Karavan seyahati yapmak isteyenler ile karavanlarını paylaşanları buluşturan online pazar yeri: Vanswap

İlayda Tiryaki ve Merve Aydın tarafından hayata geçirilen Vanswap, karavan seyahati yapmak isteyenler ile karavanlarını paylaşarak gelir elde etmek isteyenleri buluşturan online pazar yeri olarak faaliyet gösteriyor.
Karavan seyahati yapmak isteyenler ile karavanlarını paylaşanları buluşturan online pazar yeri: Vanswap

Vanswap, karavan seyahati yapmak isteyenler ile karavanlarını paylaşarak gelir elde etmek isteyenleri buluşturan online pazar yeri olarak faaliyet gösteriyor. Karavanı olan kişiler, araçlarını yılın büyük bir kısmında garajlarında saklıyor. Vanswap, bu kişilere farklı bir alternatif sunuyor; karavanlarını kullanmadıkları zamanlarda kiraya vererek bu paylaşımları ile gelir elde etmelerine yardımcı oluyor. Vanswap, kişilerin karavanlarını ekstra gelire dönüştürmeleri için onlara bir alternatif oluşturmaya çalışıyor. Karavan ile seyahat etmek isteyenler içinse online rezervasyon ve ödeme, hızlı hizmet, fiyat karşılaştırması yapabilme ve karavanlara kolay erişim imkanı sunuluyor.

Gelir modeli: Her rezervasyonda karavan sahiplerinden ve karavanı kiralayan kişilerden alınacak yüzde 10 komisyon

Vanswap'in gelir modelini her rezervasyonda karavan sahiplerinden ve karavanı kiralayan kişilerden alınacak yüzde 10 komisyon oluşturuyor. Ancak şu aşamada komisyon alınmıyor.

Geçtiğimiz yılın nisan ayında, İlayda Tiryaki ve Merve Aydın tarafından hayata geçirilen platform şu anda 5 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. Vanswap için bir senedir çalıştıklarını söyleyen ekip, problemi doğru anlamanın o problemin çözümünü geliştirmekten daha çok zamanlarını aldığının altını çiziyor. 

Vanswap, karavan kiralama pazarının ihtiyacını karşılamak istiyor

Ankara Karavan ve Antalya Karavan ile paydaşlık yapan Vanswap'in web sayfasından şu anda karavanlara ulaşmak mümkün. Girişimin ortaklıklar için görüşmeleri de devam ediyor.

Vanswap, yapılan anketlerin sonucunda kişilerin yüzde 85’inin karavan kiralamak istediğini, yüzde 80’inin bunu internet üzerinden yapmak istediğini ve yüzde 90’ının ise kullanmadığı zamanlarda karavanını paylaşarak gelir elde etmek istediğini doğruladıklarını belirtiyor.

Karavan seyahati ile doğa ve kültürel tatiller yapmak isteyen kişilerin yüzdelik diliminin yüzde 71,2 olduğunu belirten girişim, insanların yüzde 85’inin karavan seyahati yapmak isterken, bu kişilerin yüzde 98,6’lık diliminin karavan seyahati yapmamış kişilerden oluştuğunu belirtiyor. Şu anda bu pazarın ihtiyacı karşılamadığını belirten Vanswap ekibi, bu problemi çözmeye çalıştıkları için heyecanlı olduklarını açıklıyor.

Rakip şirketlerle paydaşlıklar kurarak hızlı ilerlemeye odaklanmış durumda

Vanswap, Sahibinden.com, Shantigo, Avis Karavan, Happy Karavan, Corozan Travel, Naz Karavan, Casavan, Europcar Karavan, Camplify, Camptoo gibi birçok rakibi olduğunu; yeni olarak paylaşım ekonomisi ile iş modelini geliştiren ve pazara girmeyi hedefleyen girişimleri de görmeye başladıklarını söylüyor. Türkiye pazarı için paylaşım ekonomisi ile büyümeyi hedefliyor olmalarının kendilerini rakiplerinden ayırdığını belirten Vanswap, şu an rakip şirketlerle paydaşlıklar kurarak hızlı ilerlemeye odaklanmış durumda. Girişim, ilerleyen süreçlerde iş modeli ve sunacağı farklı hizmetlerle hem Türkiye pazarındaki hem de globaldeki rakiplerinden ayrışmayı hedefliyor.

Henüz hiç yatırım almayan Vanswap, şu an İsveç’te yatırım ve danışmanlık çalışmaları yürüten bir organizasyonun yatırım müdürü ile görüşüyor. Aynı zamanda Draper Üniversitesi’nde startup mentorluğu yapan ve Hollanda’da erken aşama girişimlere yatırım fonu sağlayan bir organizasyonda yer alan bir kişinin kendileriyle iletişime geçtiğini belirten Vanswap ekibi, bu kişinin Vanswap'i potansiyel girişimlerden biri olarak gördüğünü ileterek, finansman turlarına katılmaları konusunda öneride bulunduğunu söylüyor.

Öncelikli hedef: 2021 yazında artan talebe çözüm olabilmek

2020 Ağustos’ta Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Kuluçka ve Hızlandırma Programı'na kabul edilen Vanswap, daha sonra Fark Holding’e ait ThinkBİGG programına kabul edildi ve çeşitli eğitimlerin yanı sıra Ford, Brisa gibi şirketlerden mentorlukler aldı. Girişimin gelişmesinde bu süreçler çok faydalı olduğunu belirten ekip, şu an Y Combinator Startup School sürecinde. Vanswap ayrıca şu an Spinon adında bir programda yer alıyor. Girişimin kurucu ortağı İlayda Tiryaki'nin aynı zamanda Arya Kadın Yatırım Platformu'nun Genç Club üyesi olduğunu da belirtelim.

2020 yaz dönemi Google verilerine göre karavana olan talep yüzde 300 artış göstermişti; Vanswap, 2021 yaz döneminde pandemi etkisiyle bu oranda bir taleple karşılaşmayı ve geçtiğimiz yaz pazardaki probleme bu yaz çözüm olabilmeyi hedefliyor. Girişim, sürdürülebilir akıllı şehirlerde, paylaşımlı karavanlarla sektör dinamiklerinde yeni seyahat tercihleri oluşturmak, gelecek için inşa etmek, güçlü, sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek, hizmetler yaratmak ve karbon ayak izinin azaltılması konusunda çalışmalar yapmak istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.