IQVIA İnsan Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre, geçen yıl 90 binden fazla dijital sağlık uygulaması piyasaya sürüldü. Bu günde 250 uygulamaya eşit. Araştırma raporuna göre, şu an piyasada şu anda tüketicilere sunulan 350 binden fazla dijital sağlık uygulaması var.
Özellikle belirli hastalıkları iyileştirmeye odaklanan uygulamalar, sektörün yüzde 47'sini oluşturuyor. Rapor, dijital sağlık uygulamaları hakkında 2007'den bu yana 2 binden fazla çalışmanın yayınlandığını ve bu çalışmaların 1500'ünün son beş yılda ortaya çıktığını gösteriyor. Ayrıca raporda dijital terapötikler yani kronik hastalıkların tedavisine dijital olarak müdahale eden ve dijital bakım ürünlerinde büyüme tespit edildi. Bu ürünlerin daha çok nörolojik ve psikiyatrik konulara odaklandığı belirlendi.
Neden önemli
Rapor, bir taraftan tüketicilerin indirdiği uygulama kategorilerinin de pandemiden etkilendiğini ortaya koyuyor. Özellikle tele sağlık uygulamalarından Doximity'nin indirme sayısının geçen sene 38 kat arttığı söyleniyor. Evde kullanılabilecek egzersiz, ruh sağlığı ve tansiyon uygulamalarının pandemi sırasında da oldukça popüler olduğu belirtiliyor.
IQVIA'nın Başkan Yardımcısı Murray Aitken konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuşuyor: "Son bir sene içinde dijital sağlık araçlarına talep arttı. 2013 yılından bu yana uygulamalarda ve dijital sağlık araçlarında önemli bir büyüme kaydettiğini biliyoruz. Ama yaptığımız araştırmalar ortaya koyuyor ki dijital sağlık araçlarının kalitesi artması, hastalar üzerinde olumlu sonuçlar doğuruyor."
Dijital sağlık, özellikle Covid 19 pandemisinden sonra hastalıklarının tespitinde, tedavi süreci ve sonrasında sağlıklı ve doğru hizmet görmesinin ve kayıpların en aza indirilmesinde önemli rol oynuyor. Hatta dijital sağlık yatırımları bu sene oldukça artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde 99 dijital sağlık fonunun değeri 7,1 milyar dolara çıktı. Bu, 2020'nin ilk çeyreğine göre 2,9 milyar dolarlık bir büyümeye eşit.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap