Dün akşam yediğiniz yemeğin karaciğerinizi ne kadar yorduğunu anlayabilir hatta karaciğerinizi rahatlatacak besin önerilerin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Şeker hastası olup olmadığınızı öğrenebilir veya yeterli su alıp almadığını fark edebilirsiniz. Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz senaryo, yeni nesil bir sağlıklı yaşam teknolojileri girişimi Vivoo'nun ürettiği çubuk yani strip sayesinde gerçeğe dönüştü.
Vivoo, kullanıcılara evlerinin konforunda idrar testleri yapma imkanı veriyor. İki dakika süren test sayesinde, kullanıcılar hem su tüketimi, pH, keton, idrar yolları enfeksiyonu gibi testlerin sonuçlarına hem de vücut bilgilerine bağlı olarak beslenme ve sağlıklı yaşam tavsiyelerine anında ulaşıyor. Farklı anlamlara gelen geniş bir yelpazeden kişinin genel durumunu anlayabiliyor. Bunlara bağlı olarak da beslenme alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler veriyor. Böylece kişinin daha iyiye gitmesini hedefliyor.
Yerli yabancı yatırımcılar tarafından destekleniyor
Vivoo, 2017 Eylül ayında Yıldız Teknik'li Miray Tayfun ve İTÜ'lü Gözde Büyükacaroğlu tarafından kuruldu. 35 bin kişi tarafından kullanılan ürünle şimdiye kadar 200 bin test yapıldı. Şirketin ürünü toplamda 53 ülkede kullanılıyor. İş, henüz ortada henüz ürün yokken bile yatırım aldı. Bunun potansiyeline inanan 500 İstanbul 120 bin dolarlık yatırım yaptı. Ardından yerli yabancı kalabalık bir yatırımcı grubu Vivoo'ya finansal destek sundu. Bu isimler arasında Draper Associates, Halogen Ventures, Techstars, Hande Enes, Zeynep Zorlu bulunuyor. (Yaptıkları yatırım miktarı gizli tutuluyor.)
Vivoo, bu sene ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya pazarlarında etkinliğini artırmayı hedefliyor. Şirketin CEO'su Miray Tayfun, geliştirdikleri ürünün diğerlerinden nasıl farklı olduğunu şöyle anlatıyor: "Günümüzdeki uygulamaların çoğunluğu, kişiye her an ne yediklerini sistemlerine giriş yapmasını isteyen ve bunları baz alarak “genel” tavsiyeler sunan sistemler. Ama biz, stripte yer alan 10 parametrenin birbirleriyle olan ilişkileri sayesinde de çok farklı anlamlara gelen geniş bir yelpazeden kişinin genel durumunu anlayabiliyoruz. Bunlara bağlı olarak da beslenme alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler vererek kişinin daha iyiye gitmesini hedefliyoruz."
Nasıl çalışıyor?
Vivoo’daki idrar çubuğunun üzerinde 10 kutucuk var. Bu kutucukları idrarınızla ıslattıktan sonra Vivoo’nun mobil uygulaması üzerinden fotoğrafını çekip, platforma yüklüyorsunuz. Anında idrarınızdan çıkan sonuçlar üzerinden bir rapor geliyor. Overall wellness, su tüketimi, keton, pH, UTI, enfeksiyon ve genel karaciğer ve böbrek durumlarını gösteriyor. Tayfun, "Biz kişilere tanı koymuyoruz, tedavi de yapmıyoruz. Tanı veya tedavi firması olarak da kendimizi konumlandırmıyoruz. Bu yüzden hastalık tanısı koyamayız, zaten sadece kişinin idrarındaki datalara bakarak ciddi bir rahatsızlığını da söylemek doğru olmaz. Ancak kişinin idrarında ciddi bir durumun habercisi olabilecek bir şeyler gördüğünde sistem, doktora gitmesini söylüyoruz" diyerek çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor.
Birlikte yaptıkları ilk iş değil
Üç senedir birlikte iş yapan ortakların ilk iş tecrübesi değil. Bu şirketten önce Vivosens adlı girişimle taşınabilir tanı teknolojileri üzerine ürün geliştiriyorlardı. Bu şirketi neden bıraktıklarını Miray Tayfun şöyle açıklıyor:
"Vivosens, yüksek Ar-Ge gerektiren bir işti. Ama biz, bir ürünle pazara girmek ve büyümenin heyecanını yaşamak istiyorduk. Striplerdeki parametreleri temsil eden kutucuklardaki renk değiştirmenin cep telefonlarının kameraları ile çekildiğinde ne kadar kaliteli sonuç verdi. Daha sonra yapılan müşteri görüşmeleri, pazar araştırmaları ile de ürün bu halini aldı. Görüntü işleme kısmında teknik bir bariyerin olmadığını anladıktan sonra çeşitli beslenme uzmanları ve doktorlarla konuyu görüşüp, nasıl tavsiyeler verileceğini öğrendik ve verilen tavsiyelerin data baseni oluşturmaya başladık. Bu yüzden beslenme uzmanları ve yazılımcılardan oluşan bir ekibimiz var."
Vivoo'nun hedefi, milyar dolarlık şirket seviyesine ulaşmak. Şirketin kullanıcı düzeyinde varmak istediği nokta insan hayatını kolaylaştırmak ve özellikle sağlık alanında, insan hayatında bir farklılık yaratabilmek. Kısa vadede hedefleri arasında piyasaya iki ürün daha sürmek var.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap