Alemşah Öztürk'ün anlatımıyla markalar ve metaverse

Alemşah Öztürk, Markalar ve Metaverse oturumu ile sahnedeydi. Web3 kültürü ve merkeziyetsizlik kavramlarını gündeme getiren Öztürk, Virtual World (sanal dünya) ve metaverse ayrımından da bahsetti. 
Alemşah Öztürk'ün anlatımıyla markalar ve metaverse

Webrazzi Dijital 2022, Metaverse ve NFT oturumlarıyla gündem yaratırken, Alemşah Öztürk, Markalar ve Metaverse oturumu ile sahnedeydi. 

Öztürk konuşmasına başlarken, işletmelerin başarılı olması için yazılım, donanım, arayüz, içerik ve topluluk olmak üzere 5 konseptin içinin doldurulması gerektiğini dile getirdi. 

Öztürk'ün aktardıklarına göre; bu sıralamayla bakıldığında, Metaverse'ün yazılımı Meta, donanımı Oculus Quest ve arayüzü ise Neuralink olacak. Öztürk, Neuralink ile metaverse dediğmiz şey matrix olmaya başlayacak" yorumunda da bulundu. Bu bağlamda Öztürk, önümüzdeki 5 yıl içinde ilk aşamada VR başlıklarla ikinci aşamada ise başlıklar olmadan deneyimleyeceğimizi dile getirdi.  

Web3 kültürü ve merkeziyetsizlik kavramlarını gündeme getiren Öztürk, Virtual World (sanal dünya) ve metaverse ayrımından bahsetti. 

Second Life'ın bir sanal dünya olduğunu, The Sandbox'ın ise token ödemesi yaparak, kolektif çabayla, yaratıcı kurguyla hayata geçtiğini aktardı. Platformun insanların istediklerini yaratmasını sağladını belirtirken, topluluğun önemine dikkat çekti. 

NFT ve Token projelerinde de topluluğun önemini hatırlattı. Öztürk bu yaklaşım kapsamında; "Topluluk neye inanıyorsa, herkes oraya gidiyor." dedi. Metaverse girişimleri için "24 saat yaşıyor." diyen Öztürk,  bir projeye metaverse diyebilmek için yaratıcı ekonomi olması ve blockchain odağı bulunması gerektiğinin altını çizdi. Öztürk aksi halde "virtual world diyoruz Metaverse demiyoruz." ifadesini kullandı. 

Altına hücum örneğini paylaşan Öztürk, o dönemde en fazla gelir elde edenlerin kazam kürek satanlar olduğunu hatırlattı. Alemşah Öztürk, "Her şey alt yapıdan başlıyor." dedi Aynı zamanda 

Metaverse Pazar Haritasını paylaşan Öztürk, şu anda ilgisiz görünen YouTube, Netflix gibi içerik platformları ve Sony gibi alt yapı / donanım şirketlerinin neden haritada yer aldığını açıkladı. Özellikle Netflix örneğine odaklanan Öztürk, tüketicilerin 24 saati olduğunu belirterek, platformların zaman yarışına gönderme yaptı. Bugün 4 saat Netflix'e ayıran kullanıcıların, yarın 2 saat Netflix'e 2 saat Metaverse'e, ileride belki de tamamen 4 saatini metaverse'e ayıracağını dile getirdi. O nedenle eğlence, içerik vesanat dünyasının alternatif gerçekliğe yöneldiğini ifade etti. 

Sunumda web3 kültürünü daha yakından tanımasını sağlayan Öztürk, artık müşterilerin ortadan kalktığını, yalnızca iş ortakları ya da beraber iş yapanların var olduğunu aktardı. Bu dönemi 3. rönesans olarak tanımlayan Öztürk, düşünce özgürlüğünden inovasyon özgürlüğüne gelindiğini ve şimdi de yaratıcılığın serbestleşmesi (ya da özgürleşmesi) ile karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. 

Bu kapsamda öne çıkan sanatçı ve projeleri paylaşan Öztürk, bu seçkide ülkemizden çıkan başarılı sanatçılar Refik Anadol ve Pak'ın işlerine de yer verdi. Bu esnada Pak'ın sunumu Twitter hesabından paylaştığını belirtelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.