelmişti. Her ne kadar okullar eskisi gibi faaliyet gösterse de online eğitim materyallerinin hayat kolaylaştırması, birçok eğitim platformunun da bu dönemde önünü açtı.
Derslig de bu kapsamda hayata geçirilen platformlardan biri. Mehmet Özdemir ve Anıl Çalışkol tarafından, henüz pandemi bile hayatımızda yokken, 2018 yılında temelleri atılmaya başlanan Derslig, öğretmenlerin ders işleyişini kolaylaştıran ve öğrencilerin derslerden maksimum verimi almasını sağlayan bir platform.
Öğretmenlerin aradıkları her içeriğe kategorize edilmiş, editörler tarafından incelenmiş şekilde kolaylıkla erişim sağlayabilecekleri ve aynı zamanda anlamlı öğrenci takibi imkânı da sunan Derslig, öğretmenler için donanımlı bir online içerik platformu. Öğrenciler için ise eğlenceli, motive edici, oyunlaştırılmış ve geri bildirim mekanizmaları ile donatılmış bir eğitim platformu. Veliler için en önemli özelliği ve tercih sebebi ise kolay takip edilebilir bir asistan özelliğine sahip olması. Böylece veli, öğrencisi ile ilgili güncel durumu takip edip bilgi sahibi olabiliyor.
Derslig, 200’den fazla kurum, 200 binden fazla öğretmen ve yaklaşık 900 bin öğrenci tarafından kullanılıyor
Bugün itibarıyla Derslig, 200’den fazla kurum, 201 bin 103 öğretmen ve 886 bin 12 öğrenci tarafından kullanılıyor. Bu sayıyı Derslig.com ana sayfasından da güncel olarak takip edebilmek mümkün. Mart ayından bu yana Derslig Pro’yu ise 100 bin öğrenci deneyimledi. Şu an 59 bin veli de Akıllı Veli Asistanı özelliğini kullanıyor.
Online eğitim alanında çok fazla güçlü aktör var, bunların sayısının da giderek artacağı öngörülüyor. Mehmet Özdemir'in bizimle paylaştığı bilgilere göre Derslig şu anda ilkokul tarafında ilk üç oyuncudan biri olmayı başarmış durumda. Platformun hedefi ise ortaokul ve lise düzeylerinde de bu başarıyı yakalamak. Derslig'i rakiplerinden ayrıştıran bazı özellikler mevcut.
Derslig’de senkron oyunlaştırma dediğimiz; öğrencilerin ders çalışma performanslarına göre düzenlenen yarışmalar bulunuyor. Bu yarışmalar canlı olarak yapılıyor. Ayrıca öğrencilerin bu yarışmalardan ve genel performanslarından elde ettikleri puanlarla yarıştıkları öğrenci ligleri sistemi bulunuyor. Derslig’i ayrıştıran bir diğer özellik ise “Akıllı Veli Asistanı”. Bu özellik sayesinde veliler, öğrencilerin aktivitelerini bildiren ve durumuna göre özel önerilerde bulunan bir sistem ile sürekli güncel bilgi edinmiş ve doğru şekilde yönlendirilmiş oluyor.
Güçlendirme programı ile de kurumsal olarak Derslig’e üye olan kurumlarda, öğrencilerin kurumda oldukları deneme sınav dataları sisteme işleniyor, platform her bir öğrencinin sonuçlarına bakarak eksiklerini, gereksinimlerini tespit ederek kişiye özel programlar oluşturuyor. Bu aşamada da güçlendirme programı, yüz yüze eğitim ile online eğitimi birbirine bağlayan en güçlü özellik oluyor. Bireysel üyeliklerde ise öğrencinin sistem içinden de ulaşabildiği online deneme sınav dataları baz alınarak her öğrenciye özel çalışma programı oluşturuluyor.
Derslig içeriklerinin hazırlanma yöntemi
İçerikler, Derslig’in öğretmen ekibi tarafından müfredata uygun şekilde hazırlanıyor. Her branşa ait bir Ar-Ge grubu var ve öğretmenler bu gruplara platform içinden kolayca katılabiliyorlar. İçerikler, yorumlar, platformu geliştirecek tavsiyeler ve bazen de içerikteki hatalar bu gruplarda paylaşılıyor. Bu sayede içerikler sürekli canlı kalıyor ve gelişerek değişiyor. Günümüz öğrencilerinin dikkat süreleri çok kısa olduğu, bu sebeple öğretim sürecinde konu anlatımından öğrencinin uzmanlaşmasına kadar olacak süreci tasarlarken ilk baz alınan nokta burası olduğu belirtiliyor.
Buradan yola çıkılarak Derslig içeriğinde, öğrencinin sıkılmadan, soluksuz ilerleyebileceği anlatım setleri oluşturulmuş. Örneğin; Derslig içerisinde öğrenci çalışmak istediği dersin ilgili konusu hakkında hazırlanan 40 saniyelik animasyon videoyu izliyor ve sonrasında sistem hemen o 40 saniye ile ilgili bir interaktif soru soruyor. Böylelikle öğrenci, dersin içerisinde olmanın tadını çıkarıyor. Aynı zamanda hem tüm videonun bitmesini beklemeden konu anlatımı içerisinde sorularla öğrenme pekiştirilmiş oluyor hem de öğrencinin dikkati diri tutuluyor.
İlkokul, ortaokul ve lise konu anlatım videolarının tamamının bu şekilde video içi interaktif sorularla hazırlandığı bizimle paylaşılan bilgiler arasında. İlkokul seviyesinde karakter animasyonlu, öyküleyici konu anlatımlarına yer verilirken, ortaokul seviyesinde 2D - 3D motion animasyonlar kullanılmış. Lise seviyesinde ise öğretmen anlatımları ile ilerlenmiş. Derslig’in öğrenmeyi kolay hale getiren başka bir özelliğine de sistemin öğrencinin yarım bıraktığı yerleri takip edebilmesi ve onu sürekli yönlendirmesi örnek verilebilir.
Derslig'in gelir modeli
Derslig.com’da şu an uygulanan gelir modelinde hem öğretmenler hem de öğrenciler ücretsiz üyelik oluşturabiliyorlar. Ücretsiz üyeliğe sahip öğrenciler, Pro içerik ve işleyiş olarak adlandırılan modeli süre bazlı olarak satın alabiliyorlar. Kurumsal üyelik modelinde (kurumsal satış) ise kurumlar tüm öğrencileri ile birlikte satın alma gerçekleştirip hem kurumsal yönetim mekanizmasına sahip oluyorlar hem de kurumun öğrencileri Derslig Pro içeriğini ediniyorlar.
Hız Şirketler Grubu'ndan yatırım aldı
Mehmet Özdemir ve Anıl Çalışkol, Derslig'in kuruşundan kısa bir süre sonra uzun yıllardır eğitim sektöründe yer alan yayıncılardan Hız Yayınlarını da içine alan Hız Şirketler Grubu'nun kurucuları Bülent Bahadır ve İbrahim Sakallıoğlu ile tanışmış. Tanışma sonrası her iki tarafın da eğitimci ve önceliğini eğitim olarak belirlemiş olması ile bir yatırım süreci gerçeklemiş.
Kısa süre sonra yeni özellikler eklenecek
Derslig, içeriklerin yanı sıra öğretmenlerin sınıf yönetimini, velilerle olan iletişimini ve ders işleyişini kolaylaştıracak, “Akıllı Öğretmen Asistanı” özelliği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde bu özelliğin öğretmenlere sunulması hedefleniyor. Yine öğretmenler için “Sanal Sınıf Yönetimi” özelliği geliştiriliyor. İçerin temelinde oyunlaştırma bulunuyor, yeni dönemde de yine senkron oyunlaştırma merkezli içeriklerin hazırlanacağı belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap