Gelişen teknoloji artık hayatın her alanında kendini göstermeye ve bu sayede kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Artırılmış gerçeklik, yapay zeka, makine öğrenmesi derken hemen hemen her teknolojinin aslında her birimizin gündelik yaşamında fazlasıyla yer edindiğini görebiliyoruz; hatta her geçen gün yeni girişimlerle ve yeni fikirlerle tanışıyor ve yapılan işlere hayran olmayı başarıyoruz. Bana kalırsa VSight da böyle bir girişim, zira platform, artırılmış gerçeklik ile bakım, onarım, arıza tespit gibi çalışmaları uzaktan yapabilmeyi sağlıyor.
Dakikada 20 bin euroluk maliyetin önüne geçiliyor
VSight, kendi adı ile aynı isimdeki VSight Remote isimli uzaktan destek ve bakım platformunu geliştiriyor. Uzmanların/yöneticilerin akıllı gözlük ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi kullanarak geliştirilen bu platform üzerinden bakım, onarım, arıza tespit, denetim ve eğitim gibi çalışmalarını uzaktan yani sahaya/fabrikaya gitmeden yapabilmesini sağlıyor. Kısacası uzman ya da yönetici uzaktaki kişiyi akıllı gözlük aracılığıyla yönlendirerek doğru işlemleri/adımları yapabilmelerine ön ayak oluyor. Bu sayede üretim hatlarının durmasından dolayı üretim firmalarının kaybettiği dakikada 20 bin euroluk maliyetin önüne geçilmiş oluyor.
Android, iOS, akıllı gözlükler ve web olmak üzere 4 ayrı platform için geliştiriliyor
Ürünün teknolojisi aslında 2014 yılına kadar dayanıyor. Ancak VSight, her zaman endüstriyel artırılmış gerçeklik konusuda ürünler geliştirirken, 2 ana pivot sonrası 2018 yılından beri VSight Remote Uzaktan Yardım ve Bakım ürününe odaklandı. Şirketin yazılımı Android, iOS, akıllı gözlükler ve Web olmak üzere 4 ayrı platform için geliştiriliyor ve bu süreçte yer yer hazır altyapılar kullanılıyor.
VSight'ın mevcutta 25 farklı ülkeden 114 endüstriyel müşterisi bulunuyor. Bu müşteriler, uzmanlarını sahaya VSight'ın uzaktan yardım ve bakım yazılımı ile bağlıyor. Şirketin gelirlerinin yüzde 48’i Almanya'dan geliyor. Globalde Teamviewer Pilot, Oculavis ve Librestream gibi rakipleri bulunan VSight, one-size-fits-all bir çözüm olarak farklı müşteri ihtiyaçlarının özelleştirilmesine olanak sağlıyor ve bu sayede rakiplerinden ayrışıyor.
Eksper başına yıllık bazda fiyatlandırma
SaaS bir altyapısı bulunan VSight, eksper başına yıllık bazda fiyatlandırma yapıyor. Platformda firmalar kendilerine özel hesaplar açıyor ve hesaplara lisanslar tanımlanıyor. Her bir lisans bir uzmana denk geliyor ve firmalar kendi ihtiyaçlarına göre lisans (username) satın alıyor.
VSight, 2014 yılında, Mahmut Cihat Kahraman ve İsmet Özmen tarafından İTÜ Çekirdek bünyesinde kuruldu. İlk ismi Hangaarlab olan girişim, 2019 marka ismini VSight olarak değiştirerek tüm pazarlama faaliyetlerini bu isim üzerinden devam ettirdi. VSight şu anda 19 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor, ancak bu sayının 2022'nin sonunda 35'e çıkması hedefleniyor.
Ağustos 2021'de 775 bin euro yatırım
Pre-seed ve Seed olmak üzere iki kez yatırım alan şirketin son yatırımı ise Ağustos 2021’de gerçekleşti. VSight, Startup Wise Guys, Estonian Business Angels, ve Cocoon Ventures’tan 775 bin euro yatırım aldı. Şirket bu yatırım ile hem Avrupa piyasasında gelirini hem de özellikle ABD piyasasında pazar payını artırmayı hedefliyor.
Şirket, başta ABD olmak üzere henüz girmediği pazarlara ve sektörlere de girerek pazar liderliğine yükselmek istiyor. Türkiye gibi üretim gücü yüksek ülkelerde çok büyük potansiyel olduğunu belirten Mahmut Cihat Kahraman, henüz bu kültürün oturmadığını ve amaçlarının dünyanın en iyi altyapısını sunup en performanslı özellikler ile bilgiye erişimin önündeki bariyerleri kaldırmak olduğunu dile getiriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap