Yılın son Webrazzi konferansı Webrazzi Fintech 2021, üç ayrı salonda, son hızıyla devam ediyor. Bankacılıktan e-ticaret firmalarına kadar büyük bir kapsama alanına sahip, hepimizin ödeme alışkanlıklarını değiştiren teknolojilerin yeni adı olan fintech'in gelişimi, evrimi ve geleceği gibi konuların gün boyunca gündemimizde olacağı konferansımızda Sipay CEO'su Semih Muşabak, "Markalar ve Fintech" sunumuyla sahnedeydi.
Semih Muşabak, "Yeni jenerasyon ile empati kurabiliyor muyuz?" sorusunun artık önemli olduğunu söyledi ve bu bağlamda Y ve Z kuşaklarına dair bazı bilgileri bizlerle paylaştı. Varkey Vakfı’nın 20 ülkeden 20 bin katılımcı arasında yürüttüğü anket sonuçlarına göre Y Kuşağı "dünyaya bir kez geliyoruz” düşüncesini benimsedikleri için en iyi şekilde yaşamaya çalışıyor. Hayattan keyif almak istiyorlar ve deneyim uğruna risk almaya hazırlar. Y kuşağının yüzde 77’si, çok istedikleri bir ürünü almak yerine güçlü bir deneyim yaşamayı tercih ediyor. Y kuşağı diğer tüm nesillerden daha fazla seyahat ediyor.
Z kuşağının yüzde 71’inden fazlası ve Y kuşağının yüzde 58’i sanal gerçekliğe ilgi duyuyor
Z kuşağı ise artık sınırların geçmişte kaldığını düşünüyor. İnterneti kullanarak her gün “dünyayı dolaşıyorlar.” Küçük yaşlardan beri sosyal ağlarda, videolarda ve çevrelerinde dünyanın ve kültürlerin çeşitliliğini gözlemleyebiliyorlar. Teknik becerileri yüksek ve her türlü bilgiye ulaşabilmeye alışkınlar. Bu nedenle, sahip olduklarından daha fazlasını hak ettiklerini düşünüyorlar.
Kendine güveni tam olan Z kuşağı, başkaları (markalar, iş arkadaşları, aboneler) tarafından ciddiye alınmayı ve iş kurma gibi hedeflerini gerçekleştirme konusunda destek görmeyi bekliyor. İngiliz Voxburner ajansının anketine göre Z kuşağının yüzde 71’inden fazlası ve Y kuşağının yüzde 58’i sanal gerçekliğe ilgi duyuyor.
İnovasyona ağırlık veren markalara fintech şirketleri yön verecek
Semih Muşabak, yeni dönemde insanların mutluluğuna yatırım yapan, Y ve özellikle Z kuşağını anlayan, onlarla empati yapan şirketler rekabette öne çıkacağını söylüyor. Yeni jenerasyonlara inovatif markaların yön vereceğini belirten Muşabak, bu markaların tabuları yıkan, hızlı ve dijital, kullanıcı deneyimine önem veren markalar olduğunun altını çiziyor. Muşabak, "inovasyona ağırlık veren markalara kimler yön verecek?" sorusunun cevabının ise fintech şirketleri olduğunu belirtiyor. İnovasyona ağırlık veren her firmanın yolu finans ve teknolojiden geçiyor.
Sipay WalletGate ile fintech şirketine dönüşmek
Sipay ise bu süreçte Sipay WalletGate ile kurumları bir tık ile fintech şirketine dönüştürüyor. Fintech şirketi kurmanın 2-3 yıl sürdüğünü, lisans ve sermaye için en az 5 milyon TL nakit 5 milyon TL teminat gerektiğini söyleyen Muşabak, kart sağlayıcısı ile anlaşma, muhasebe ve finansal deneyim gibi süreçlerin öneminden bahsediyor.
Bir fintech şirketi olmak için fraud sistemleri, 3. parti servis sağlayıcılara bağlantı için çok sayıda API’nın geliştirilmesi, prosedür ve regülasyonlara maruz kalınması, IT departmanı, hukuk departmanı, satış pazarlama departmanı ve müşteri destek departmanı gibi şartları sağlamak da gerekiyor. Sipay ise 1-2 ay içerisinde fintech şirketi oluşturulmasını sağlıyor ve satış ve pazarlama imkanı da sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap