Esra Beyzadeoğlu: Hepsiburada'da yüz yüze gelmeden işe başlayan C-Level yönetici dahil 600 kişi bulunuyor

Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu'na göre teknoloji şirketlerinin en çok aranan profiller arasında yazılım uzmanları, yazılım test uzmanları, data analistleri, data bilimciler, makina öğrenmesi uzmanları ve iş analistleri yer alıyor.

Bir yılı aşkın devam eden Covid-19 salgını, iş dünyasındaki pek çok dinamiği ve tüketici alışkanlıklarını değiştirdi ve dönüştürdü. Bir taraftan dünya genelinde evlere kapanan ve ihtiyaçlarını çoğunlukla online ticaretten sağlayanlar sayesinde e-ticaret çok kısa sürede çok hızlı büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Hatta bu dönemde daha önce internetten hiç alışveriş yapmamış ya da sadece belirli ihtiyaçlarını karşılayan kesim de online alışveriş yapmaya başladı. Tüketicilerin online alışverişe kayması işlem hacmimizi artırdığı için insan kaynağı ihtiyacını da arttı. 

Yüz yüze gelmeden işe alımda pozisyon farketmiyor

Buna paralel olarak Türkiye İnternet tarihinin ilk dönem temsilcilerinden Hepsiburada ekibine, mart ayından beri çeşitli pozisyon ve seviyelerde 600’e yakın kişi katıldı. Şirket, görüşmeleri tamamıyla online toplantı platformları üzerinden gerçekleştiriyor. Adaylara case study, assessment gibi süreçler de tamamen uzaktan erişim ve görüşme tekniklerine göre uygulanıyor.

Pandemi başlar başlamaz uzaktan çalışma modeline geçtiklerini söyleyen Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: "Tüm süreçlerimizi de bu yeni modele uyumlamak amacıyla aksiyonlar planladık. İşe alım da bunlardan biri oldu. Bu süreçte işe alımlarımızı işe başlangıç aşamasına kadar tamamen uzaktan görüşmeler ve gerekli süreç adımları ile tamamlar hale geldik. Bahsettiğimiz yaklaşımı her seviyede uyguladığımızı hiç yüz yüze gelmeden işe başlayan C-Level yöneticimiz olduğunu söyleyerek pekiştirelim. Bu yeni çalışma modeli işe alım süreçlerimizin hızlanmasını ve bir adayın uygun pozisyona yerleştirilme sürelerinin kısalmasını sağladı. Aday deneyimi açısından bakıldığında ise, online olarak işe alım sürecine katılabilme olanağı adaylara kendilerini daha konforlu hissettikleri ortamlarda görüşme yapma fırsatı sunmuş oldu. Bu yeni normalin hızlı dijitalleşme etkisini gittikçe iyileştirerek uygulamaya devam edeceğiz."
 
Teknoloji sektöründe beş yıl öncesine kadar işin gerekli kıldığı teknik ve kişisel yetkinliklere sahip insan kaynağı arandığını belirten Esra Beyzadeoğlu, "Günümüzde ise, dijitalleşme ve veriye verilen önemin artması sebebiyle, artık datayı analiz edebilen ve bunu işinin geliştirilmesi için etkin bir şekilde kullanabilen profilleri tercih ediyoruz. Özünde bir teknoloji şirketi olarak ekosistemimizdeki her paydaşın bu dijital ve analitik bakışla beslenebilmesi bizim için kritik. Bunu da ancak kendisi bu bakışa ve yetkinliğe sahip çalışanlarla yapabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuşuyor. 
Beyzadeoğlu, son 10 yılda hemen her sektörde yaşanan dijital dönüşümler yeni sektörlerin, iş alanlarının, mesleklerin, alt rollerin oluşmasını sağladığını belirtiyor ve ekliyor: "Bu noktada kesin olan gittikçe şirketlerin en değerli varlığı haline gelen “Veri” ile ilgili her konunun tıptan ticarete her sektörde öne çıkacağı. Yapay zekâ, makine öğrenmesi, tüketici ekonomisi, deneyim bilimleri, siber güvenlik, analitik her şey yeni ve gittikçe gelişecek alanlar olacak."
Ona göre teknoloji firmalarında aranan profiller arasında  yazılım uzmanları, yazılım test uzmanları, data analistleri, data bilimciler, makina öğrenmesi uzmanları ve iş analistleri yer alıyor. Bu pozisyonda çalışacak kişilerde aranan kriterleri ise şöyle sıralıyor: "İyi bir mühendislik eğitimi almış olmaları, okul sonrası hem teknik anlamda hem de kişisel gelişim anlamında kendisine yatırım yapmaya devam eden profiller olmaları önemli. Öğrenmeye açık ve hızlı değişen, dönüşen organizasyonlarda yeniliklere kolay adapte olabilen kişileri tercih ediyoruz."

Yeni adaylara öneriler

Şirket içinde yeni jenerasyon ve eski jenerasyon arasındaki farkı vurgulamak istemediklerini söyleyen deneyimli yönetici, Z kuşağı, gelişime önem veren, bu anlamda daha çok sorgulayan, rasyonel cevaplar arayan bir kuşak olarak tanımlıyor. Bilgiye erişim ve kolay erişim onlar için çok önemli olduğunu vurguluyor. Yeni adaylara mülakat önerilerini ise şöyle sıralıyor:

  • Mutlaka önceden hazırlık yapsınlar. Özellikle fark yarattıkları projeleri, çalışmaları varsa bunların görüşme öncesinde bir toparlasınlar.
  • Görüşecekleri firmayı ve görüşecekleri kişileri mutlaka önceden araştırsınlar. Bu kişilerin varsa video’larını izlesinler, makalelerini, röportajlarını okusunlar.
  • Söz konusu kurumda, pozisyonda neden çalışmak istediklerini ve bu fırsatın kendilerine verilmesi durumunda ne değerler katabileceklerini görüşme öncesinde toparlasınlar. Bunu, daha önceki tecrübelerinden örneklerle kuvvetlendirsinler.
  • Şirkete ve pozisyon için duydukları heyecanın görüşmeyi yapan kişiye geçmesini sağlasınlar. Görüşme esnasında enerjilerini yüksek tutmaya çalışsınlar.
  • Asla sorulan soruya verecek doğru bir cevabım yok diye düşünmesinler, gidiş yolu da karşılarındaki görüşmecinin değerlendirmesine mutlaka katkıda bulunacaktır.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.