Mastodon'un Twitter alternatifi mikroblog uygulaması, yeni kullanıcı sayısında rekor kırdı

Twitter'ın geleceği konusunda endişeli olanlar platforma alternatif uygulamalara yönelmeye başladı. Bu uygulamalardan biri de Mastodon'un mikroblog uygulaması.
Mastodon'un Twitter alternatifi mikroblog uygulaması, yeni kullanıcı sayısında rekor kırdı

Son dönemin en popüler haberi hiç şüphesiz Elon Musk'ın Twitter'ı satın almış olması. Tabii bu durum konuyu takip eden birçok kişiyi, ikiye veya üçe bölmüş durumda. Elon Musk'tan sonra Twitter'ın daha güzel ya da daha kötü bir yer olacağını düşünenlerin yanı sıra, bu durumun herhangi bir etkisinin olmayacağını söyleyenlerin sayısı da azımsanamayacak seviyede. Buna rağmen Twitter'ın gelecek dönemde nasıl bir yer olacağı merak konusu, zira Elon Musk, birçok konuda uç şeyler yapmayı ve yaratmayı seven bir iş adamı. Haliyle bu da kişilerin kafasında bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor.

Durum böyle olunca, bilhassa Twitter'ın geleceği konusunda endişeli olanlar platforma alternatif uygulamalara yönelmeye başladı. Bu uygulamalardan biri de Mastodon'un mikroblog uygulaması. Öncelikle Mastodon yeni bir uygulama değil, hayatlarımızda aslında 2016'dan beri var. Fakat birçok kişi adını pek duymamış olabilir. Uygulama Twitter'a oldukça benziyor. Kullanıcıları takip edip gönderilerini beğenebiliyor, paylaşabiliyor ve diğer kullanıcılarla bu şekilde etkileşime girebiliyorsunuz. 

Mastodon'un Twitter'dan ayrıldığı çok önemli bir nokta var; çünkü Mastodon'da kullanıcıların her biri, kendi teması, kuralları, dili ve denetleme politikası olan bireysel sunuculara veya düğümlere kaydolduğu dağıtılmış bir sosyal ağa dahil. Yani platformu kullanmak için öncelikle yapmanız gereken hesabınızı hangi sunucuda oluşturmak istediğiniz. Şirketin paylaştığı bilgilere göre her sunucu farklı bir bağımsız kuruluş veya birey tarafından işletiliyor ve denetleme politikaları farklı olabiliyor. 

Sunucudaki bir hesapla, ağdaki herhangi bir kişiyi takip edebilmek mümkün. Kullanıcı başka bir sunucuya geçmek isterse bilgilerini ve takipçilerini kaybetmeden başka bir sunucuya da aktarabiliyor. Mastodon sunucuları denetleyemese bile sayfada tanıtım yapılabilen her şeyi denetliyor. Özellikle ırkçılık, cinsel ayrımcılık ve transfobiye karşı bir tutum sergiliyor. 

Son üç günde 91 binden fazla indirildi

Perşembe akşamı gerçekleşen Twitter satın alımından sonra Mastodon da Twitter'da hashtag haline dönüştü. Bunun akabinde Mastodon'un kurucusu ve baş geliştiricisi Eugen Rochko, Twitter'ın satışından önceki hafta 18 bin kullanıcıya ulaştıklarını; cuma günü ise 70 binden fazla kişinin platforma kaydolduğunu söyledi.

Sensor Tower'dan alınan verilere göre, cuma öğleden sonra, uygulama, ABD App Store'daki Sosyal Ağ kategorisinde 38. sıraya yükseldi. Uygulamanın o zamana kadar gördüğü en yüksek sıralama 26 Nisan 2022'deki 31. sıraydı. Uygulama şimdi ABD App Store'daki Sosyal Ağ kategorisinde 21. sıraya yükseldi ve önceki en yüksek seviyesini aştı.

29 Ekim Cumartesi günü, hem iOS hem de Android'de 34 bin yeni indirme ile tek bir günde şimdiye kadarki en fazla indirilme sayısına ulaştı. Sensor Tower, son üç günde uygulamanın yaklaşık 91 bin yeni kullanıcıya ulaştığını açıkladı.

Mastodon'un kullanıcı sayısı artmaya devam eder mi, bilinmez. Ancak görünen o ki Twitter'a alternatif arayışında olan çok fazla kişi mevcut. Böyle devasa bir şirketin satılması onun sonunu getirir mi, bir şey söylemek için çok erken. Nitekim Mastodon'un ana sayfasında yazan "satılık olmayan sosyal ağ" ifadesi bile kullanıcıları çekmeye yetmiş olabilir. Ne olursa olsun bu yarışı uzaktan izlemenin keyifli olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.