ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi'nin Binance soruşturmasına dair detaylar

Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi'nin henüz soruşturmayı neden açtığı bilinmiyor. Aylar öncesine dayandığı iddia edilen soruşturmada şu an için kanuna aykırı bir uygulama bulunmadı. Binance soruşturma için resmi kurumlarla iş birliği yapıyor.
ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi'nin Binance soruşturmasına dair detaylar

Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi, ABD'nin en büyük kripto para borsası Binance'e soruştuma açtı. Soruştuma kapsamında Binance para aklama ve vergi kaçırma konularında inceleme altına alındı

Changpeng Zhao liderliğinde 2017'de kurulan Binance, sektördeki pek çok şirket gibi, ABD hükümetinin gözetiminden uzak bir şekilde faaliyet gösteriyor. Cayman adalarında anonim şirket olarak kurulan Binance'in, Singapur'da da ofisi bulunuyor. Ancak Binance'in açıklamasına göre şirketin tek bir merkez kampüsü bulunmuyor. 

ABD Federal Kurumları'na hizmet veren blokchain alanındaki adli bilişim şirketi Chainalysis Inc., geçen yıl yürüttüğü bir çalışma sonucunda; Binance ve diğer kripto borsalarında suç faaliyetleriyle ilişkili pek çok fonun yer aldığını bulmuştu. 

Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi henüz soruşturmanın kapsamı ve süreci hakkında bir yorum paylaşmadı. Ancak Binance sözcüsü Jessica Jung, yaptığı açıklamada, şirketin belirli konular veya soruşturmalar hakkında yorum yapmadığını belirterek; şu ifadelere yer verdi: 

Yasal yükümlülüklerimizi çok ciddiye alıyor ve düzenleyiciler ve kanun uygulayıcılarla işbirliği içinde çalışıyoruz. Şüpheli etkinlikleri tespit etmek ve ele almak için finans kurumları tarafından kullanılan kara para aklamayı önleme ilkelerini ve araçlarını içeren sağlam bir uyum programı oluşturmak için çok çalıştık.

ABD yetkililerinin soruşturma süreci 

ABD'nin resmi kurumları, kripto para borsalarının yasa dışı faaliyetlerde para aklamak için kullanıldığını uzun süredir dile getiriyor. Hırsızlık, uyuşturu ticareti gibi faaliyetlerin yanı sıra ABD vatandaşlarının vergi kaçırmak için kripto paralara yöneldiği de konuşuluyor. 

Yakın zamanda ABD, vergi kaçırmanın önüne geçmek için, kripto para alım satımlarında elde edilen kardan vergi almaya başladı. Ancak suç faaliyetlerinde kripto para birimlerinin kullanılması, borsalarda detaylı soruşturmalar yürütülmesinin de yolunu açıyor. 

Bu ay ABD'de benzin krizi yaşanmasına yol açan Colonial Pipeline Co.'nun hacklenmesi de bu örneklerden biri. Doğu Avrupa bölgesinde faaliyet gösteren hackerlar, Colonial Pipeline Co.'yu hackedikten sonra, kripto para transferi ile gerçekleşmek üzere 5 milyon dolar fidye istedi. 

Adalet Bakanlığı ve ABD Gelirler İdaresi'nin henüz soruşturmayı neden açtığı bilinmiyor. Şu an için söz konusu soruşturmanın herhangi bir kanuna aykırı uygulama bulunması ile sonuçlanmadığını da belirtelim.  

Konuyu araştıran yetkililer arasında, finans şirketlerini hedef alan karmaşık davaları araştıran Adalet Bakanlığı banka bütünlüğü birimindeki savcılar ve Seattle'daki ABD Başsavcılık Bürosundan müfettişler yer alıyor.

Başka bir kaynak ise ABD Gelirler İdaresi temsilcileri tarafından yapılan incelemenin aylar öncesine dayandığını belirtiyor. Söz konusu kaynak; soruşturma esnasında yönelten soruların hem Binance müşterilerinin hem de çalışanlarının davranışlarını incelediklerini işaret ettiğini söyledi.

Bloomberg'in Mart ayında yaptığı haberlere göre;  ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu, Binance'in Amerikalıların yasadışı ticaret yapmasına izin verip vermediğini de araştırıyor. Bu bağlamda; yetkililer, Binance'in yatırımcıların dijital tokenlarla bağlantılı türevleri satın almasına izin verip vermediğini inceliyor. Bu noktada ABD'de ikamet eden kişilerin, bunları sunan firmalar CFTC'ye kayıtlı olmadığı sürece; bu tür ürünleri satın almalarının yasak olduğunu belirtelim. 

Chainalysis'in raporu 

Chainalysis raporuna göre; şirket, 2019'da dolandırıcıların ticaret platformlarına geçtiğinden şüphelendiği 2,8 milyar dolar değerinde Bitcoin'i izledi. Chainalysis, izlediği paranın yaklaşık yüzde 27'sinin yani 756 milyon dolarının Binance'e geçtiğini keşfetti.

Binance ise bu açıklamalara, faaliyet gösterdiği yetki alanlarındaki tüm kara para aklama karşıtı düzenlemelere bağlı olduğunu ve sistemlerini iyileştirmek için Chainalysis gibi ortaklarla birlikte çalıştığını söyleyerek yanıt verdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.