Webrazzi Dijital 2022 Wyndham Grand İstanbul Levent'te hem online hem de fiziksel olarak başladı. Teknolojiden içerik pazarlamasına yeni trendlerden, mobil oyunların yükselişinde markaları bekleyen riskler ve fırsatlara kadar birçok konunun ele alındığı etkinlik, Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten aldığı sahnede "Dijitalin 33 Rengi" başlıklı sunum ile devam etti.
İdil Kesten sözlerine "Tüketici Hangi İçerikleri Tercih Ediyor?" sorusuyla başladı. Sunum, 2021 yılını odağına alarak dört ana başlıkta toplandı. Kesten'e göre; dijital sosyal medya demek. 2021 yılında Türkiye'de sosyal medya kullanıcı sayısının 58 milyon olduğunu belirtti. Her 100 kişiden 98'inin sosyal medya platformlarını kullandığını ortaya koyan Kesten, bunun önemli bir erişim rakamı olduğunu kaydetti. Türkiye'de bir sosyal medya kullanıcısının bu mecralarda ortalama 153 saat geçirdiğini sözlerine ekledi.
Geçen senenin yıldız sosyal medya platformunun TikTok olduğunu kaydettti. ABD'de yapılan araştırmalara göre TikTok da geçirilen sürenin Youtube'u geçtiğini söyledi. Türkiye'de Nisan 2020 rakamlarına göre bu sayının 12,6 milyon iken bir buçuk sene içinde bu rakamın yüzde 250'lilik artışla 32 milyona ulaştığını belirtti. Youtube'un ise yaklaşık 57 milyon erişim rakamıyla TikTok'a göre daha yukarıda olduğunu kaydetti. Fakat bu platformun büyümesinde bir yavaşlama olduğunun da altını çizdi ve ekledi: "Büyümede yavaşlama nedeni Youtube belli bir penetrasyona doygunluğuna ulaştı. TikTok'un bu bağlamda Youtube'u yakalaması için daha çok yol var."
Kripto para kullanıcı profili nasıl şekilleniyor?
Kesten'in sunumunda yer verdiği konu başlıkları arasında kripto para dünyası da vardı. İdil Kesten, Eylül 2021'de 10,8 milyon kişi ziyaret ettiğini söyledi. Bu sayının Şubat 2022'de 22 milyona yükseldiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
Bu trendi hareketlendiren şeyin Bitcoin olduğunu gördük. Bu tarafta olumlu yönde bir hareketlenme olunca bu siteleri de etkilediğini gördük. En çok ziyaret edilen kripto para siteleri arasında Binance, BtcTurk ve Paribu yer alıyor. Ziyaretçi profilerine bakıldığında ise kadın ve erkek kullanıcı sayısı birbirine paralel ilerledi. Kullanıcılar, dijitaledeki kolaylıklara adapte olabilen, otomotiv içeriği tüketmeye meyilli, tatil yapmayı seven bir kitleden oluşuyor. Yüzde 15'i üniversite ve yüksek okul mezunu. Yaş grubu ise 35-44...
İşin reklam tarafına da değinen Kesten, Türkiye'de bir dönem dijital reklamcılığı emlak siteleri beslediğini söyleyerek "Daha sonra e-ticaret siteleri şu an kripto mecralarının reklamları da oldukça yoğun. Ocak 2021'de sektörün 42 milyon gösterim satın aldı 2021'in Aralık ayında bu rakam 760 milyona çıktı" diye konuştu.
Türkiye'de ikinci el moda sitelerine ilginin arttığını belirten Kesten, Dolap, Gardrops ve Modacruz'un ön plana çıktığını belirtti. Pandemi döneminde turizm odaklı site kullanıcılarının sayısının 9 milyona kadar gerilediğini kaydeden İdil Kesten, Aralık 2021'de bu sayının 23 milyona çıktığını kaydetti ve bunun nedenini 'pandemi bitiyor' algısının yaygınlaşmaya başlaması olarak gösterdi.
Bir taraftan Türkiye'de reklamları en fazla gösteren mecralar arasında sosyal medya platformları çıktığını belirtti ve bu platformları şöyle sıraladı: "Youtube, Instagram ve Meta... Bunlar, dijital platformlarda reklam iletişimini en iyi yapan ve geniş tabana yayan markalar arasında yer alıyor."
Dijital reklam tarafında GRP sıralamasına göre en çok reklam veren mecranın Trendyol olduğunu kaydetti. Diğer markaları ise şöyle sıraladı: "Hepsiburada, Yemeksepeti, Getir, ÇiçekSepeti, Sahibinden, Vodafone, N11, Vivense ve Spotfy... "
2021'de en fazla ulaşmayı başaran reklam veren markaları için ise şöyle konuştu: "Trendyol, Çiçek Sepeti, Numil Gıda'nın Bebelac markası, Migros, Instagram..." İdil Kesten, sözlerine dijital platformlarda 2021'in son çeyreğine bir kişi ortalama 1000 dijital reklam gördüğünü söyleyerek sözlerini bitirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap