Pandemiyle tüm gündelik alışkanlar gibi iş modelleri ve iş yapış yöntemler de değişti. Pek çok şirket, alınan tedbirler doğrultusunda uzaktan çalışma sistemine geçti. İşe alım süreçleri de dijitale taşındı. İhtiyaçların online kanaldan karşılanması gereksinimiyle e-ticarete olan talep arttı. Dolayısıyla bu talebe en iyi şekilde cevap verebilmek üzere işe alımlar hızlandı. Yazılım, kategori yönetimi, pazarlama, müşteri mükemmelliği ve risk yönetimi departmanları için ihtiyaçları doğrultusunda ekiplerini güçlendiren GittiGidiyor, 2020 yılında çalışan sayısını önceki yıla kıyasla yüzde 50 artırarak 300’e çıkardı.
İşe alım süreçlerinin artık online gerçekleştiğini anlatan GittiGidiyor CPCO (Chief People and Culture Officer) Murat Yüksel sözlerine şöyle devam ediyor:
İşe başlayan arkadaşlarımızın oryantasyon süreci de yine online olarak gerçekleşiyor. Henüz yüz yüze tanışamadığımız yeni arkadaşlarımız var ancak hali hazırda çok oturmuş bir sistemimiz olduğu için hem işe hem ekibe adaptasyonlarının oldukça rahat olduğunu söyleyebilirim. Uzaktan işe başlayan arkadaşlarımızla, iki ayda bir genel müdürümüzün de katılımıyla bir araya gelerek kaynaşma toplantıları yapıyoruz. Ayrıca her ay departmanlar arası kahve sohbetleri yaparak, arkadaşlarımızın sosyalleşmelerini sağlıyoruz.
İnsan ve Kültür Departmanı olarak pandemi sürecinin başından itibaren adaylarımızla dijital ortamda görüşmeye başladık. Gereken pozisyonlar için vaka analizi (case study) çalışmalarını da online olarak yürütüyoruz. GittiGidiyor’da işe alım sürecine dahil olan yöneticilerimize “Yetkinlik Bazlı Etkin Mülakat Teknikleri Eğitimi” veriyoruz. İşe alımda dikkat ettiğimiz şeffaflık, eşitlik ve çeşitlilik gibi konulara uzaktan yürüttüğümüz bu süreçte de yöneticilerimizin GittiGidiyor DNA’sına bağlı kalarak hassasiyet göstermeleri gerektiğini önemle anlatıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini benimseyen bir kurum olarak görüşmelerimizde ayrımcılığa neden olacak sorular sormuyoruz.
"Analitik düşünmek önem kazandı"
Murat Yüksel'e göre teknoloji ile birlikte kaynakların deyim yerindeyse sınırsız hale geldiği bir dünyayla karşı karşıya... Eskiden bir iş konusundaki eğitim, deneyim, bilgi birikimi yeterli olurken şimdi bu sınırsız kaynaklar arasından bilgiyi ve veriyi en iyi şekilde analiz edebilen profiller ön plana çıktığını belirtiyor. Deneyimli yönetici bu konuda oldukça haklı. Çünkü değişen dünya koşulları ve dijitalleşmenin hız kazanmasıyla müşteri beklentileri ve talepleri sürekli değişirken, müşterilerin iş süreçlerindeki etkileri de giderek artıyor. Bu yüzden bu değişimleri gözlemleyebilmek, analitik düşünebilmek ve değişen beklentiler karşısında hızlı ve yaratıcı aksiyonlar alabilmek çok önemli hale geldi.
Yüksel, özellikle büyük veri ve yapay zekâ alanlarında sürekli yeni pozisyonlar ortaya çıktığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Önümüzdeki dönemde de yapay zeka entegrasyon mühendisi, yapay zeka etik mühendisi, yapay zeka eğitim mühendisi ve data scientist gibi yeni pozisyonların iş hayatına gireceğini söyleyebiliriz. Bir teknoloji şirketi olarak biz de tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Teknoloji gelişmeye devam ederken çalışan ihtiyacı da doğru orantılı olarak büyüyor. Bununla birlikte yeni kuşağın büyük oranda yurt dışında çalışma isteği olduğunu görüyoruz. Özellikle de teknoloji alanında maalesef beyin göçü söz konusu. Çünkü teknoloji alanındaki birçok meslek grubu dünyanın her yerinden yapılabilecek, yasal ve kültürel farklıları çok fazla olmayan alanlar. Örneğin; bir yazılımcı için Türkiye’de çalışmak ile İngiltere’de çalışmak arasında mesleki açıdan büyük bir fark yok. Bu durum ise yurt dışında çalışmayı kolaylaştıran etkenlerin başında geliyor. Bu anlamda genel bir zorluk yaşandığını söyleyebiliriz. Teknoloji firmalarının en çok ihtiyaç duyduğu alanlar bilgi odaklı keşifler yapabilen, mevcut durumu analiz edebilen, sınıflandırıcı olan ve durum hakkında gelecekle ilgili tahminleri yazılım kullanarak yapabilen veri bilimciler, analistler, yazılım geliştiriciler diyebiliriz." Murat Yüksel, sözlerine yeni adaylara verdiği mülakat önerilerle bitiriyor:
- Başvurulan pozisyon kapsamında beklenenleri iyi bir şekilde anlayarak mülakata girmelerini tavsiye ederim.
- Görüşmeden önce kurumla ilgili bilgi edinmek, görüşmede karşı tarafı dikkatlice dinlemek ve gerektiğinde soru sormaktan çekinmemeleri önemli. Kurumu, kendilerinden beklenenleri ve oraya neler katabileceklerini iyi analiz etmeleri gerekir.
- Başvurdukları işin alanıyla ilgili güncel gelişmeleri, yenilikleri takip etmeleri ve bu bilgi birikimiyle mülakata girmeleri fark yaratmalarını sağlayacaktır. Çünkü günümüzde şirketler proaktif, yaratıcı, çözüm odaklı ve gelişime açık çalışanları tercih ediyor.
- O işe ne kadar uygun olduklarını ifade edebilmek için hikayelerini iyi anlatmaları gerekiyor. Bunun için sosyal anlamda da kendilerini geliştirmeleri, spesifik konularda ilgi alanları bulunması ve mülakat sırasında bunları doğru bir şekilde aktarmaları iyi olacaktır.
- En önemlisi ise şeffaf ve net bir iletişim dili kullanmaları.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap