“The Next Frontier: 2021 ve sonrasında ortaya çıkan e-ticaret liderleri için en çok umut vadeden pazarlar” adlı raporla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Iyzico-PayU CMO’su Murat Büyükkucak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen basın toplantısında iyzico-PayU CEO’su Barbaros Özbuğutu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
4 kıtada ve 19 ülkede yapılmış araştırmaları içeren rapor, umut veren pazarları listelerken, Türkiye'nin e-ticaret bağlamında gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıktığını gösteriyor.
Toplantıda Covid -19 salgının e-ticaret sektörü için hızlandırıcı olduğuna dikkat çekilirken, yaklaşık 10-15 senedir hızla artan internete erişim ve mobil penetrasyon verilerinden de bahsedildi. Hükümetlerin ve devletlerin dijitalleşmeyi destekleyen regülasyonlar çıkarmasına da değinile toplantıda Iyzico-PayU 50'den fazla pazarda 100 binlerin üzerinde işletmeye destek verdiği açıklandı.
Raporda öne çıkanlar
Iyzico-PayU'un açıkladığı verilere göre, 83.4 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'de internet penetrasyonu yüzde 71, mobil cihaz penetrasyonu yüzde 92, e-ticaret penetrasyonu ise yüzde 44 seviyesinde. Verilere göre; 37 milyon kişi çevrimiçi alışveriş yapıyor.
İnternet penetrasyonu açasından Türkiye'nin Latin Amerika'daki pek çok ülkeden önde olduğunu belirtelim.Verilere göre; Türkiye'de ortalama bir kişi günde 7,5 saat çevrim içi kalıyor ve nüfusun yüzde 92'sinden fazlası mobil cihaz kullanmakta.
2021 sonrasında harcamaların yarısından fazlası çevrimiçi yapılacak
Raporda yer alan verilere göre e-ticarette 2020'nin ilk 6 ayında, 2019'un ilk altı ayına kıyasla yüzde 64 artış yaşandı. Raporda, güzellik ve kozmetik, moda ve aksesuar, dijital ürünler ve eğitim sektörleri detaylı olarak inceleniyor.
Türkiye'de güzellik ve kozmetik sektöründe e-ticaret son yıllarda hızla büyümesi dikkat çekerken; 2021 ve sonrasında tüm harcamaların yarısından fazlasının artık çevrim içi olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Raporda belirtilen dış kaynak verilere göre, güzellik ve kozmetik ürünlerinde e-ticaret harcamalarının 2019 ila 2021 sonu arasında yüzde 80 oranında artması ön görülüyor.
Söz konusu dört sektör arasında güzellik ve kozmetik, yüzde 229 ile PayU ve iyzico platformlarında tüketici harcamalarındageçen yıla kıyasla en yüksek artışı sağlayan sektör oldu . 2019'un aynı dönemine kıyasla 2020'nin 2. çeyreğinde kaydedilen bu en yüksek artış (% 392), incelenen altı EMEA pazarının en yükseği olarak öne çıkıyor.
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik alanındaki büyüme oranı ile Polonya, Rusya, Çekya ve Romanya'yı geride bıraktığını ekleyelim.
Moda ve aksesuara yönelik harcamalar 6,24 milyar doları aşacak
Dış kaynak verilere göre moda ve aksesuara yönelik e-ticaret harcamalarının 2021 sonunda, 2019 seviyelerine kıyasla yüzde 89.6 oranında artması ve 6,24 milyar doları aşması bekleniyor. Sektördeki 2020 büyümesi yüzde 65 seviyesinde.
Hem PayU hem de iyzico platformlarını kullanan üye iş yerlerinden derlenen yıllık veriler ise 2020'de de yüzde 65'lik etkileyici bir artış kaydedildiğini gösteriyor. Buna göre; üye iş yerleri, 2019'un 2. Çeyreğine kıyasla yüzde 110 daha fazlasını kazandı. Özellikle Nisan ile Haziran arasında büyümenin daha yüksek olduğunu da ekleyelim.
Dijital ürünler için yapılan harcamalar yüzde 52 oranında artacak
Raporda 2019 ile 2021 yıl sonu arasında dijital ürünlere yönelik e-ticaret harcamalarının yüzde 52 oranında artarak 879 milyon dolara ulaşacağı belirtiliyor. Sektörün, 2020 yılında yüzde 30’luk büyüme tahminlerine rağmen yüzde 17 oranında büyüdüğünü ekleyelim. Bu nedenle sektörde 2021 yılı harcamalarının 2020'den daha yavaş büyümesi öngörülüyor.
Eğitim harcamaları 2019'a kıyasla %28 daha fazla hızlı arttı
Rapordaki verilere göre; 2020 yılında tüketiciler, hem PayU hem de iyzico platformlarını kullanan eğitim perakendecilerinden 2019'a kıyasla yüzde 28 daha fazla harcama yaptı. En büyük yıllık artış ise 4. çeyrekte gerçekleşti. Bu verilere ek olarak, 2020'deki ortalama işlem değeri 2019'dan 100 dolar daha yüksek oldu.
Pandemi ile birlikte değişen Iyzico kullanıcı rakamları
Toplantıda pandemi ile birlikte değişen Iyzico kullanıcı rakaları da paylaşıldı. 2019'a kıyasla 2020'de kayıt olan kullanıcı sayısı yüzde 50 arttı. Canlıya çıkan işletme sayısı ise yüzde 55 artış gösterdi. E-ticaret hacmindeki artış ise yüzde 125 olarak öne çıktı. İşletme kazanma konusunda yüzde 100'ün üzerinde büyüme görüldü.
Pandemi dönemindeki dijitalleşme sürecinde Iyzıco'nun değişik ürünler ile farklı çözümler sunma imkanı da konuşuldu. Linkle ödemenin önemli hale geldiği belirtilirken, berber gibi küçük işletmelerin bile easylink üzerinden temassız ödeme yöntemlerini tercih ettiği açıklandı. Ödeme yönetemlerinde jenerayonun değişimiyle birlikte dijital ile fizikseli bağlayan çözümlerin önem kazanacağı vurgulandı.
Büyük pazaryerlerinin yarattığı tekelleşmesi
Basından gelen soruların akabinde, büyük pazaryerlerinin sektörde yarattığı tekelleşme de konuşuldu. Iyzıco'nun sunduğu kormalı alışveriş özelliğinin genel anlamda kobileri destekleyen bir yapı sunduğunu belirten Özbugutu, büyük şirketlerin ve pazaryerlerinin sunduğu avantajları, kobilerin kendi sitesinde de sunabildiğini hatırlattı.
"İkinci ligin birincisiyiz artık birinci lige çıkmamız lazım"
Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıktığını belirten Özbuğutu, 2017'den bu yana gerçekleşen büyüme verilerini de paylaştı.
Paylaşılan verilere göre; 2017'de Türkiye'deki toplam ticarette, e-ticaret'in payı yüzde 4 iken, 2019'da yaklaşık yüzde 10'a yükseldi .ciddi bir katalizör haline gelen Pandemi döneminde ise bu pay yaklaşık %10'dan %16'ya yükseldi .
Bu noktada Özbuğutu: "İkinci ligin birincisiyiz artık birinci lige çıkmamız lazım" dedi ve birinci ligte yer alan ülkelerin verilerini paylaştı. Türkiye'de yüzde 44 olan e-ticaret penetrasyonunun ABD'de yüzde 88, Almanya'da yüzde 85, Hollanda'da ise yüzde 83 seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.
Özbuğutu birinci lige çıkabilmek için atılacak adımları da paylaştı. Türkiye'de banka hesabı olan insan sayısının %68 seviyesinde, kredi kartı bulunan yüzde 41 civarında olduğunu belirterek, "Banka ve kredi kartı bulunmayan kesimi dijital ticaretin bir parçası haline getirmeliyiz." dedi.
Neobanking ve Super App yaklaşımı Türkiye'de de görülecek
Sunulan ödeme seçeneklerinin artması gerektiğini vurgulayan Özbuğutu, dijital cüzdanların oluşumunun e-ticaret penetrasyonları için önem teşkil ettiğini açıkladı. Verdiği bir örnek ile "Nakiti dijitalleştirmem lazım ki banka hesabı olmadan da dijital ticaretin bir parçası olmalıyım" dedi ve öngörülerini ekledi: "Bütün kredi kartı bu kurgusu cüzdan bazlı oluşuyor olacak."
Özbuğutu "Dijital Bankacılık Lisansların gelmesi ile sektör nereye gider?" sorusunu da yanıtladı.
ABD'deki yeni nesil bankalarda (Neobank) olduğu gibi, yatırım/ fatura ödeme süreçlerinde cüzdanı banka hesabı gibi kullanılabileceğine dikkat çekti. Aynı şekilde Güneydoğu Asya'daki süper uygulamaların (Super App) ülkemizde de görülmeye başlanabileceğini açıkladı. Böylece taksi çağırma ve yemek siparişi gibi gün içinde geçekleşen harcamaların da tek bir uygulamadan yapılması mümkün olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap