Kendi kripto para birimini çıkarmaya hazırlanan Paribu'nun yeniliklerini ve gündemini Yasin Oral anlattı

Yasin Oral, önümüzdeki aylarda Paribu'nun kendi token'ını oluşturmayı planladığını; ancak bu sürecin değişebileceğini söyledi.
Kendi kripto para birimini çıkarmaya hazırlanan Paribu'nun yeniliklerini ve gündemini Yasin Oral anlattı

Son dönemin en popüler konularından biri haline dönüşen kripto para endüstrisini ve bu alandaki regülasyonları Paribu kurucusu ve CEO'su Yasin Oral, canlı yayında Arda Kutsal'a anlattı. 

Paribu, kendi token'ını oluşturuyor

Yasin Oral, önümüzdeki aylarda Paribu'nun kendi token'ını oluşturmayı planladığını; ancak bu sürecin değişebileceğini söyledi. Önümüzdeki dönemde listelenecek coin'lerin de olduğunu söyleyen Oral, bunların hangi coin'ler olduğunun bilgisini paylaşmadı. Oral, bu isimlerin çok önceden bildirilmesinin yurt dışında fiyat hareketliliğine bile sebep olabileceğinin altını çizerek kullanıcımızı korumak için paylaşmıyoruz dedi.

Paribu, güvenilirliği belli olan entegrasyonları yapmaya özen gösteriyor. Böyle dönemlerde kripto paranın elde ettiği fiyat hareketi kıymetli hale gelmeye başlıyor. Yasin Oral'ın paylaştığına göre Paribu'daki 3,5 milyon kullanıcı global fiyatlarla kıyaslama yapmıyor ve tamamen Paribu'ya güveniyor, sisteme bu kripto paraları koyarken imtina ediyorlar; bazı kripto paraları ise kullanıcıları güvende tutabilmek için eklediklerini söylüyor. Özetle; kullanıcıların bilmedikleri borsalarda işlem yapmalarının önüne geçtiklerini ifade ediyor.

3,5 milyon kullanıcı

Yasin Oral, kripto para sektörünün hızlı entegre olunmuş sektörlerden birisi olduğunu söyledi. Paribu, 2017'de kurulduğunda hem dünyada hem de Türkiye'de kullanıcıların bakış açılarının farklı olmadığını aktardı. İlk kurulduklarında çalışacak banka bulmakta zorlandıklarını belirten Yasin Oral, açıldıktan sonra 3 ay içinde 30 bin üyeye ulaştıklarını; bugün ise üye sayısının günlük 30 binden fazla olduğunu açıkladı. Paribu'nun şu anda 3,5 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Paribu'nun işlem hacmi şu anda günlük ortalama 1 milyar dolar

2020'nin başlarında günlük 30-40 milyon dolarlık işlem hacmine sahip olduklarını söyleyen Yasin Oral, şu anda işlem hacminin günlük ortalama 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Bazı dönemlerde 2 milyar dolar işlem hacmine ulaşan Paribu için 1 milyar doları ortalama hacim haline getirmiş olmanın öneminden bahsetti. Paribu, son birkaç haftadır Türkiye'de en çok indirilen finans uygulamaları arasında yer alıyor.

Globalde açılma hedefleri bulunuyor

Paribu'nun kurulduğu günden bu yana globale açılma hedefi bulunuyor; Yasin Oral, platformun yerel için kurulmadığını ve bunu yerelde bırakmanın yazık olacağını söyledi. Ancak şu anda ciddi bir yoğunlukla karşı karşıya olan Paribu'da yol haritasının dışına çıkıldığının da altını çiziyor. Paribu geç kalmadan globale açılmayı hedefliyor. Yasin Oral, bu kadar kullanıcıya ve böyle bir işlem hacmine ulaşmalarının tesadüf olmadığını; dünyada benzer bir hizmeti bekleyen kullanıcılarının taleplerine karşılık vereceklerini söyledi. 

Kullanıcı tarafında yaşanan sorunlara dair açıklamalar

Paribu ile ilgili, özellikle kullanıcı tarafında çok fazla sorun yaşanabiliyor. Arda Kutsal, iletilen sorulardan yola çıkarak paranın kullanıcının Paribu'ya gönderdiği paranın hesabına geçmemesini, aracı kurumda sıkıntı olmadığı halde neden böyle bir sorun yaşandığını sorduğunda Yasin Oral şunları söyledi:

3,5 milyon üyeden ve her gün yüz binlerce para transferinden bahsediyoruz. Ödeme sağlayıcı ile yaşanan iki dakikalık aksaklık binlerce kullanıcıyı etkiliyor. Kullanıcılar haklı, ancak bir kullanıcı finans uygulamasından havale yaptığından ekranda görünen ile Paribu'nun gördüğü aynı şey değil. Arka planda web servislerine bağlıyız, bu da özellikle işlemler yoğun olduğundan sorunlara neden olabiliyor. Bankalar normal zamanlarda bu kadar transfer adediyle karşılaşmıyor. Ancak Paribu, sıkıntı yaşanan hesapları arkada tarayacak bu paraları teker teker hesaplara geçirmeye çalışıyor.

Kullanıcılar piyasanı en ateşli anında işlem yapamadıklarını ve uygulamanın kilitlendiğini söylüyor. Bazı kullanıcılar Paribu'yu sistemi kapatıp arka planda işlem yapmakla suçlamasına karşılık olarak Yasin Oral, böyle bir şeyin katiyen gerçek olmadığını söylerek şu ifadeleri kullandı:

Sistemi hiçbir şekilde kapatıp arkada işlem yapmıyoruz, zira bu işlemlerin en hareketli zamanı bizim de en çok para kazanacağımız zaman. Bunu kapatmak hiç doğru değil. 3,5 milyon kullanıcının çoğu böyle dönemlerde işlem yapıyor, sürekli aktif olmayan kullanıcılar bile bu dönemlerde aktif oluyor. Bu dönemde arkada çalışan eşleşme mekanizmasında problemler yaşanabiliyor, ki bu problemler globaldeki tüm borsalarda yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Biz de bu kapsamda donanımsal ve yazılımsal geliştirmeler yapıyor. Ancak böyle bir yoğunluğun içinde bu geliştirmeler hızlı bir şekilde yapılamıyor. Yaşanan sıkıntılar için özür diliyorum. Geliştirmeler yapmaya devam ediyoruz.

Birçok kullanıcı yaşanan bir sıkıntıda Paribu'da müşteri temsilcisine telefonla ulaşamadığını söylüyor. Yasin Oral bunun doğru olduğunu; çünkü problemlerin kayıt bırakılarak çözüldüğünü söylüyor. Sadece iki dakikalık bir kesintide bile en az 40 bin kayıt oluşturulduğunun ise altını çiziyor.

API ilk fırsatta hayata geçirilecek

Şu anda Paribu'da 100'e yakın kişi çalışıyor, çağrı merkezi kısımları ise geliştirilmeye çalışılıyor. Yasin Oral, kullanıcı varlıklarını güvence altında tutmanın en önemli şey olduğunu söylüyor. Bu da güncelleştirmelerin bir anda olmayacağını gösteriyor.

API da uzun süredir Paribu'nun yol haritasında olan bir konu ve Yasin Oral, ilk fırsatta hayata geçirileceğini söyledi. Çok fazla kullanıcının API'den haberdar olmadığını; uzunca bir süre küçük bir kitlenin API kullanarak ayrıcalıkla olmasını istemediklerini açıkladı. Şimdi ise birçok kullanıcı bunu kullanabilir hale geldi. Özetle; bugüne kadar alınmayan API gibi aksiyonların şirket çıkarı için değil, kullanıcıların tamamı için olduğu belirtildi.

Regülasyonları vergi kavramıyla karıştırmamak gerekiyor

Yasin Oral, regülasyonlar konusunda açıklamalar da yaptı ve şunları söyledi:

Regülasyon dendiğinde insanların aklına ilk vergi konusu geliyor. Ancak regülasyondan kasıt bu değil. Vergi regüle edilecek bir piyasada konuşulacak en son konu. Buradaki esas konu ise yatırımcının korunması. Bu doğrultuda yatırımcıyı işlem yaptığı platformlardan, sosyal medyadan koruman geliyor. Çok fazla sosyal medya kullanıcısı çeşitli yollarla "şunu alın, bunu satın" gibi yorumlar yapıyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor.

Konunun platformlar tarafı da var. Yeni gelen bir sürü platformun yapacağı hatalar tüm ekosistemi etkileyecek. Regülasyonlar itibarı zedelemeye yönelik içeriklerin de önüne geçecek.

İşlem yapılan piyasayı ve platformları iyi değerlendirmek gerektiğini söyleyen Yasin Oral, Paribu'ya ulaşan düzenleyici bir kurum olduğunu; 2021 yılı için beklentinin bulunduğunu belirtti. Ancak bir yere bağlanıp bağlanmayacağının henüz belirsiniz olduğunun altını çizdi. Bu kapsamda mağduriyetler olmadan hızlı aksiyon almanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kripto para globalde birçok yerde vergilendiriliyor. Aslında Bakanlık tarafından bununla ilgili bir açıklama yayınlandı ve konunun vergiyle ilgisinin bulunmadığı anlaşıldı. Konu daha ziyade MASAK ile ilgili. MASAK zaten her platformdan verileri isteyebilecek bir büyüklüğe sahip. Yasin Oral da bu nedenle sektörün ve ekosistemin bu kavramlarla bir araya gelmesinin yanlış olduğunu söylüyor.

Paribu'ya gelecek ek hizmetler

Paribu'ya gelecek ek hizmetlerden de bahseden Oral, Paribu'nun kripto para alım satım platformundan çok daha fazlası olduğunu; ekosistemin gelişmesi ve kullanıcılara daha fazla özellik sunabilmek için birçok ürün geliştirdiklerini söylüyor. Örneğin; Paribu'nun önümüzdeki aylarda yayına alınacak olan "Soğuk Cüzdan" hizmeti bulunuyor. Bundan sonra üretilecek tüm projeler ise Paribu'nun kendi ağında sunulacak. Kısa süre sonra Visa ile iş birliği sonucu hayata geçirilen kart süreci devreye gidecek. Global rakip Coinbase'de olmayan birçok servis de yıl sonuna kadar sunulmuş olacak.

Ayrıca kısa bir süre sonra hareketli grafik özelliği de yayına alınacak. Yasin Oral, bugüne kadar kullanıcıların yaşadığı tüm problemlerin çözüleceğinin altını bir kere daha çizdi. Açıklamalara dair tüm detayları ve daha fazlasını videomuzda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.