Pazaryerine adım atacak olan Teknosa ve e-ticaret pazarının dönüşümü

E-ticaret markaların büyük e-pazar yerleriyle rekabet içine girmeye başladı. Bu trendin piyasaya nasıl yansıyacağı ise merak konusu...
Pazaryerine adım atacak olan Teknosa ve e-ticaret pazarının dönüşümü

Teknosa bünyesinde pazar yeri oluşturma konusunda yatırım yapılması kararını aldı. Şirket, üç yıllık dönem içerisinde ana stratejik önceliklerden biri olarak belirledi. Oluşturulacak platformda üçüncü kişi yatırımlarının teknosa.com üzerinden satış yapabilmesine imkan tanınacak. Bu hamle Teknosa'nın mağaza ve online kanallardaki yetkinliğine bir yenisini daha eklemek için yola çıkması için oldukça önemli.

Teknosa'nın Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)'a yaptığı açıklamanın detayı ise şöyle devam ediyor: "Elektronik perakendeciliğinde müşterilerimizin karşısına daha güçlü ürün yelpazesiyle çıkmak, değişen müşteri ihtiyaçlarına en hızlı ve uygun şekilde cevap vermek ve hızlı büyüyen e-ticareti çoklu kanal stratejisinin odağına koyarak müşterilerimize en iyi değeri sunma arzumuz sonucu, Teknosa bünyesinde pazaryeri oluşturma konusunda yatırım yapılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda; önümüzdeki üç yıllık dönem içerisinde ana stratejik önceliklerimizden biri olarak, Teknosa'nın güçlü perakendecilik kaslarını daha da ileriye taşıyacak şekilde pazaryeri yetkinliklerinin oluşturulması için çalışmalara başlanması Teknosa Yönetim Kurulu'nca 21.04.2021 tarihinde görüşülerek karara bağlanmıştır.

Üçüncü kişi satıcıların Teknosa müşterilerine teknosa.com üzerinden elektronik ürün satışı gerçekleştirmelerine imkan tanımak ve böylece Teknosa müşterilerinin ihtiyaçlarını en kapsamlı şekilde adreslemek üzere tasarlanan pazaryeri, Teknosa‘nın mağazacılık ve çevrimiçi kanallardaki mevcut güçlü yetkinliklerine de etkin bir şekilde entegre olacak ve sektörde pek çok ilki hayata geçiriyor olacaktır. Bu sayede başta müşterilerimiz için olmak üzere, tüm paydaşlarımız için çok daha güçlü bir değer yaratılması amaçlanmaktadır."

Rekabet kızışıyor

Bir taraftan bu gelişme, e-ticaret markaların büyük e-pazar yerleriyle rekabet içinde olduğu gerçeğini doğrulamış oldu.  Çünkü internet üzerinden satış yapmanın iki farklı yolu var. Birincisi geleneksel e-ticaret siteleri üzeri tek bir satıcıya ait ürün kataloğunu satışa sunmak, diğeri ise e-pazar yerleri üzerinden daha fazla müşteri kitlesine ulaşmak.

Markalar, artık kar dengesini kurmak için satışlarını sadece kendi siteleri üzerinden değil, e-ticaret pazar yerleri üzerinden yapıyor. Çünkü markalar, düşük maliyetle geniş kitlelere ulaşma imkanına kavuşabiliyor. Online pazar yerlerinde teknik altyapı konularıyla ilgilenmek gerekmediği için rekabet de daha net ve kolay gözlemlenebiliyor. Bir taraftan perakendeciler, e-ticaret markaları büyük e-pazar yerleriyle rekabet içinde... 

TÜBİSAD'ın "Türkiye'de E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü" raporuna göre, Pazar yerlerinin hacmi 29,3 milyar liraya ulaştı. Bu rakama göre Türkiye, diğer pazar yerlerine göre daha olgun bir piyasaya sahip. Bu yüzden bu hamleyi yapan ilk şirket Teknosa değil. Hatırlarsanız 2020'nin Kasım ayında ayakkabı satış mağazası FLO da e-ticaret servisini pazaryerine dönüştürmüştü.

Yüksek değerlemeye sahipler

Aslında geleneksel alışverişteki pazar yeri kavramının e-ticaretteki tam karşılığı olarak da tanımlanan e-pazar yerleri internet girişimlerinin en değerlileri arasında yerini alıyor. E-ticarette yüksek hacme sahip perakende şirketleri ise bu alandaki pazardan ve büyümeden payınnı almak istiyor. Bu yönde sadece e-ticaret markalarını pazaryerine dönüştüren servisler bile unicorn seviyesine ulaştı.

Özellikle teknoloji alanında sınırlı marjla satış yapan ve yüksek hacme sahip markaların adımı piyasayı ne kadar dönüşterecek birlikte göreceğiz. Burada önemli nokta marka imajına zarar vermeden operasyonu yönetebilmek oluyor. İlerleyen süreçte başka büyük perakende şirketlerinin de dahil olacağı alanda ipi göğüsleyenleri ve başarıya ulaşanları birlikte göreceğiz.

Tabii bu noktada şunu da belirtmek lazım: Kliksa, Teknosa'nın altında erimeyip pazaryerine dönüşseydi, Teknosa şu aşamada daha farklı bir noktayı konuşuyor olurdu. O dönemden bakınca Kliksa'dan dolayı geç kalınmış bir adım gibi görünse de perakende perspektifinden baktığımzıda günümüz trendini yakalamış görünüyor Teknosa, umarız nefesi uzun olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.