Sami Basut ile Mantıksızlığın Mantığı: IrrationalVerse

WPP Chief Entertainment Officer'ı Sami Basut IrrationalVerse - Mantıksızlığın Mantığı başlıklı konuşmasıyla Webrazzi Dijital 2022'deydi.
Sami Basut ile Mantıksızlığın Mantığı: IrrationalVerse

Sami Basut, 1970  yılında yapılan bir araştırmaya göre insanların aldığı kararların kendilerine mantıklı gelse de esasında bu kararların mantıklı olmadığını açıkladı. "Mantıksızlığımız da sistematik" diyen Sami Basut, bunun beynimizin genetiğiyle ilgili olduğunu dile getirdi. 

Şirket kültürü inşa etmek

Basut, her ne kadar internetin 2/3'ünü robotlar yönetse de insanlara da robot gibi davrandığımızı vurguladı. Ajansta şirket kültürü oluşturmak ile görevlendirdiğini ancak hemen hemen herkesin NFT üreterek kazanç sağlamaya yöneldiğini ve bu ortamda şirket kültürü inşa etmenin, kişileri motive etmenin zorluklarından söz etti. 

"İrrasyonel olduğumuzu kabul edip nasıl bir şey inşa edebiliriz?" sorusunu paylaşan Basut, "Mutlu ajans, mutlu hayat, mutlu hayat" denklemini oluşturmaya çalıştığını belirtti.  

Para ile mutlu olmuyoruz

"İş hayatında insanların motivasyonu zor değil, daha fazla para verirsin" yaklaşımının çok da doğru olmadığını açıklayan Basut, "Para ile mutlu olmuyoruz" dedi. Intel araştırmasına göre insanlara hedef verip hedef tamamlandığında, biraz daha fazla para verdiğinizde, önceki durumdan daha mutsuz olduklarını dile getirdi. 

Araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre ekiplerin müşteri ya da yönetici tarafından takdir görmesinin daha değerli olduğunu belirtti. Özellikle yaratıcı kişilerin iş ilişkilerinde sürekli "saçmalayan ya da mantıksız varlıklar" olarak değerlendirilmesine dikkat çeken Basut, bu noktada  fikirlerin sunulduğu kişilerin "akıllıca bir şey söyledin" ifadesinin değerini öne çıkardı. 

Basut, kendi alanında dikkate değer bir çok ödül kazandığı halde, müşterilerin genel olarak "bu markayı bu noktadan buraya götürdüğün için teşekkürler" ifadesini kullanmaktan imtina ettiğini paylaştı. 

Benzer bir şekilde açık iletişim kurulmadığını belirten Basut, fikirlerin görmezden gelinmesinin ya da "biz size döneceğiz" deyip bir daha iletişime geçilmemesinin motivasyonu düşürdüğün ifade etti. Basut, fikirler kötü olduğunda bunun da dile getirilmesi gerektiğini açıkladı. 

Neden yaratıcı oldun? 

"Neden yaratıcı oldun?" sorusuna kültürde ve toplumda değişim yaratmak istediğini ve insanların akıllarına farklı fikirler sokmak istediğini belirtti. Bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliği işleri ürettiğini açıkladı. Sektörün sunduğu ortam nedeniyle, "kadın yaratıcı lider bulamamaya başladım" diyen Kristal Elma jüriliğine seçildiğinde geri kalan tüm jüri üyelerini yaratıcı kadınlardan oluşması üzerine ekibi harekete geçirdiğini dile getirdi. 

Yakın zamanda hayata geçirdiği işleri paylaşan Basut, Mor ve Ötesi, Sabancı Holding ve Bepanthol işlerindeki içgörüleri paylaştı. Bepanthol reklamının detaylarını aktarırken, her yıl 3 milyon kişinin dövme yaptırdığını ve ülkenin yüzde 28'inin dövmeye sahip olduğu verisini paylaştı. 

Basut, konuşmasını sonlandırırken yaratıcılıkla ilgili bir araştırmadan örnekler verdi. Dünyadaki yoksulluğu bitirmek ile ilgili bir fikir üretmesi istenen kişilere 30 kelime veriliyor. Aslında bu kişilerin bu 30 kelime ile üretebileceği tek fikir var ancak katılımcılar zaten herkesin o fikri bulduğunu fark etmiyor. Basut, kişilerin "Hayır, fikri anlamamışlar" düşüncesini kenara bırakmasını ve zaman zaman mantıksızlığa izin vermenin yeni bakış açıları sunacağını dile getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.