Bütüncül atık yönetimi için teknolojik çözümler sunan Fazla Gıda, Seri A turunda 212 liderliğinde, MAP, 500 Istanbul ve Berlin merkezli Atlantic Food Labs’ten 26 milyon liralık yatırım aldı. İTÜ İşletme mezunu Olcay Silahlı ve Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü mezunu Arda Eren'in birlikte kurduğu şirket, 2017’de, 500 Istanbul tarafından ilk yatırımını almış, sonrasında Techstars ve Metro Accelerator Berlin programı tarafından desteklenmiş, ardından EGIAD ve Galata Business Angels yatırımlarını almıştı. 500 Istanbul, EGİAD ve GBA, Seri A'dan önce şirkete yeniden yatırım yaptı ve böylece toplam yatırım miktarı 1,3 milyon dolara ulaştı.
Kurucu ortak ve CEO Olcay Silahlı, “B2B çözümlerimizle son dört yılda 19.000 tonun üzerinde gıdayı kurtardık ve 62 bin tondan fazla karbon salımını önledik” diyor. Kurucu ortak ve CTO Arda Eren şunları ekliyor: “Merkezileşmiş bulut platformumuz şirketlerin ve bireylerin karmaşık atık yönetim sistemlerini daha kolay anlamasını ve yönetmesini sağladı. Teknolojik altyapımız, hizmet sağlayıcılarımız aracılığıyla sahip olduğumuz güçlü operasyonel yetkinliklerle birleşti ve bu sayede bugüne kadar platformumuzda 70.000'den fazla işlemi tamamlamayı başardık.”
Silahlı sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu rakamlar bizim etkimizi ve potansiyelimizi gösteriyor ancak daha kat edilecek çok yol var. Sadece Türkiye'de her yıl israf edilen yiyeceklerin değeri yaklaşık 50 milyar Euro. Fazla Gıda olarak bütünsel çözümlerimizle gıda atığı kaynaklı karbon ayak izinin 2030’a kadar yarıya indirilmesi olmazsa olmaz hedefimiz.” Bu vizyon doğrultusunda Fazla Gıda, yeni finansmanı, ürün portföyünü zenginleştirmek ve coğrafi erişimini genişletmek için kullanacak.
Yatırıma liderlik eden 212 Yönetici Ortağı Ali Karabey “Fazla Gıda'nın kurucuları Olcay ve Arda'yı yıllardır tanıyoruz. Şirket, atıl ürün yönetimi pazarının öncüsü konumunda ve tamamen dijital bir çözüm sunarak Türkiye'deki atık yönetimi pazarına yeni bir yaklaşım getirdi. Atıkları azaltmaya ve çevreyi iyileştirmeye odaklanan bu ekiple ortak olmaktan gurur duyuyoruz" diye konuşuyor.
MAP Yönetici Ortağı Birol Yücel ise "Fazla Gıda'nın ekonomik, çevresel ve sosyal anlamda yaratabileceği etkinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Fazla Gıda'ya uzun süredir vermiş olduğumuz desteği bu yatırımla perçinlemiş olduk. Dinamik ekipleriyle, Türkiye ve Avrupa'da hızla büyüyeceklerine inanıyoruz" diyerek girişime olan güvenini ortaya koyuyor.
Fazla Gıda çözülmesi çok zor bir operasyonel ve lojistik probleme, uçtan uca teknolojik bir bakış açısı ile yaklaştığını belirten 500 Istanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli sözlerine şöyle devam ediyor: “Fazla Gıda çözülmesi çok zor bir operasyonel ve lojistik probleme, uçtan uca teknolojik bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Değer zincirinin her kademesini derinden etkileyen bu teknolojik transformasyon, çok yakında uluslararası pazarlarda da hakettiği yeri bulacak.”
Hemen ardından Berlin merkezli Atlantic Food Labs’in Yönetici Ortağı Patrick Huber ise “Fazla Gıda gıda endüstrisinin en büyük zorluklarından biri olan gıda atığıyla mücadele ediyor. Kuruluşlarından kısa bir süre sonra Türkiye’de sektörün en büyük oyuncularıyla partnerlik kurmayı başardılar ve şimdi de uluslararası hale gelmek için adım atacaklar. En başından beri şirketin kurucularının, dünyanın en büyük endüstrilerinden birinde fark yaratmak için gösterdiği kararlılık ve hedeflerden etkilendik” diye konuşuyor.
Migros, Metro, Nestle, Pepsi ve Danone gibi şirketlerle çalışıyor
Sıfır gıda atığı ve minimum karbon emisyonu hedefiyle yola çıkan Fazla Gıda, gıda geri kazanımı için sunduğu, ikincil satış, gıda bankalarına bağış, hayvan yemi ve biyogaz gibi bütünsel çözümlerle gıda şirketlerine satılmayan stoklarını finansal, çevresel ve sosyal açıdan en yüksek geri kazanım değerine sahip olacak şekilde değerlendirebilecekleri bir teknoloji platformu ve ekosistem sunuyor. Fazla Gıda, Türkiye'de dört yıldır Migros, Metro, Nestle, Pepsi ve Danone gibi ulusal ve çok uluslu devlerin atıl ürünlerini bütünsel bir yaklaşımla yönetmelerini sağlıyor. Yapay zeka tabanlı bulut platformu sayesinde, ilk adım olarak fazla gıdalar insan etkileşimi olmadan, Gıda Geri Kazanım Hiyerarşisi aşamalarına göre sınıflandırılıyor. Sonrasında, sınıflandırılmış atıl ürünler, bağış için gıda bankaları, ikincil satışlar için alıcılar, hayvan yemi veya biyogaz için üreticiler gibi ekosistemdeki ilgili ortaklarla uçtan uca takip edilebilir bir şekilde eşleştiriliyor.
Fazla Gıda, iklim eylemi, sıfır açlık, sorumlu tüketim ve üretim gibi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, küresel sorunlara bütünsel ve dijital çözümler üretmek ve uygulamak için çalışıyor. Şirket, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünya çapında seçilen 9 etki odaklı girişimden biri. Fazla Gıda’nın ayrıca, aralarında MIT Solve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri kategorisi ve European Investment Bank Social Innovation Tournament birinciliği olmak üzere bir çok uluslararası ödülü bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap