Son dönemde tüm dünyada dijital bir dönüşüm söz konusu. Bu dijitalleşmenin gündelik yaşamımızda, iş yapış şekillerinde olmasına aslında hepimiz alıştık. Son dönemde karşımıza çıkan yeni bir girişim ise dijitalin kullanım alanı konusunda çok farklı bir örnek sunuyor, zira platform siz öldükten sonra yakınlarınıza dijital vasiyet bırakmanızı sağlıyor.
Mesajlar gizli veya herkese açık şekilde bırakılabiliyor
Legizi uygulaması insanların vefat etmeden önce son mesajlarını bırakabilecekleri bir uygulama. Bu teknolojiyi kullanırken kişiler, aynı zamanda bir vasiyet veya bir dijital miras da bırakabiliyor. Uygulama içerisinde Public ve Private olmak üzere iki farklı mesaj sistemi bulunuyor. Public tarafında yazılan yazılar herkese açık halde yayınlanıyor. Kullanıcı vefat ettiğinde herkese açık bir şekilde o mesaj ana sayfada görünüyor. Private olarak paylaşılan mesajlarda ise kişiler belirledikleri alıcıları seçip o kişilere özel mesajlarını veya vasiyetlerini bırakabiliyorlar.
Devlet sistemleri ile entegrasyonu yoluyla ölümler kontrol ediliyor
Platformu kullanmak için kimlik bilgilerinizle üye olmanız gerekiyor ki sizin gerçek bir kişi olduğunuz anlaşılsın. Kullanıcılar mesajları, sesli olarak, metin mesajı ya da video mesaj olarak gönderebiliyor. Legizi, mesajın kişinin ölümünden sonra gönderileceğinin garantisini veriyor. Devlet sistemleri ile entegrasyonu yoluyla ölümün kontrol edileceği söyleniyor.
2021 yılında Bekir Güzeller ve Kazak yatırımcı Dauren Bozanov tarafından kurulan Legizi, uygulama fikir aşamasındayken yaklaşık olarak 3 ay Ar-Ge sürecinden geçti. Bu süreçte hem fizibilite yapıldı hem de kullanıcıların davranışları, duygu ve düşünceleri hesaplandı. Haziran ayından eylül ayına kadar bu çalışmalar devam etti. Eylül ayında Legizi ekibi projeyi hayata geçirdi. Legizi, girişimin kendi ekibi tarafından sıfırdan, hazır bir altyapı kullanılmadan oluşturuldu ve 2 Haziran 2022 tarihinde kullanıcılara sunuldu.
Legizi uygulamasını fikir aşamasındayken Kazaklı yatırımcı Dauren Bozanov tarafından ilgisini çekti ve yatırım da bu şekilde alınmış oldu. Bekir Güzeller ve Dauren Bozanov'un şirkette yarı yarıya ortaklığı bulunuyor. Legizi'nin gelir modeli yıllık olarak aldığı abonelik ücreti. Kişiye özel olarak bırakabilecek mesajlar yıllık paket şeklinde ücretlendiriliyor. Kişinin vefatı sonrasından alıcıya ulaşan son mesaj da ücretli bir şekilde açılıyor.
Platform, şu anda sadece Türkiye'de faaliyet gösteriyor ve gelecek dönemde Avrupa ve Amerika'da da hizmet vermeyi hedefliyor. Legizi'nin bir diğer hedefi ise gelecekte kendi barkodlu mezarlığını oluşturmak. Platform, kişiler vefat etmeden önce tüm planlamalarını ve nesillerin takibini kolay yapılabilmesi adına tüm çalışmaları ele almak istiyor.
Legizi'yi App Store'dan ve Google Play Store'dan indirebilirsiniz.