Pivony: yapay zeka destekli analitik veri platformu

Pivony, şirketlerin hem iç hem dış veri kaynaklarıyla entegre oluyor. Pivony paneli üzerinden belli anahtar kelimelerin sosyal ağlar, uygulama mağazaları ya da e-ticaret sitelerindeki yansımalarını inceleyebiliyorsunuz.
Pivony: yapay zeka destekli analitik veri platformu

Analitik veri platformu Pivony'nin geçen yıl  7 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Endeavor Türkiye ve Akbank iş birliği ile gerçekleştirilen girişim hızlandırma programı Boost The Future dördüncü dönem mezunları arasında yer alan Pivony'yi yakından inceleyelim. 

Kuruluş hikayesi

Emre Çalışır tarafından kurulan Pivony, aslında Çalışır'ın yürüttüğü araştırmanın eseri. Emre Çalışır, Pivony'nin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: 

Pivony, ar-ge ve doktora çalışmalarımın ürüne dönüşmüş versiyonu diyebilirim. 5 senelik Vodafone ar-ge mühendisliği deneyiminin ardından, 2017’de Milan Politeknik Ünivesitesi’ne katıldım. Burada araştırmacı ve doktora öğrencisi olarak Computational Social Science alanında çalışmalarda bulundum.

Çalışır, İtalya’daki tarihi ve turistik yerlere ilişkin sosyal medya paylaşımlarını, Brexit referandumuna ilişkin referandum öncesi ve sonrasında paylaşılan 55 milyon tweet’i algoritmik yöntemlerle incelediğini belirtiyor. 

2019’da burs alarak MIT Media Lab’a katıldığımda daha ileri seviyedeki çalışmaları Amerika’daki tüm eyaletler için gerçekleştirdiğimde, insanları anlamanın ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu fikri zihnimde iyice belirginleşti ve bunun bir no-code ürüne dönüşmesi gerekliliğini hissettim.

Bildiğiniz üzere No-code ürünler, herhangi bir programlama gerektirmeyen ve altyapı kurmadan çok hızlı sonuç almanızı sağlıyor. Emre Çalışır, bu bakış açısıyla 30 dakikadan kısa bir süre içerisinde tüketici içgörüsü oluşturmayı sağlayan bir platform geliştirmeyi hayal ettiğini dile getiriyor. 

Çalışır'ın aktardığına göre, pazarla ilgili yaptığı çeşitli araştırmalarda, tüketici analitiği ürünlerinde yapay zeka kullanımının giderek küçük ve orta ölçekteki şirketlere doğru büyüyeceğini gördü.

Çevremdeki pazarlama profesyonelleriyle de yaptığımız fikir alışverişleri sonrasında Pivony’i kurma kararı aldım.Müşteri deneyimi ve pazarlama profesyonellerinin müşteri ihtiyaçlarını birkaç tık hızında anlamasını ve içgörüler oluşturmasını sağlayan, bulutta çalışan yapay zeka tabanlı bir platform hayata geçirdik.

Pivony nasıl çalışıyor?

Platform, şirketlerin hem iç hem dış veri kaynaklarıyla entegre oluyor. Bu sayede farklı veri kaynaklarındaki müşteri ihtiyaçlarını gören şirketler, yeni nesil bir müşteri segmentasyonu yaparak çok daha müşteri odaklı olabiliyor.

Pivony paneli üzerinden belli anahtar kelimelerin sosyal ağlar, uygulama mağazaları ya da e-ticaret sitelerindeki yansımalarını inceleyebiliyorsunuz. Anahtar kelimenin kullanıldığı platformların dağılımı ve anahtar kelimelere dair duygu (sentiment) analizleri ve niyet analizi (intent) paylaşılıyor. 

Anahtar kelimelerin zaman içinde kullanımına ve kullanım esnasındaki duygu analizlerine de erişebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak Pivony, panelin alt kısmında incelediği gönderileri sizinle paylaşıyor. Böylece sonuca varmak için kullanılan veriyi de ilk elden gözlemlemiş oluyorsunuz. 

Benim sevdiğim özelliklerden biri konuşma başlıklarının incelendiği AI Topics oldu. Bu alanda anahtar kelimeyle birlikte kullanılan diğer kelimeleri görebiliyor, gündemde olan konu başlıkları ve kelimeleri öğrenebiliyorsunuz. 

Ekranın devamında ise gündemdeki terimlere ve kelime gruplarına erişmeniz sağlanıyor.  Diğer ekranlarda olduğu gibi niyet analizleri ve platformlara da yer veriliyor. Aracın işlevini daha yakından incelemek için şirketin hazırladığı raporlara Pivony'nin sitesinden göz atabilirsiniz

Pivony, B2C alanında faaliyet gösteren şirketlere temel iki katkı sağlıyor. Bunlardan ilki Pivony'nin müşteriyi anlama sürecini ortalama 7 kat hızlandırması, bir diğeri ise şirketlerin, yüzbinlerce dolar zarar etmelerine yol açacak problemleri erken tespit etmesini sağlaması.

Çalışır, yapay zekayı demokratikleştirme misyonuyla hareket ettiklerini belirtiyor. Bu bağlamda platformu, aylık/yıllık abonelik ve kullandıkça öde yapısında çalışan bir model ile kullanıma sunuyor. 

Pivony Ekibi 

Pivony, pandemi döneminde kurulduğu için uzaktan çalışma ilk günden beri şirket kültüründe yer etmiş durumda. Girişimin ekibi ağırlıklı olarak farklı ülkelerden bir araya gelen ve startup kültürünü çok seven 8 tam zamanlı kişiden oluşuyor. Çalışır, "Ekip üyelerimize aynı zamanda şirketimizin hissedarı olma fırsatını da sunuyoruz." diyor. 

Altyapı detayları

Ürünü geliştirirken hazır bir altyapı kullanmadıklarını dile getiren çalışır, "Sıfırdan Pivony ekibi tarafından geliştirildi." diyor.  Ancak Emre Çalışır'ın hem Vodafone’daki Big Data, Bulut ve Yapay Zeka alanındaki deneyimlerim, hem de doktora çalışmaları Pivony platformunun hızlıca geliştirilmesine olanak sağladı.

Yine de Çalışır, kurucu olarak Pivony platformu için hiç kod yazmadığını belirtiyor.  platformun alfa versiyonu 2020'nin Haziran ayında, ise beta versiyonu ise 2020 Kasım’da yayına alındı. Pivony platformu, kullanıcılardan alınan geri bildirimlerle devamlı olarak gelişmeyi sürdürüyor.

Öne çıkan veriler

Pivony’nin şu anda başta İngiltere ve Amerika olmak üzere farklı ülkelerde 50’den fazla kullanıcısı bulunuyor. Pivony’de bugüne kadar 125 milyon üzerinde tüketici yorumu analiz edildi. Buna ek olarak 2 binden fazla içgörü oluşturuldu.

Rekabet 

Pivony'nin küresel pazardaki rakipleri arasında Talkwalker, Wonderflow, AppBot gibi şirketler yer alıyor. Çalışır Pivony'nin rakiplerinden ayrıştığı noktaları şöyle sıraladı.

Pivony platformu üzerinde tüketici içgörüsü oluşturma kolaylığı, elde edilen içgörünün ne kadar şirket için taşıdığı önem, içgörüyü aksiyona dönüştürme hızı, veri kaynaklarının çeşitliliği, anlık Pivony eksper desteği, ulaşılabilir fiyat stratejisi açısından rakiplerimizden ayrışıyoruz.

Startup Wise Guys’dan Nisan 2021’de 710 bin dolar değerlemeyle tohum öncesi yatırım aldıklarını hatırlatan Çalışır; "Şu anda bir köprü yatırım turundayız." dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.