Facebook'tan Kaan Camgöz geliştiriciler için geleceği şekillendiren teknolojik güçleri ve fırsatları anlattı

Kaan Camgöz'ün aktradıklarına göre; Facebook AR platformu Spark'ta 190 ülkeden 400 bin geliştirici uçtan uca AR deneyimi geliştirirken, Facebook ve Instagram'da yayınlanan AR efekt sayısı 1.2 milyona ulaştı.
Facebook'tan Kaan Camgöz geliştiriciler için geleceği şekillendiren teknolojik güçleri ve fırsatları anlattı

Facebook'ta Head of Strategy and Mobile Apps rolünde görev alan Kaan Camgöz Geleceği Şekillendiren Teknolojik Güçler oturumunda; geleceği şekillendirmesi beklenen 3 teknolojiden bahsetti. Camgöz, her bir teknoloji için izleyicilere geliştirme tavsiyelerinde bulunurken, konuyla ilgili kaynakları da paylaştı. 

Yapay zekanın etki alanını artırmak 

Camgöz'ün bahsettiği 3 teknolojiden ilki yapay zeka otomasyonları oldu. Konuşmasında yapay zeka teknolojisinden ziyade, yapay zekayı ölçeklendirmek ve etki alanını artırmaya odaklanan Camgöz, Facebook platformundaki yapay zeka kullanım örneklerini de paylaştı. 

Camgöz, haber kaynağı ve reklam optimizasyonu, keşfet, çevriler, AR ve VR alanlarında yapay zekadan faydalanlarını aktardı. Bu noktada yapay zekayı eğitmek için kullanılan verinin önemine vurgu yapan Camgöz, artan veri kullanımını da detaylandırdı. Makine öğreniminde kullanılan Facebook verilerinin 2018'de %30 seviyesinde olduğunu, geçen yıl ise %50 seviyesine ulaştığını belirtti. Bu anlamda makine öğrenimi verisinin de bir yıl içinde 3 kat arttığına dikkat çekti.

 

Büyük verinin anlamlı bir şekilde kullanılmasının önemini vurulayan Camgöz, Facebook'un kullandığı algoritmaların 3 buçuk milyar görselden faydalandığını belirtti. Yakın bir zamana kadar, bu verilerin anlamlandırılması için hashtag odağında ve farklı dillerde segmentasyon yapılması gerektiğini hatırlatan Camgöz, etiketler ve hashtaglere ihtiyaç duymadan %85 doğruluk payı ile kendi kendine öğrenen yeni bir algoritmayı daha tanıttı. 

Portal'da yapay zeka kullanımı 

Camgöz, Portal'da kullanılan yapay zeka teknolojisinden de bahsetti. Camgöz'ün paylaştıklarına göre; görüntülü arama esnasında insanları merkeze alan bu yeni algoritma, görüntülü görüşme boyunca onları takip ediyor. Böylece Portal, sohbet esnasında otomatik kaydırma ve yakınlaştırma yapabiliyor. Hatırlarsanız, Apple "Spring Loaded" etkinliğinde tanıtılan yeni iPad Pro serisinde de kişiyi merkeze alma özelliği dikkat çekmişti.  

Araştırma ve ürün geliştirme için derin öğrenme modellerine PyTorch platformundan ulaşabileceğini belirten Camgöz, Microsoft Azure, Uber ve Tesla'nın da PyTorch'tan faydalandığını ekledi. 

Facebook ve Instagram'da yayınlanan AR efekt sayısı 1.2 milyona ulaştı

Bir diğer Geleceği şekillendiren teknoloji ise artırılmış gerçeklik. AR teknolojisinin günümüzde geniş kitlelere yayıldığını belirten Camgöz, bu yayılmada akıllı telefonların katalizör rolü üstlendiğini aktarıyor.  Kullanıcı kitlesinin genişlemesiyle; bu alandaki geliştirici sayısının da artış gösterdiğini söyleyebiliriz. 

Camgöz'ün paylaştığı verilere göre; aylık 600 milyon kişi Spark AR platformunda geliştirilen AR filtrelerini kullanıyor.  Platformda, 190 ülkeden 400 bin Spark kullanıcısı uçtan uca AR deneyimi geliştiriyor. Şimdiye kadar Facebook ve Instagram'da yayınlanan AR efekt sayısı ise 1.2 milyona ulaşmış durumda.

Camgöz'ün aktardıklarına göre; genellikle AR efektlerinde gördüğümüz; ön kamera yada gerçek yaşam alanlarına objelerin eklenmesinin ötesinde daha gelişmiş AR modelleriyle de karşılaşacağız. AR music ile arka planda çalan müzikle eşleşen ya da tetiklenen filtreler, önümüzdeki dönemde daha da popüler hale gelebilir. Ayrıca target tracking ile görüntüye sabitlenen filtreler de yaygın bir şekilde kullanılabilir. 

Kaan Camgöz konuşmasında; Spark AR platformunda geliştirme yapmayı düşünenler için tavsiyeler de paylaştı. Eğer başarılı bir AR filtresi geliştirmek istiyorsanız, gerçek bir ihtiyaca cevap veren, tekrar tekrar kullanabilecek özelliklere sahip, kullanımı kolay ve eğlenceli filtreler üretmenizde fayda var. 

Sanal Gerçeklik pazar büyüklüğü 10 kat artacak 

Konuşmasında 3. başlık olarak sanal gerçeklikten bahseden Camgöz, sanal gerçekliğin pandemi döneminde  katlanarak artan kullanım oranlarına sahip olduğunu belirtti. Sanal gerçekliğin günümüzde sadece oyun alanında değil iş dünyası, sağlık ve eğitim alanında da kullanıldığına dikkat çekti. Gözlüklerin makul fiyatlara inmesiyle; sanal gerçekliğin oyundan egzersiz ve eğitim alanına kaydığını vurguladı. 

Kaan Camgöz'ün paylaştığı verilere göre; sanal gerçeklik gözlüğüne sahip kullanıcıların yüzde 60'ı pandemi döneminde günde en az 1 kez kullanıyor. Ayrıca AR ve VR pazar büyüklüğünün 10 kat büyüyerek 2024'te 297 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

VR pazarındaki değişimle birlikte Facebook Oculus ürünlerinin de gelişmeye devam ettiğini belirten Camgöz, Oculus'un yapay zeka ile zenginleştirildiğini ve otonom ses sensörüne kavuştuğunu belirtti. Oculus için ürün geliştirmek isteyenler Oculus developer hub'dan faydalanabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.