Türk Telekom Pilot bugüne kadar 73 girişime toplamda 5 milyon liranın üzerinde nakit desteği sağladı

Türk Telekom, PİLOT ile başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan ‘unicorn’ların ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Türk Telekom Pilot bugüne kadar 73 girişime toplamda 5 milyon liranın üzerinde nakit desteği sağladı

Kurumların girişimcilik programlarını incelediğimiz 'Kurumların Girişim Programları' adlı yazı dizisinin üçüncü röportajını Türkiye'nin köklü şirketleri arasında yer alan Türk Telekom ile yaptık. Türk Telekom Strateji, Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, büyütmek ve girişimlerle iş birliği yaparak müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak amacıyla sekiz sene önce başlatılan PİLOT programının detaylarını konuştuk.  

Dokuzuncu dönem başvurularını alan program, bugüne kadar 73 girişime, toplamda 5 milyon liranın üzerinde nakit desteği sağladı. Mezun girişimleri, 2020 yılında yaklaşık 850 kişiye istihdam sağlarken, 60 milyon lira ciro elde etti. Dünyaya açılmaya hazırlanan PİLOT girişimlerinden 30’u yatırım aldı. Ayrıca Türk Telekom kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures ile PİLOT mezunları da dâhil olmak üzere dört girişime yatırım yaptı. Türkiye’nin ilk online sağlık hizmeti platformlarından DoctorTurkey’e dijital patoloji alanında hizmet sunan yerli yazılım şirketi Virasoft’a, çocuklar için kişiselleştirilmiş eğitici zekâ oyunları hizmeti sunan MentalUP’a ve Türkiye’nin kritik enerji altyapısı projelerinde özel ve kamu kuruluşlarına mühendislik, proje ve danışmanlık hizmeti sağlayan Eltemtek’e finans aktarımı sağlandı.

Yıldızı parlayan girişim: DoctorTurkey ve Virasoft

2010'lu yılların başında Türkiye'de kurumsal şirketler bünyesinde yürütülen bir girişim hızlandırma programı bulunmuyordu. Barış Karakullukçu, PİLOT'un bu özelliği sayesinde programın, Türkiye’de kurumsal bir şirket tarafından kurulan ilk girişim hızlandırma programı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Gelişmiş bir girişimcilik kültürünün Türkiye’yi geleceğe taşımasına öncülük eden PİLOT ile başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan ‘unicorn’ların ortaya çıkmasını hedefliyoruz."

Barış Karakullukçu konuyla ilgili şöyle yorum yapıyor: "Türkiye’de son dönemde önemi çok daha iyi anlaşılan sağlık sektörünün dijitalleşmesine yatırımlarımızla katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’nin ilk online sağlık hizmeti platformlarından DoctorTurkey ve dijital patoloji alanında hizmet sunan yerli yazılım şirketi Virasoft yıldızı parlayan girişimler oldu. Eğitim alanındaki yatırımımız, PİLOT mezunlarımızdan, oyunlaştırılmış eğitim platformu MentalUP da güzel bir başarı eldi etti. Çocuklar için kişiselleştirilmiş eğitici zekâ oyunları hizmeti sunan MentalUP, uzaktan eğitim sürecinde de yurt içinde ve dışında önemli eğitim kurumlarının tercihi oldu ve kısa sürede uluslararası bir değerimiz hâline geldi. Yurt dışından yatırım almaya hazırlanan MentalUP gibi birçok mezunumuz da hem yurt içinden hem de yurt dışından yatırım aldı veya yatırım almaya hazırlanıyor. Mezunlarımızdan bugüne kadar 30 girişimin yatırım alması aslında iyi gittiklerinin bir göstergesi. Biz de TT Ventures ile yatırımlarımızı artırarak PİLOT mezunlarını hem yurt içinde hem de yurt dışında büyümeleri için desteklemeye devam edeceğiz."

Aranan özellikler

PİLOT'un aradığı girişimlerin öncelikle teknoloji alanında fark yaratacak bir iş fikrinin olması çok kritik. Bu fikri girişime dönüştürürken de pazarın ihtiyaçlarını iyi okumak ve trendleri yakından takip etmesi de önem taşıdığını belirten Barış Karakullukçu sözlerine şöyle devam ediyor:

"Girişimler, belirledikleri alanlarda ihtiyaç duyulan çözümlere odaklanarak, hedeflerini tespit etmeliler. Doğru programı ve desteği bulmak bundan sonra geliyor. Fikir iyi ve özgünse yatırım çok daha kolay bulunur. Farklı bir hikâyeniz, ürününüz var mı? Nasıl bir ekiple yola çıkıldı? Bunlara odaklanmak gerekiyor. Biz Türk Telekom olarak, PİLOT’la toplumsal fayda sağlayacak, temel iş kollarına destek olacak, şirketleri büyüterek ek değer oluşturacak projeler geliştirmeye odaklanıyoruz. Başta sağlık, eğitim ve enerji sektörleri olmak üzere yapay zekâ, IoT ve ICT gibi odak alanlarımıza yatırım yaparak hem girişimcilik ekosistemine katkı sağlıyor hem de bu sektörlerin dijitalleşmesine öncülük ediyoruz. Programa seçilecek girişimlerle ilgili değerlendirme kriterlerimiz ise; fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, ekibin yetkinliği, faaliyet gösterilen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli, iş modelinin tutarlılığı, ana fonksiyonlara sahip ürünün (MVP) başarısı ve Türk Telekom ile iş birliği potansiyelidir."

PİLOT’tan mezun olan ve yatırım alan girişimler arasında ağırlıklı olarak yapay zekâ, eğitim ve sağlık teknolojileri, sanal gerçeklik, bulut tabanlı uygulamalar, mobil uygulamalar, geliştirici uygulamalar ve e-ticaret gibi alanların öne çıkıyor. Karakullukçu, "Günümüzde gittikçe önem kazanan yapay zekânın kullanım alanları da hızla genişliyor. PİLOT kapsamında desteklediğimiz girişimlerden 8’i tamamen yapay zekâ konusuna odaklanmış̧ bulunuyor. PİLOT, her yıl girişimlerin ihtiyaçlarına göre daha da gelişiyor, güçleniyor. Bu yıl, PİLOT programına kabul edilecek ekip sayısı 20’ye yükselirken, her bir girişime verilecek nakit desteği de 200 bin TL olarak belirlendi. Başvurular sonucunda seçilen 20 ekip, program süresince geniş mentor ağına, büyük yatırımcılara ve Türk Telekom’un iş bağlantılarına erişim olanağı bulacak. Programa katılan ekipler, Türk Telekom ile iş birliği yapma ve TT Ventures’tan yatırım alma fırsatı yakalayacaklar. Ekipler ayrıca program süresince çeşitli eğitimlere katılacak; ofis alanı, teknoloji alt yapısı, mobil iletişim paketi ve tanıtım desteği alacaklar. Şehir dışından programa katılacak ekipler konaklama imkânından faydalanabilecek. Ayrıca programımızı bu yıl yeni bir içerikle zenginleştirdik. Bu kapsamda program sonunda 20 girişim arasından seçilecek ekipler, dünyanın en büyük inovasyon ve girişim sermayesi platformlarından Plug&Play’in 4 haftalık Amerika programına katılacaklar. Bu sayede girişimler, fikirlerini dünya çapındaki yatırımcılara tanıtma ve küresel şirketlerle iş birliği yapma imkânı elde edecekler" diye konuşuyor.

Türk Telekom yatırımlarında PİLOT mezunu girişimlere öncelik veriyor. Hisse almadığı mezun girişimlerden ise tek beklentisi kendilerine yatırım yapan bir şirket olursa, o hisse fiyatı üzerinden Türk Telekom’a yatırım yapma imkânı tanımaları. Girişimlere yaptığı yatırımlarda ve iş birliklerinde maddi desteğin yanında ayni sermaye ile de katkı sağlıyor.

Barış Kullukçuoğlu sözlerine şöyle son veriyor: "PİLOT’tan çıkan ve yatırım yaptığımız MentalUP ile sabit internet tarafında kampanyalar yapıyoruz, kendi satış kanallarımızda da satıyoruz. Yine yatırım yaptığımız Virasoft tarafında kurumsal satış ekiplerimiz ile birlikte müşterilere gidiyoruz. Virasoft’a veri merkezi, altyapı hizmetleri gibi Türk Telekom hizmetlerini de destek olarak sağlıyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.