Kahve odaklı atık yönetimi: Wastespresso

2019 yılında kurulan Wastespresso, odağına kahve atıklarını alan bir atık yönetimi sunuyor.
Kahve odaklı atık yönetimi: Wastespresso

Kahve atıklarından biyo plastik üreten Wastespresso'nun Erciyas Holding'ten 12,5 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldığını 2020 yılının Eylül ayında sizlere aktarmıştık. 2019 yılında kurucu ortaklar Cavid Bayramlı ve Kerem Acar’ın baristalık süreçlerinde akıllarına gelen bir fikir olarak ortaya çıkan Wastespresso'nun kurucu ekibine 2020 yılında Ergi Şener ve Vedat Levi katıldığını da ekleyelim.

Şu an için toplamda 12 kişilik bir ekip tarafından yönetilen Wastespresso, odağına kahve atıklarını alan bir atık yönetimi sunuyor. 2020 yılının Eylül ayında alınan yatırıma kadar marka özelinde rakip ve pazar araştırmaları gerçekleştiren Wastespresso, bu süreçte hızlandırıcı programlarına da katıldı.

Tüm dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer alan kahve, tıpkı plastik gibi arkasında önemli bir atık bırakıyor. Kahve atığı, hem salgıladığı zararlı gazlar (metan ve CO2) hem de yeraltı sularına karışması sonucunda doğamıza büyük oranda zarar verebiliyor.

Atık yönetimi konusunda uzmanlaşan Wastespresso, kahve posası oluşan işletmelerin kahve atıklarını ileri dönüştürerek birçok farklı sektör (plastik, beyaz eşya, otomotiv, dekorasyon) için doğada çözünebilen tek / çok kullanımlık ürünler ve bu ürünler için gerekli olan hammaddeyi üretiyor.

Wastespresso'nun işletmelere sunduğu çevresel değer çözümlerinde, Straw-inno ve Oil-inno isimli iki farklı ürün ön plana çıkıyor. Kahve atıkları altyapısı ile bütünleşmiş doğada yüzde 100 çözünebilen tek kullanımlık biyo pipetler olan Straw-inno, mekanların müşterilerine sunduğu çevreci yaklaşımı desteklemesini sağlıyor. Oil-inno ise yeşil teknoloji yöntemleri ile vegan ve organik kozmetik markaları için geliştiriliyor. Oil-inno, zengin içerikli ve atık kahve bazlı bir doğal yağ olarak öne çıkıyor.

Bu sayede işletmeler için önemli bir atık yönetimi imkanı sunan Wastespresso, aynı zamanda müşterilerinin plastik tüketimini de azaltıyor. Wastespresso tarafından aktarılan bilgilere göre dünya çapında yılda 18 milyon tona ulaşan kahve atığının sadece yüzde 1'i geri dönüştürülüyor.

Bu durumu değiştirme hedefi ile yola çıkan Wastespresso, farklı sektörlerden 500’den fazla müşterisiyle görüşerek pazarın ihtiyacını ve müşterilerinin isteklerini öğrenerek, çeşitli ürünler geliştirdi.

Edindiğimiz bilgilere göre Wastespresso, kahve posalarından ürettiği doğada çözünebilir tek kullanımlık ürünlerin satışını Yemeksepeti Banabi, Köşebaşı, Snob ve Yamo Sushi gibi pek çok cafe ve restorana gerçekleştirdi. Wastespresso'nun 10 bin kilodan daha fazla kahveyi dönüştürdüğünü de ekleyelim.

Hammadde üzerine çeşitli partnerlikler yaparak, birçok farklı sektör için hammadde ürünleri sağlayarak denemeler gerçekleştiren Wastespresso, şu anda ikinci bir yatırım turuna da hazırlanıyor. Yurt dışında The Coffee Recycling Co, Reground, Kaffe Bueno, Bio Bean ve Kaffeeform gibi çözümlerle rakip durumda olan Wastespresso, plastik kirliliğini kahve israfıyla çözerek ve müşterileri için veri odaklı atık yönetimi çözümleri sunarak rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor. Şu an için ürün satışı üzerinden gelir elde eden Wastespresso, farklı gelir modelleri üzerinde de çalışıyor.

Kahve atığı toplama sürecini optimize etmek adına bir mobil uygulama geliştirmek için yazılım ekibi kurmayı hedefleyen girişim, bu yazılım sayesinde operasyon ağını genişleterek daha fazla kahveyi atık olmaktan kurtarmayı ve atık toplama süreçlerini daha verimli hale getirmeyi planlıyor. İlerleyen dönemlerde yurt dışına açılmayı da hedefleyen Wastespresso'nun ilk durakları ise İngiltere ve Almanya olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.