Teknoloji şirketleri esnek çalışma modeline nasıl adapte oldu?

Crenvo İk Eğitim Program Müdürü Selen Akarçay'ın yönettiği oturuma Armut'un kurucu ortağı Başak Taşpınar Değim ve Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu katıldı.
Teknoloji şirketleri esnek çalışma modeline nasıl adapte oldu?

2019 yılında CrenvoİK ve Webrazzi iş birliği ile düzenlemeye başlanan New HR Summit 2022 "Hibrit ve Esnek Çalışmayı Uygularken Şirket Kültürüyle Bağı Korumak" oturumuyla devam ediyor. Crenvo İk Eğitim Program Müdürü Selen Akarçay'ın yönettiği oturuma Armut'un kurucu ortağı Başak Taşpınar Değim ve Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu katıldı.

Katılımcılar yaşanan zorlu pandemi sürecinin sonrasında şirketler için yeni bir dönemin başladığı söyleyerek sözlerine başladı. Birçok şirketin salgının başından bu yana uzaktan çalışmaya devam ettiği ve şirketlerin bazılarının ise bu kararı kalıcı hale getirdiği belirtildi. Bazı şirketlerin ise "karma" bir diğer deyişle "hibrit" çalışma modelini benimsediği kaydedildi. 

Beyzadeoğlu, pandemiyle birlikte Hepsiburada'nın esnek çalışma modeline nasıl adapte olduğunu anlattı. Covid-19 pandemisi başlar başlamaz uzaktan çalışma modeline geçtiklerini söyledi. Çin'de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan belirsizlik durumunu yönetmek için şirket çalışanlarının bu sürece hızlıca adapte olduklarını ifade etti. 

Bunun için yaratıcı çözümler üretildiğini kaydetti. Çeşitli çalışma modellerinin analiz edildiğini aktardı. Organizasyonel iş süreçlerini yönetmenin yeni bir yolu olarak kabul edilen çeviklik kavramıyla ilgili stratejiler üretildiğini de sözlerine ekledi ve sözlerini söyle tamamladı: "Hepsiburada olarak farklı çalışma modelleri uyarlandı. Ama bu işin doğrusu yok. Çünkü hibrit çalışma modelini anlamak ve yönetmek aslında bir yolculuk."

"Ekibin mutluluğu ön planda olmalı"

Başak Taşpınar Değim ise hibrit çalışma modeline geçerken birçok şirketle benzer şeyler yaşadıklarını belirtti. Armut'un pandemi döneminde vizyonunun değişmediğini aktardı. Hibrit çalışma modeliyle çalışmanın şirket performansını etkilemediğini sözlerine ekledi. Aynı hedeflere ofiste çalışır gibi devam ettiklerini kaydetti. 

Bir taraftan ekibinin mutluluğuna önem verdiğini söyledi. Yaşanan belirsiz dönemlerde açık iletişime önem verdiklerini kaydetti. Pandeminin ilk 1,5 ayında istemeden de olsa iş performansında sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bu noktada iş yapma performansında bir sorun olmadığını aktardı. Şu an esnek çalışma hibriti sistemine göre çalıştıklarını belirtti. 

Esra Beyzadeoğlu, hibrit çalışma konusunda şöyle tavsiyelerde bulundu: "Şirket içinde soft manifesto yayınladık. Çalışanlarımızı birçok alanda, farklı uygulamalar ile destekledik. HepsiSen  uygulamasını devreye aldık. Bu kapsamda çalışanları sosyal hayatlarında da desteklemek, yanlarında olduğumuzu hissettirmek amacıyla kişiye özel online uzman görüşmelerinden, sağlıklı yaşam içeriklerine, sağlıklı alışkanlıklar edinmek için motive edecek yarışma ve kulüplere kadar kişiye özel içerikleriyle zenginleştirilmiş wellbeing platformunu hayata geçirdik. Beyzadeoğlu, böylece Hepsiburada'nın çalışanlarının yanında olduğunu hissettirdiklerini söyledi.

Başak Taşpınar Değim ise açık iletişime önem verdiğini söyledi. Çalışanlarına demokratik davrandığını ve kararların objektif kriterlere göre alındığını belirtti. Özellikle çalışanlara bir yetişkin gibi davranılması gerektiğinin altını çizdi ve sözlerini şöyle sonlandırdı: "Çalışanlara biz eşitiz ve bir bileşenin parçaları olduğumuzu hissettirmemiz gerekiyor. Bu otomatik olarak iç motivasyonu artırıyor."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.