Google'ın 2018 ve 2020 yılları arasında "Project Vivian" olarak bilinen ve şirkette sendikal örgütlenmeyi engellemeyi odağına alan proje kapsamında eski 6 çalışanı ile hukuksal olarak karşı karşıya gelmişti. Google, iki yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından, şirkette örgütlenmeyi teşvik eden altı mühendisle anlaşmaya vardı. Davanın birçok ayrıntısı gizliliğini koruyor; ancak paylaşılan bilgilere göre altı çalışandan dördü hiçbir şekilde işe geri alınmayacak. Kalan iki kişiden biri ise hala Google'da çalışıyor ve çalışmaya da devam edecek.
Dört mühendis, Rebecca Rivers, Laurence Berland, Paul Duke ve Sophie Waldman, şirketin veri güvenliği politikalarını ihlal ettikleri için işten çıkarıldıklarını söylemesinin ardından 2019 yılında Google'a dava açmıştı. Bu kişilerden Laurence Berland, geçen yıl Google ile bir anlaşmaya varmıştı. Bu olaydan sonra sendika hakları ile ilgili bir pop-up oluşturan Google çalışanı Kathryn Spiers da işten atılmıştı.
Söz konusu dava, Ulusal Çalışma İlişkileri Yasası'nın, son yıllarda Google'da ve diğer teknoloji şirketlerinde yaygın hale geldiği gibi, göçmenlik yaptırımı veya petrol ve gaz şirketleriyle yapılan sözleşmeler gibi etik kaygılar etrafında örgütlenen işçileri işverenlerin yaptırımlarına karşı koruyup korumadığına dair önemli soruları gündeme getirdi. Duruşma sırasında, Google'ı temsil eden bir avukat, şirketin müşterilerini protesto etme haklarının olmadığını söyledi.
2020'de Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), şirketin iki çalışanı işten çıkarmadan önce yasa dışı bir şekilde casusluk yaptığını iddia ederek Google'a karşı bir şikayette bulundu. NLRB, Google'ın Waldman, Rivers ve Duke'u görevden alarak iş yasalarını tartışmalı bir şekilde ihlal ettiğini söyledi. Teknoloji devi, geçtiğimiz yıl mahkemeye çıktı ve iki yıllık hukuksal sürecin ardından NLRB, Google'ın "gizli sendika bozma girişimi" olarak tanımlanan Project Vivian'ını ortaya çıkardı. Ocak ayında mahkeme, Google'ın avukat-müvekkil gizliliği iddiasıyla gizlemeye çalıştığı daha fazla dahili belgeyi teslim etmesini istedi.
Google, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap