TalentGrid ‘Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı’ raporundan öne çıkanlar

Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı Raporu’ndan öne çıkan sonuçları sizlerle paylaşıyoruz. 
TalentGrid ‘Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı’ raporundan öne çıkanlar

Geçtiğimiz aylarda, TalentGrid, yazılımcıların işe alım süreçlerindeki genel deneyimlerine odaklandığı bir seri ile karşımızda. Yazılımcı Empati Serisi 3 ayrı rapordan oluşuyor. Serinin ikinci kısmı ise ‘Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı’ başlığına sahip. TalentGrid, rapor kapsamında 340 yazılımcının katıldığı anket üzerinden ulaştıkları bilgileri analiz ediyor. Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı Raporu’ndan öne çıkan sonuçları sizlerle paylaşıyoruz. 

Demografi 

Ankete katılan yazılımcıların uzmanlaştıkları alanları da belirtmekte feyda var. Backend ile ilgilenen ve uzmanlaşan yazılımcıların katılım oranının yüzde 30.9 ile en yüksek oranda olduğu gözüküyor.Katılımcıların yüzde 22.9’u Full-stack, yüzde 18.8’i Frontend, %yüzde .2’i ise Android ile ilgilendiklerini ve bu alanda uzmanlaştıklarını belirtiyor.Bu oranları, yüzde 8.2 ile Veri Bilimi/Makine Öğrenimi ve yüzde 6.2 ile iOS'un takip ettiğini ekleyelim. 

Katılımcıların yüzde 57.9’u kurumsallaşmış, büyük ölçekli şirketlerde çalıştığını belirtirken, büyüyen startuplardan katılım oranı yüzde 22.9 olarak öne çıkıyor. Erken aşama startuplarda çalışan katılan yazılımcı oranı ise yüzde 10.

Son olarak yazılımcıların deneyim yılı dağılımından bahsedelim. 5+ yıl deneyime sahip yazılımcılar,  yüzde 37.1 ile en yüksek katılım oranına sahip. Ayrıca 0-2 yıl deneyime sahip yazılımcıların katılım oranı yüzde 35.3 seviyesinde. Bununla beraber 3-5 yıl arası deneyimli mid-level geliştiriciler, yüzde 27.6. katılım oranı ile dikkat çekiyor. 

Teknik değerlendirme testleri

Yazılımcılara mülakatlarda en sık kullanılan teknik değerlendirme testleri sorulduğunda “Teknik case çalışmaları” yüzde 68.8 ile ilk sırada yer alıyor. Teknik Case çalışmalarını yüzde 61.8 oran ile “Gerçek kodlama soruları ve uygulamalı değerlendirme testleri” takip ediyor

Mülakatlarda yüzde 52.9 ile Code challenge veya oyunlaştırılmış testlerin tercih edildiğini ekleyelim. 

Adaylar gerçek kodlama sorularını önemsiyor

İşe alım sürecinde hangi tür teknik değerlendirme testlerinin olması gerektiği sorulduğunda açık ara fark ile “Gerçek kodlama soruları ve uygulamalı değerlendirme testleri” öne çıkıyor. Rapora göre, katılımcıların yüzde 58.8’i gerçek kodlama soruları ve uygulamalı değerlendirme testlerini seçerken, yüzde 33.5 code challenge veya oyunlaştırılmış testleri işaretledi. 

Aynı şekilde katılımcıların yüzde 43.8'i işe alım sürecinde kullanılan teknik case'lerin oldukça faydalı olduğunu düşünmekle beraber, süreçte mutlaka olması gerektiğini belirtti. Yüzde 31.2 ise "Case olması sürece dair motivasyonumda fark yaratmıyor" ifadesini seçti. 

Bu arada katılımcıların yüzde 60.3’ü mülakatlara hazırlık yaptığını belirtiyor. Raporda "Teknik mülakatlara hazırlık yapıyorum’ yanıtını veren katılımcıların, hangi platformlar üzerinden hazırlık yaptıkları da inceleniyor.

Rapora göre, katılımcılar yüzde 45.3 ile HackerRank, yüzde 22.1 ile GeeksForGeeks, yüzde 18.2 ile LeetCode, yüzde 9.4 ile Codility, yüzde 2.4 ile AlgoExpert'i tercih etti. 

İşe alım süreci 7-15 gün arası olmalı

Rapora göre, katılımcıları teknik mülakat sürecinde en çok rahatsız eden şey, yüzde 63.2 ile sürecin uzunluğu oldu. Aynı şekilde yüzde 56.2 ile Case'in çok fazla zaman ve efor gerektirmesi de öne çıktı. 

Katılımcılar mülakat sonrası değerlendirme sürecinin ortalama 7 gün sürmesini ideal buldu. İşe alım sürecinin tamamının kaç gün sürmesi gerektiği sorusu ise ortalama maksimum 15 gün ile yanıtlandı.

Analitik beceri seviyesine göre değerlendirme yapılması bekleniyor

Katılımcılar, yüzde 32.4 ile mülakatı yapan kişilerin performansını öncelikli olarak analitik becerilere göre yapması gerektiğini düşünüyor. Bu beklentiyi yüzde 15.3 ile kodlama becerileri takip ediyor.  

Mülakkatta geri bildirim önemli

Katılımcılar yüzde 84.4 ile teknik görüşme sonrası geri bildirim almak istediğini belirtti.  

Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı Raporu’nun tamamını okumak için şirketin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.