Hızlandırma programları, özellikle erken aşama teknoloji girişimleri için oldukça önemli. Bu programlar, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir iş modeli bulunan, teknoloji odaklı, erken aşama girişimleri destekleyen ve ekosistem içinde güçlü bir sinerji yaratıyor. İş Bankası, hızlandırma programından, yatırıma, farklı işbirliği alternatiflerle girişim ekosistemin merkezinde yer almayı amaçlayan kurumlardan...
Dört senede 74 mezun verdi
Workup Girişimcilik Programı, Türkiye İş Bankası'nın ana sponsoru olduğu ve Kolektif House tarafından yönetilen kuluçka programlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Platform, teknolojik iş fikri olan girişimcileri ve erken aşama girişimleri ihtiyaç duydukları alanda destekleyerek işlerini büyütmelerine ve ölçeklenmelerine yardımcı oluyor. Bu bağlamda Workup'a bugüne kadar tamamlanan yedi dönemde 98 girişim kabul edildi ve 74 mezun verdi. 2017'den beri düzenlene programın 8'inci Dönemi ise sekiz girişimle Mart ayında başladı ve devam ediyor.
Workup Girişimci Programı, tamamen değer yaratma odaklı bir program olarak tasarlandı. Bu bakımdan teknoloji odaklı, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir iş modeline sahip, odaklandığı konuya ilişkin bir MVP/prototip geliştirmiş her dikeyden startup programa başvurabiliyor. Başvurular yılın 365 günü açık olup, Workup.ist sayfası üzerindeki chatbot aracaılığı ile kolaylıkla gerçekleştirilebilir ve sonradan güncelleniyor.
Başvurular arasından MVP/Prototip aşamasını geçmiş, bir ekip tarafından hayata geçirilmiş gelecek vaat eden iş modeline sahip olduğunu düşündüğü ekipleri seçen Workup, tanışma toplantıları düzenleyerek seçim sürecini başlatıyor.
Sonrasında programa uygun olabileceğine inandığı ve programa katılma arzusunda olan ekiplerle pitching day organizasyonları yapıyor. Bu sunum günlerinde Workup mezunları, mentorları, banka ve grup şirketlerinin yöneticileri ekipleri dinleyerek sorularını yöneltiyor ve sonrasında puanlamalarını yapıyorlar. Etkinlik sonrası en yüksek puanları alan ekipler programa davet ediliyor.
Program girişimcilere ne vaad ediyor?
Altı ay süren programda girişimler, alanında uzman kişiler ve Banka yöneticilerinden mentorluk, başarılı girişimciler ve teknik uzmanlarla düzenlenen eğitim ve ilham etkinlikleri, Kolektif House Levent’te altı aylık ofis alanı, bulut kredileri, teknolojik destek paketleri, yatırımcılarla buluşma imkanı gibi pek çok ayrıcalıktan yararlanıyor. Program mezuniyetinde Demo Day organizasyonu ile potansiyel yatırımcı, müşteri ve iş ortaklarının karşısına çıkan girişimler, İş Bankası ve grup şirketleri ile iş geliştirme şansına da sahip.
Workup Girişimcilik Programı’na kabul edilen girişimlerden hisse veya opsiyon da talep edilmiyor. Bu oldukça önemli bir detay... Çünkü hisse dağılımının sağlıklı olması tüm paydaşların motivasyonunu sağlamak adına en önemli bileşen olarak görülüyor. Girişimcilerin geleceği düşünerek ortaklık yapısını en baştan sağlıklı kurgulaması, hem melek yatırımcılar hem de fonlar için önemli bir yatırım kararı kriteri...
İş Bankası, covid 19 salgını sebebiyle programı online'a taşıdı. İş Bankası’nın ana yatırımcısı olduğu Maxis Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile girişim temaslarını sürdürüyor. Bu fon ile hem yeni yatırımlar, hem de mevcut ekiplerin pandemi sonrası değişen ihtiyaçlarına çözümler üretiyor. Fon, bugüne kadar 5 girişime yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yaptı. Bu girişimlerden ikisi Workup Mezunu olan PCI Checklist ve Mindsite olduğunu hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap