İnsanlarla müzakere edebilen Meta AI'ın yeni çalışması Cicero, kullanıcılara neler sunuyor?

Cicero, insanlarla müzakerelerde ve iş birliğinde bulunuyor, daha da önemlisi onları ikna edebiliyor. Cicero, planlama motoru ve diyalog bileşeni olmak üzere iki bileşenden oluşuyor.
İnsanlarla müzakere edebilen Meta AI'ın yeni çalışması Cicero, kullanıcılara neler sunuyor?

Meta AI ekibi, bildiğiniz üzere uzun süredir tercüme üzerine çalışmalar yürütmekte. Şirketin son yapay zeka çalışmasının ürünü Cicero, insanlarla müzakerelerde ve iş birliğinde bulunuyor, daha da önemlisi onları ikna edebiliyor. Hatta Cicero'nun tüm bu becerileri Diplomacy isimli strateji oyunuyla sınandı ve Cicero yaratıcılarından geçer not aldı. Cicero'nun teknik detaylarına ve kullanıcılara neler sunduğuna birlikte bakalım. 

Meta AI'ın konuşma ve tercüme odaklı yapay zeka çalışmaları

Cicero'nun teknik detaylarını incelemeden önce Meta AI'ın konuşma ve tercüme odaklı yapay zeka çalışmalarını kısaca hatırlatmakta fayda var. 2022'nin Şubat ayında yapay zeka destekli "evrensel konuşma tercümanı" (UST) üzerinde çalıştığını duyuran Meta AI, Temmuz 2022'de "No Language Left Behind" (NLLB) projesi kapsamında Asturyasça, Luganda ve Urduca gibi düşük kaynaklı diller de dahil olmak üzere toplamda 200 dil için çeviriler yapacağını açıklamıştı. Meta AI, Ekim ayında ise yazılı olmayan konuşma dillerini simültane olarak tercüme ettiğini bizlere gösterdi

Cicero, belki de tüm bu çalışmaları bir adım öteye taşıyarak, Diplomacy'yi oynarken, eş zamanlı olarak aynı anda 6 dili tercüme etti. Oyun kapsamında yüzlerce mesaj gönderiminin gerçekleştiğini belirtelim. Cicero, doğal dil işlemeden faydalanarak, oyun boyunca diğer oyuncularla ilişkiler geliştirdi.  

Cicero nasıl çalışıyor? 

Bu arada Cicero, planlama motoru ve diyalog bileşeni olmak üzere iki bileşenden oluşuyor. Bu iki bileşen birlikte çalışarak, ortaya anlamlı diyalogların çıkmasını sağlıyor. Planlama motoru, adından da anlaşılabileceği üzere hem kendisi hem de birlikte çalıştığı ortakları için güçlü fikirler ortaya atıyor ve böylece güçlü fikirlerle diyalog bileşenini beslemiş oluyor. 

Meta'nın, yapay zekanın tamamen farklı iki alanındaki yeni teknikleri Cicero çatısı altında topladığını söyleyebiliriz. Şirket, AlphaGo ve Pluribus kullanılan haliyle stratejik akıl yürütmeyi, GPT-3, BlenderBot 3, LaMDA ve OPT-175B'de kullanılan haliyle doğal dil işlemeyi kullandı. 

Cicero oyunun her noktasında oyun tahtasına ve konuşma geçmişine bakarak diğer oyuncuların nasıl davranacağını modelliyor. Daha sonra ortaya çıkardığı modelleri, serbest formda diyaloglar üreten bir dil modelini kontrol etmek için kullanıyor. Söz konusu dil modeli, diğer oyuncuları bilgilendirirken, onlara mantıklı eylemler öneriyor ve daha da önemlisi diğer oyuncularla koodirne olabiliyor. 

Kontrol edilebilen dil modelinin ortaya çıkması için ekip, BART benzeri bir dil modelini, internette ve webDiplomacy.net'te insanların oynadığı 40 binden fazla oyunda yer alan metinle eğitti. 

Cicero ile çalışmak isteyenler, kodu GitHub'da açık kaynak olarak yayınlayan Meta ekibinin makalesine göz gezdirebilir. Aynı şekilde araştırmacıların, CICERO RFP üzerinden verilere erişebileceğini belirtelim. 

Cicero neler sunabilir? 

Şimdiye kadar kısa sorgulara yanıt veren yapay zeka asistanları, Cicero'nun modeliyle önümüzdeki dönemde daha kapsamlı ve uzun formatta sohbetler gerçekleştirebilir. Ayrıca oyun içinde oyuncu olamayan (non- player) karakterler, Cicero ile oyuncu olma özelliği kazanabilir. Söz konusu karakterler, sizin konuşmalarınızı anlama ve buna göre davranma kapasitesi geliştirebilir. 

Bunlara ek olarak Cicero'nun eğitim amacıyla da kullanılabileceğini söyleyelim. Cicero uzun konuşmalar aracılığıyla yetenek geliştirmek isteyen kullanıcıları yönlendirebilir ve eğitim sürecine destek olabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.