Avrupa Birliği (AB), 2030 yılına kadar üye ülkelerle karbon emisyonunu yüzde 55 azaltıp 1990 yılı seviyesine getireceğini açıkladı. Bu konuya önem veren AB, yakın gelecekte karbon emisyon seviyesi belirlenen sınırların üzerinde olan üreticilerden ithalat yaparken ek vergiler koyacak.
Bu yüzden insan faaliyetleri sonucu doğrudan ve dolaylı olarak ortaya çıkan sera gazı miktarının karbondioksit (CO2) eşdeğeri ile ve ton cinsinden hesaplanması yani karbon ayak izi üzerine ciddi çalışmalar yapılıyor. Bilindiği üzere kişilerin, kurumların, şehirlerin, ülkelerin izleri hesaplanabiliyor.
ABD merkezli Lune da bu alanda çalışan girişimlerden biri... Nisan 2021'de kurulan şirket, online ödeme yapanlara aldıkları ürünün karbon emisyonunu hesaplamak için Uygulama Programlama Arayüzü (API) sunuyor. Kullanıcıları çevrimiçi satın aldıkları ürünün karbon ayak izi konusunda bilgilendiriyor.
Lune'un API'sini kullanmaya başlayan şirket ise ödeme yapılırken müşterisine bir karbon dengeleme projesini finanse etmesine olanak sağlıyor. Yani “yeşil ödeme yöntemi” seçeneği sunuyor. Lune, TrueLayer gibi ödeme şirketleriyle de doğrudan çalışıyor. Peki Lune nasıl para kazanıyor? Şirket, yapılan hesaplama sayısına göre komisyon ücreti alıyor.
Şirketin kurucu ortaklarından Erik Stadigh "Dünya çapında karbon denkleştirme geliştiricileriyle ortaklık yapıyoruz" diyerek şirketin önemini belirtiyor. İngiltere merkezli şirket, Crane'den 4 milyon dolarlık tohum yatırım aldı. Tura katılanlar arasında N26 kurucu ortağı Maximilian Tayenthal, Voi kurucu ortağı Fredrik Hjelm ve OysterHR ve Nexmo kurucu ortağı Tony Jamous gibi isimler vardı.
Karbon ayak izi; bir kişi, kurum ya da topluluk faaliyetlerinin doğrudan veya dolaylı olarak atmosfere yaydığı sera gazlarını, karbondioksit (CO2) eşdeğeri cinsinden ölçülüyor. Genellikle yıllık süre baz alınıyor. Geçen Aralık ayında karbon yönetimi konusunda çalışan ve teknoloji geliştiren şirketler ön plana çıkan şirketleri yazdığımızı hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap