Crenvo İK ve Webrazzi iş birliği ile düzenlediğimiz New HR Summit 2021 tüm hızıyla devam ediyor. Etkinliğimizin konuşmacılarından olan Huawei Ürün Müdürü Burak Özaydın, "İşe Alım ve Şirket İçi Kariyer Yönetiminde Çevrimiçi Yetkinlik Değerlendirme Sınavları" isimli sunumunu paylaştı.
Sunumuna dünya düzeninin değiştiğini belirterek başlayan Özaydın, var olan süreçlerin dijitale taşındığı bir dönem içinde olunduğunu söyledi ve ekledi: "Pandemiden de önce bu durum vardı. Özellikle genç arkadaşlar kariyerlerini bu dönüşüm içinde başladı. Pandemi süreciyle birlikte zorunlu evden çalışmanın gelmesiyle işler hızlandı."
Konuşmasında kendisinin de pandemi sürecinde işe başladığını aktaran Özaydın, "Birkaç sene önce hayal dahi edemeyeceğimiz bir durum içindeyiz. Çalışanlar uzaktan çalışmaktan mutlu. Verilerde bunu destekler nitelikte. Araştırmalara göre çalışanların yüzde 97'si uzaktan çalışmaktan memnun. Pandemi döneminden sonra tam zamanlı çalışmaya dönmek istemiyor. Yüzde 61'i evden çalışma işinin standartlaştırılması görüşünde. Bu sürecin pandemiden sonra da devam edeceğini görebiliyoruz" diyerek verdiği rakamlarla çalışanların uzaktan çalışmayla ilgili görüşlerinin ne olduğunu ortaya koydu.
"Hız ve verimlilik öne çıktı"
Bir taraftan dijitalleşmenin hız ve verimlilik anlamına geldiğinin altını çizen Burak Özaydın sözlerine şöyle devam etti: "Şirketler zorunlu olarak süreçlerini dijitale taşıdıkça daha hızlı ve verimli hala gelebildiklerini gördüler. Bu sürecin devam edeceğinin en önemli göstergesi buradaki rekabet avantajı. Kendisini dijital dünyaya adapte edebilmiş olan şirketlerin, diğerlerine karşı üstün pozisyonunda olabileceğini görüyoruz. Bu bağlamda insan kaynakları birimleri de bu süreçten nasibini alıyor."
Sunumunda işe alım süreçlerinin nasıl değiştiğine anlatan Özaydın, şirketlerin en önemli amacının en iyi çalışana en kısa sürede ulaşmak olduğunu ve şirketlerin bu alanda rekabet ettiklerini söyledi. Dijital dönüşümle beraber buradaki süreç hızlandığına inanan Burak Özaydın, "Adayların CV'sini incele süreci değişti, mülakata çağırılması yani yüz yüze süreçleri değişti. Eskiden adaylar şirkete kadar gelmek, prezentabl olmak zorundaydı. Ama artık yeni iş arayan adaylar, belki yemek aralarında belki mesai saatleri sonrasında iş görüşmelerini hızlı bir şekilde yapılabilir duruma geldi. Buradaki değişim ve dönüşümü net olarak görüyoruz. Bu, insan kaynakları alanında verim artışına ve iyileşmesine katkıda bulundu. Doğru adaylara ulaşmayı da kolaylaştırdı."
Bir adayın uygun yetkinliğe sahip olup olmadığını değerlendirebilmenin önemine dikkat çeken Özaydın, "Mülakat öncesinde belki mülakatın yerine geçebilecek şekilde adayın yetkinliklerini anlayabilmek çok daha kolay. Bunun pandemi öncesi döneme kıyasla daha kabul edilebilir hale geldiğini söyleyebilirim. Bir taraftan aynı anda daha fazla kişinin değerlendirilmesini sağladı. Geleneksel yöntemlerle sürdürülen işe alım sürecinde kişinin teknolojik yetkinliğinin değerlendirebilmesi için insan kaynakları departmanının mutlaka teknik birimlerden destek alması gerekiyordu. Şimdi buradaki desteğe olan ihtiyacın azaldığını görüyoruz" diye sözlerini sürdürdü.
Eski sistemde adayların CV'lerine bakılarak yapılan elemelerin ne kadar verimsiz olduğunu fark ettiklerini belirten Burak Özaydın, "İyi CV hazırlamış ama yeterli yetkinlikte olmayan ya da CV hazırlama konusunda o kadar yetenekli olmayan ama kendini çok geliştirmiş olan adayları seçebilmenin önemi ortaya çıktı. Böylelikle yetkinlik değerlendirme konusunda verimin artmasına katkı sağladı" diye konuştu.
"Çevrimiçi yetkinlik değerlendirme dediğimiz zaman hangi alanda değerlendirme yapıyorsanız bu alandaki yetkinliği anlayabilecek güzel sorular sormak önemli" diye konuşan Burak Özaydın, bu noktadaki değerlendirmelerin objektif olmasını sağlamanın oldukça hayati önem taşıdığını belirtti. Bunun ölçeklenebilir olması için insanı bu işin içinden çıkarmak gerektiğini söyledi Bir taraftan uzaktan değerlendirmenin güvenilir olmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Dijital araçlar geliştirildi
Özelleştirebilir Yetkinlik Değerlendirme Aracı'ndan bahseden Özaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu aracı hem biz hem de müşterilerimiz kullanıyor. İşe alım ya da kurum içi karar yetki değerlendirilmesi yapılması için kullanılıyor. Bunları değerlendirme ve eleme sınavı olarak düşünmek gerekiyor. Her şirket kendi ihtiyacı olduğu alanda kendi uzmanlığı ile beraber sınavlarını oluşturuyor. Ölçeklenebilir, güvenli ve objektif bir biçimde en çok adayı değerlendirip bu adaylardan en uygunu ve en yetkin kişiyi ayırt ediyor."
Huawei Ar-Ge merkezinin mühendislik alanında kuvvetli bir kadrosu olduğunu hatırlatan Burak Özaydın, adayları seçerken bu konudaki teknik yetkinliklerine özellikle dikkat ettiklerini söylüyor. Bunun için oluşturulan bir soru bankasından bahsediyor. Bu sayede adayların yazılım alanındaki yetkinliklerini değerlendirebildiklerini anlatıyor. Şirkete bu yöntemle yüzlerce kişiyi işe aldıklarını ve. Az önce bahsettiğim adaylar arasındaki saklı hazineleri tespit ederek şirketin çalışanları arasına kattıklarını sözlerine ekliyor.
Bir taraftan çevrim içi yapılan bir sınavdan bahseden Özaydın, bununla ilgili şöyle detaylar verdi: "Uzaktan yapılan bir sınav. Adayın sizin yanınızda sınava giriyormuş gibi güvenirliliğini ve geçerliliğini sağlamak için yapay zekayla komplo/ hile tespit edecek bir sistem kurduk. Yine aynı şekilde işin içine veri ve yapay zeka girdiği için bu konuda alınması gereken bütün tedbirleri aldık ve almaya devam ediyoruz. Bu bağlamda 10 bin yetkinlik değerlendirmesi yaptık. Hatta insan kaynakları alanında çalışan bir müşterimiz bir haftada müşterilerine en iyi adayı sunabilmek için 2 bin tane aday değerlendirdi. Bu oldukça yüksek bir rakam. İnsan gücüyle yapıldığı zaman oldukça maliyetli bir süreç iken işin dijitalleşmesiyle sürecin oldukça verimli hale geldiğini gördük."
Şirketin bir başka ürün ise WeFocus... Bu, çalışan ve yöneticiler arasındaki kopukluğu gidermek ve çalışan deneyimini iyileştirmek için tasarlanan bir ürün olma özelliğini taşıyor. Özaydın ürün özelliklerini dört ana başlıkta toparlayarak sözlerine şöyle son verdi: "Ürün, sorunların farkına varıp doğru alana odaklanıyor. Yapay zeka yardımıyla size özel aksiyon planlarını alınmasını sağlıyor. Çalışanlara güvende hissedecekleri dijital sosyal ortamı sunuyor ve sektörde kabul gören 7 farklı türde anketi sınırsızca kullanıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap