Mart 2021'de Dubai'de, Philip Johnston ve Manfred Meyer tarafından kurulan Opontia, e-ticaret platformları üzerinden kendi ürünlerini satan başarılı markalara yatırım yaparak satın alan, daha sonra bu markaları bölgesel ve küresel pazarlara açarak ölçeklendiren bir "e-ticaret roll-up" firması olarak hizmet veriyor.
Son dönemde, e-ticaret platformlarındaki başarılı markaları satın alarak veya onlara yatırım yaparak işlerini büyüten birçok şirketi gündemimize aldık. Bu kapsamda globalde Heroes, Scythia, Mothership, Excite Foundry, Thrasio, Olsam, Berlin Brands Group gibi şirketlere, ülkemizden de RubiBrands'i örnek gösterebiliriz, zira dünyada bugün yaklaşık 80 adet e-ticaret roll-up oyuncusu bulunuyor. Özellikle Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde faaliyet gösteren da bu sektörün başarılı şirketlerinden biri.
Opontia, markaları satın alarak, marka sahiplerinin yükünü hafifletiyor
Opontia, markaları satın alarak, marka sahiplerinin yükünü hafifletiyor ve operasyonel yükü onların sırtından alıyor. Opontia'nın yatırımcı olarak devreye girmesiyle marka sahipleri, uzmanı oldukları marka yönetimi alanında devam ediyorlar. Opontia'nın gerçekleştirdiği yatırım ile marka sahipleri markalarının değerini bugün peşin olarak realize ediyor ve Opontia'nın markayı global pazarlara taşıyarak yaratacağı ek büyümeden maksimum pay alabiliyorlar. Opontia'nın satın aldığı markalarda yüksek büyüme elde ettiğini ve bunu marka sahipleri ile paylaştığının altını çizelim.
Yatırım yapacağı markalarda aylık en az 50 bin TL ciro ve en az 10 bin TL net kar arıyor
Opontia kurucularından Philip, Opontia'nın başarılı markaların büyüme hikayelerini hızlandırdığını ve bu markaları bölgesel ve global piyasalara taşıma konusunda eşsiz deneyimi olduğundan bahsediyor. Türkiye'nin Opontia için en önemli pazar olduğunu belirten Philip, başarılı Türk markalarını ve girişimcilerini Avrupa, Ortadoğu ve ardından global pazarlara açmak olduğunu vurguluyor. Opontia, yatırım yapacağı markalarda aylık en az 50 bin TL ciro ve en az 10 bin TL net kar arıyor. Ürün kategorisi olarak mutfak ürünleri, banyo ürünleri, spor ürünleri, ev ve yaşam ürünleri, kozmetik ve güzellik ürünleri, bebek ürünleri, oyuncaklar gibi mevsimsel olmayan markalara yatırım yapılıyor.
Kuruculardan Philip, daha önce McKinsey'de yönetim danışmanlığı yaptı. McKinsey'de çalıştığı süre zarfında e-ticaret stratejisi, özel sermaye fonu ve şirket birleşme ve devralımları sonrası entegrasyon alanlarında uzmanlaştı ve McKinsey'nin öncesinde, Güney Afrika, Londra, New York ve Singapur'da çeşitli yatırım bankaları, özel sermaye fonları ve girişim fonlarında çalıştı. Kuruculardan Manfred, Güneydoğu Asya'nın en büyük e-ticaret platformu olan Lazada'nın Chief Markeplace Officer'lığını ve Ortadoğu'nun önde gelen e-ticaret enabler'ı olan Next Commerce'in CEO'luğunu yaptı.
Opontia, 2021 yılının Ağustos ayında Türkiye operasyonlarına başladı. Türkiye Genel Müdürü Yaman Ungan, Opontia'ya katılmadan önce McKinsey'de yönetim danışmanı olarak çalıştı. Uzmanlık alanları e-ticaret stratejisi, şirket birleşme ve devralma, banka ve finansal kurumlar, fintech, telekomünikasyon ve oyun sektörleri. McKinsey öncesinde, Türkiye'nin önde gelen yatırım bankası ÜNLÜ & Co'da şirket birleşme ve devralma alanında toplam 1 milyar dolar hacmin üzerinde birçok işlemde danışmanlık yaptı.
Opontia şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nde 30, Suudi Arabistan'da 10, Türkiye'de 5, Polonya'da 2 olmak üzere yaklaşık 50 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye'de yıl sonuna dek en az 10 kişi olma hedefi bulunuyor.
20 milyon dolar yatırım
Opontia haziran ayından bu yana çok kısa bir sürede 5 marka alımı gerçekleştirdi. Şirket, Türkiye'de de aynı hızla marka satın alımlarını sürdüreceğini belirtiyor. Opontia'nın geçtiğimiz aylarda 20 milyon dolar yatırım aldığını da belirtelim. Yatırımcıları arasında, Global Founders Capital, Presight Capital, Raed Ventures and Kingsway Capital gibi dev küresel fonlar bulunuyor. Ayrıca Razor Group CEO'su Tushar Ahluwalia, Daraz'ın eski CEO'su Jonathan Doerr, Tabby'nin CEO'su ve Namshi'nin eski CEO'su Hosam Arab gibi küresel piyasalara yön veren ünlü adlar da bulunuyor.
Opontia Türkiye Genel Müdürü Yaman Ungan konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Opontia olarak, Türkiye ofisimizi Ağustos ayı sonu itibariyle kurmuş bulunmaktayız. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bir yıl içerisinde Türkiye'de en az 15 marka satın almayı hedefliyoruz. Türkiye'de kuvvetli bir ekip kuruyoruz. Türkiye, bizim için yıldız bir ülke. Türk markalarını çok başarılı buluyoruz. Türk markaları hak ettikleri konuma kavuşmalı. Türk markalarını yurtdışı bölgesel ve küresel pazarlara taşımak istiyoruz."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap