Webrazzi Dijital'de "Kurum inovasyon bakışı ile Metaverse ve NFT" konuşuldu

Panelde Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü İnovasyon ve Dijital Strateji Birimi Müdür Yardımcısı Aydın Bozdemir,  Softtech İnovasyon Lideri Fatih Günaydın ve Softtech China CEO'su Onur Yavuz yer aldı. 
Webrazzi Dijital'de

Webrazzi Dijital 2022 tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlik kapsamında Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Kurum inovasyon bakışı ile Metaverse ve NFT" paneli yapıldı. Panelde Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü İnovasyon ve Dijital Strateji Birimi Müdür Yardımcısı Aydın Bozdemir, Softtech İnovasyon Lideri Fatih Günaydın ve Softtech China CEO'su Onur Yavuz yer aldı. 

Ferah, oturuma "Kurumlar yeniliklere nasıl adapte oluyor?" sorusu ile başladı. Aydın Bozdemir, bir bankanın bu konuya nasıl adapte olduğunu anlatırken yeni teknolojilerin erken uyarlanması gerektiğini söyledi. Metaverse ve NFT'yi bir teknoloji paketi olarak niteledi. Deneyim kültürüyle kısa zamanda içselleştirmenin önemli olduğunu belirtti. Bozdemir, Web 2.0 serbest, Web3 merkezileştirmenin zor olduğu bir alan olarak tanımladı. Bu alanın dünya genelinde yakın zamanda 1 trilyon dolarlık seviyeye ulaşacağını kaydetti.

Bozdemir ayrıca bütün kurumların bir ekosistem dahilinde hareket etmesi gerektiğine inandığını söyledi. Bankaların teknolojiyi iş yapış biçimlerine uygulamak ve bu alana yatırım yapmak isteyen kurumlardan biri olduğunu kaydetti. İş Bankası'nın NFT ve blokzincir teknolojisini nasıl harmanlaması gerektiği konusunda çalışmalar yaptıklarına değindi.

Onur Yavuz, Çin özelinde teknolojideki global trendlerinin ikiye ayrıldığını söyledi ve sözlerine söyle devam etti: "İlki Meta gibi trendsetter şirketler... Bunlar, trendleri oluşturarak teknolojinin altını doldurarak bu ekosisteme öncülük ediyor. Bunu oluşturarak trendlere devam ediyor. Bir taraftan SuperApp teknolojilerine uygun biçimde kendi metaverse evrenini hayata geçirmeye çalışıyor." Yavuz, metaverse evrenini uçtan uca pazarlama ve yatırım örneklerini aktardı. 

Kurumların iş yapış şekilleri değişecek

Fatih Günaydın, ilerleyen süreçlerde markalar ve kurumların geleceğinin nasıl şekillendiğini anlattı. Web3'ün hem kullanıcıların hem de kurumların paradigma değişimini tetiklediğini söyledi.  Bu konun markalara kurumlara hem avantaj hem de dezavantajlı olduğuna inanıyor. Ona göre bu durumun tehdit kısmı daha ağır basıyor. Çünkü kurumların bu ekosisteme adapte olabilmesi için iş yapış şekillerini toptan değiştirmesi gerektiğini kaydetti. 

Bozdemir, İş Bankası'nın bu teknolojileri iş süreçlerine adapte edebilmek için kurdukları ekibin nasıl şekillendiğini anlattı. Sözlerine sabit bir ekip kurmanın mümkün olmadığını belirterek başladı. Özellikle bu konuda danışmanlık almanın önemini vurguladı. Geniş perspektifte ekiplerle çalıştıklarını kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye gelecek vaat ediyor.Yakın zamanda büyük şirketler, bu alanda irade beyanında bulundu. Küçük ya da büyük projelerle gündeme geldiler. Bu, oldukça önemli. Bir taraftan oyun endüstrisinde ileri bir seviyedeyiz. Kendi metaverse'ünü geliştiren girişimler de dikkat çekiyor."

Yavuz, markaların bu kavramlardan kaçış yolu olmadığını belirterek Metaverse evreninde teknolojik olarak altını doldurmak gerektiğini söyledi. Onur Yavuz sözlerine şöyle devam etti: " Şirket, olarak Çin'deki örnek iş modellerini tarıyoruz. Teknoloji sağlayıcılarıyla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Ekosistem taramasının devamında örnek iş modellerini globalden alarak Türkiye'ye getiriyoruz. Aslında bir çeşit know-how transferi yapıyoruz."

Günaydın, Softtech'in 2019'dan beri Softtech'te blockchain takımı olduğunu söyledi. Bunun pandemiyle başladığını anlattı. İş hayatında özellikle Metaverse'de zaman geçirme ya da avatar ile yaşamanın normalleşeceğini belirtti. İş dünyasını oldukça etkileyecek bir teknoloji olacağını kaydetti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.