İnsan kaynakları dünyasının nabzını tutan New HR Summit tüm hızıyla başladı. Konferansımız birbirinden değerli konu ve konuşmacılarıyla devam ediyor. Gün boyunca değişen ve radikalleşen insan kaynaklarının lokal ve küresel çaptaki profesyonellerine, deneyimlerini paylaşmaları adına eşsiz bir sahne sunmaya devam edecek New HR Summit'te Turkcell'in Çalışan Deneyimi Direktörü Hüseyin Çakmak, "Hayatı Yakalamak" adlı sunumuyla sahnedeydi.
Değişen dünyaya adaptasyon
Hüseyin Çakmak, teknoloji odaklı bir şirket olarak değişen dünyaya adaptasyondan bahsederek konuşmasına başladı. Dünya nüfusunun 7.8 milyar olduğunu söyleyen Çakmak, internete bağlı cihaz sayısının ise 50 milyar olduğunu belirtti. Nesnelerin interneti dünyasına girdiğimizi ve bu kapsamda ciddi bir değişim olduğunun altını çizen Çakmak, sürekli veri üretildiğini belirtti. Ortaya çıkan veri, eskiden 100 yılda bir atarken, bu bir dönem sonra 25 yıla, bugün ise 12 saate indi. Hüseyin Çakmak dünyadaki bütün verinin sabah ve akşam kıyaslamasını yaptığımızda, bugünün akşamında bütün verinin iki katına çıkmış olacağını açıkladı.
Bu durum haliyle çalışma alışkanlıklarımızı, beklentilerimizi ve çok daha fazlasını değiştiriyor. Dünyaya hızlı bir şekilde entegre teknolojiler giriyor ve değişime adapte olunursa kârlılık da artıyor. Artık 5G dünyasına da girdik. Alıştığımız dünya hızla dönüşürken bu dönüş daha da hızlanacak ve şu an konuştuklarımızı belki bir süre sonra konuşmayacağız. Çakmak'ın paylaştığı verilere göre pandemi sonrası şirketlerin yüzde 85'i odağına alıyor ve akıllı tüm cihazların arttığı bu dünyada söz konusu süreçler daha da hızlanıyor. Hüseyin Çakmak, bu değişen dünyada dijital altyapının katkısı olduğu kadar en büyük endişelerden birinin kültür olduğunu belirtiyor. Zira dijital dünya ile şirket kültürünün birbirine entegre olması şart.
Kurum kültürünü uzaktan çalışanlara entegre etmek gerekiyor
Hüseyin Çakmak, pandemi ile birlikte Turkcell olarak tamamen uzaktan çalışan elemanların işe alındığının altını çiziyor. Ancak bunun en büyük riski ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi kültür. Kurum kültürünü yeni işe başlayan ve uzaktan çalışan kişiye entegre etmek gerekiyor. Çakmak, ilerleyen dönemde mülakatların da daha da dijitalleşeceğinin söylüyor.
İnsan kaynakları dönüşümünün hepimizin ortak ajandasında olduğunu belirten Çakmak, esneklik ve dijital dönüşümün oyunun kuralını değiştirdiğini söylüyor. Gelişen dijital teknolojilerin, sistemlerin birbirine entegre edilmesi gerekiyor ve bu gereklilik insanın olduğu her yerde verimlilik için de önem arz ediyor. Turkcell, bu kapsamda çalışan deneyimini odağına alan tasarımlar yapmaya başladı; İK Gönüllüleri Organizasyonları yapıldı ve şirket, kültür değişimini şirketin DNA'sını bozmadan odağına aldı.
"Sen varsan her yer Turkcell" modeli
Pandemi başladığından beri esnek çalışmanın sürekli gündemde olduğunun altını çizen Çakmak, bir taraftan gündemi kaçırmamak gerektiğini, diğer taraftan ise beklentileri karşılamak gerektiğini söylüyor. Turkcell'in pandemi öncesinde de esnek çalışma imkanı sunduğunu; bugün ise "Sen varsan her yer Turkcell" adında bir modelin lansmanının gerçekleştiğini belirtelim. Bu model istenilen yerden çalışma imkanı sunuyor ve modelde ofislerin de kullanılabileceği bir sistem mevcut.
Toplantısız saatler adlı bir uygulamayı da geliştiren Turkcell, bu model ile çalışanlarına esnek çalışma imkanı sunuyor. Turkcell, kariyer odaklı modeli Kariyer Flex ile ise çalışanlarına kendi kariyerini planlama imkanı sağlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap