Dün limanlarda sıfır emisyon filo ve altyapı sağlayıcısı Forum Mobility'nin Obvious Ventures ve Homecoming Capital tarafından ortaklaşa yönetilen turda 7,5 milyon dolar tohum yatırım aldığını yazmıştık. ABD merkezli şirket, yatırımı iş geliştirme süreçlerini geliştirmek için kullanacağını söylemiştik. Bunun sadece bir yatırımdan öte taşımacılık sektörü için önemli bir haber olma niteliği taşıdığını belirtmiştik. Çünkü küresel karbon emisyonlarının yüzde 7'sinin ağır dizel araçlar tarafından salındığı tahmin edildiğini kaydetmiştik.
Ulaşım küresel iklim krizinin en temel nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkelerin sıfır emisyon hedefine paralel olarak hidrojen yakıt hücreli araç geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bunun alanı genişliyor. Bugün edindiğimiz bilgilere göre ilk olarak Haziran ayında Fransa'da prototipi piyasaya sürülen hidrojen yakıtla çalışan Mob-ion TGT'nin yaklaşık 250 kilometreye kadar sıfır emisyon vaat ediyor. Bu alanı destekleyen Fransa, 2030 yılına kadar hidrojen çözümü geliştirmek için 7 milyar Euro'dan fazla yatırım yapmayı planlıyor. Bunun 2 milyar Euro'su 2022'nin sonuna kadar harcanacak.
Bilindiği üzere son yıllarda fosil yakıt kullanmayan teknolojilere olan ilgi arttı. Hidrojen yakıt hücreli araçlar ise hızla yaygınlaşan fakat otomobil sektöründe henüz popüler olmayan yeni bir teknoloji olma özelliği taşıyor. Hidrojenli araçlar için "benzinli ve elektrikli araçların karışımı" olarak tanımlanıyor. Elektrikli muadilleri gibi bir batarya ile çalışan araçlar, gerekli kuvveti su ve hidrojen moleküllerini çarpıştırarak elektrikten elde ediyor.
ABD'nin aksine, Avrupalı ve Asyalı scooter sürücüleri bisikletlerini günlük ulaşım aracı olarak kullanıyor. Bir taraftan Honda, Yamaha, KTM ve Piaggio/Vespa gibi şirketler de hidrojen yakıt hücreli araç geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Ancak yine de ülkeler ciddi bir altyapı sorunuyla karşı karşıya... Bugün Avrupa'da ancak yüz hidrojen istasyonu var.