NLP (Natural Language Processing) yani doğal dil işleme kütüphaneleri yazılım sektörüm tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Ülkemizde ise NLP tarafında en çok karşılaşılan problemlerden biri Türkçe diline uygun kaynak ve araçların eksikliği.
Bu durumu değiştirme hedefi ile yola çıkan VNGRS, VNLP isimli açık kaynaklı Türkçe NLP kütüphanesini kullanıma sundu. VNGRS tarafından geliştirilen VNLP; ücretsiz, açık kaynaklı ve tam donanımlı Türkçe NLP kütüphanesi olarak hizmet veriyor.
Türkçe NLP üzerine çalışan veri bilimciler ve veri mühendisleri tarafından kullanılabilecek olan VNLP; yazım hatası düzeltme, kök analizi, duygu analizi ve bağımlılık analizi gibi çeşitli fonksiyonlar sunarak veri bilimcilerin çeşitli alanlarda proje geliştirmek için ihtiyaç duydukları temel araçları sununuyor.
VNLP kütüphanesinin desteklediği proje alanları ise Türkçe metinlerde analiz yapılması ve yapılan bu analizler doğrultusunda analitik aksiyonların alınması, uzun metinlerde yazım denetimi sağlanması ve hataların giderilmesi, çağrı merkezi ve konuşma verilerinin anlamlandırılarak müşterilere özel çözümler sağlanması, konuşma, ses ve metin verileri üzerinden duygu analizi yapılması ve Türkçe metinlerin varlık tanıma analizi, kök analizi ve bağımlılık analizleri ile detaylandırılmasının yapılması.
Şirketlere istedikleri dijital deneyimleri baştan sona yaratmakta yardımcı olan bir çözüm partneri olarak hizmet veren VNGRS, 2009 yılında M. Deniz Oktar ve Barış Can Daylık tarafından kuruldu. VNGRS tarafından edindiğimiz bilgilere göre açık kaynaklı Türkçe NLP kütüphanesi VNLP, şirketin Veri ve Yapay Zeka departmanının başında yer alan Aydın Han’ın yönetiminde Makine Öğrenme Mühendisi Melikşah Türker tarafından 1 yıllık bir süre içinde geliştirildi. Dilerseniz kütüphanenin demo sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap