Gemius'un Türkiye ve Ortadoğu ofisini yöneten İdil Kesten, Webrazzi E-Ticaret 2021 kapsamında "2020’de Dijital Kullanıcı Tercihleri: E-ticarette Şampiyonlar Kim?" başlıklı sunumunu yaptı. Kesten, konuşmasının başında 2020'nin dördüncü çeyreğine ait internet kullanıcı verilerini açıklayarak çarpıcı ve ilginç bilgiler ortaya koydu.
Türkiye’de e-ticaret endüstrisinin dijital kullanıcı sayısı bakımından belirli bir doygunluğa ulaştığını, 2020 yılının son çeyreğinde her 100 internet kullanıcısından 95’inin bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğini belirtti. İdil Kesten, internet kullanıcı sayısının 59 milyon kişiye ulaştığını ve 55,8 milyon kişi ise bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğini söyledi. Gemius Türkiye verilerine göre, kullanıcılar bir ay içerisinde ortalama 9,5 saatlerini e-ticaret sitelerinde geçiriyor.
Kesten, ay bazında erişim rakamlarını ise şöyle aktardı: "Ekim'de 52 milyon, Kasım'da 52,3 milyon, Aralık'ta 52,2 milyon kişi bir e-ticaret sitesini ziyaret etmiş. Burada Kasım ayı önemli, çünkü bu ayda büyük dev alışveriş kampanyaları olmasına rağmen 52 milyon bandının üzerinde olmayan e-ticaret sayısı görüyoruz. Bu da e-ticarette erişim anlamında sirkülasyona ve bir doygunluğa ulaşıldığını gösteriyor. Burada asıl farkı kişi başı geçirilen süre yaratmış. Toplamda 14 saat, mobil uygulamalarda ise 16 saati geçkin bir süre yaşanmış. Daha fazla site ziyaret edip site araştırma, daha fazla karşılaştırma yapıldığı ortaya koyuluyor."
E-ticaret kullanıcılarının favori uygulamaları
Araştırmaya göre, e-ticaret kullanıcılarının favori uygulamaları arasında YouTube, Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, Snapchat, Netflix ve PUBG yer alıyor. Dördüncü çeyrekte kişi davranışları doğrultusunda yoğunluk haritasının en yüksek platformu ise Netflix oldu. Yani 100 Netflix kullanıcısının 77'si bir e-ticaret kullanıcısı olduğu belirlendi. Bu platformun hemen ardından Twitter ve TikTok geliyor.
Kategorilere göre e-ticaret kullanıcıları haber, bankacılık, spor, oyun ve müzik... En fazla e-ticaret ziyaretçileri spor kategorisinde yer alıyor.
2020'de e-ticaretin pazaryeri kategorisinin zirvesinde Trendyol olduğunu söyleyen Kesten, bu platformun uzun yıllardan beri zirvede olduğunu söylüyor. Trendyol mobil uygulamasında 36,1 milyon kişiye ulaştı. Bu sayıya websitesi dahil olduğunda toplam erişim gerçek kişi sayısı 47,9 milyon kullanıcıya çıktığı gözlemleniyor.
Amazon: Uyuyan dev uyanıyor mu?
Ayrı bir başlık içinde Amazon'un bilgilerini açıklama nedenini ise şöyle açıklıyor: "İki sene önce Webrazzi'de ilk kez Amazon ile ilgili veriler açıklamıştık. Bu platformun büyümesini beklediğimizi belirtmiştik. Aralık 2020'de kullanıcı sayısı 7,1 milyona ulaştığını gördük. Platformun mobil uygulamalardaki kampanya erişimine baktığımızda 29,4 milyona erişen sayının 4 milyonlardaki sayıyı 7,1 milyona taşıdığını görüyoruz. E-ticaret markalarının yapmış olduğu kampanyalardan şikayet etsek de tüketici olarak kampanyalara cevap veriyoruz. Bu siteleri de erişim anlamında büyütüyoruz."
Online market ve yemek siparişini birlikte değerlendirdiklerinde İdil Kesten şunları paylaştı: "Liderlik noktasında Yemeksepeti 24 milyon ziyaretçi, Getir 14 milyon ziyaretçiyle takip ediyor. İki platformu ziyaret eden kişi sayısı ise 10,5 milyon. Bu kullanıcıların online marketleri sadece bir tanesiyle yetinmeyip, diğerlerini de inceliyor ve oradan da alışveriş yapıyor." Araştırmaya göre kullanıcıların yaşına göre online market tercihlerinin çeşitlilik gösterdiği ortaya konuluyor. 18-24 yaş arasında Yemeksepeti, 25-34 Getir, 35-44 Migros Hemen, 44-45 ise kullanıcılar İsteGelsin'i tercih ettiği gözlemleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap