Webrazzi'nin 2021'deki ilk etkinliği Webrazzi E-Ticaret 2021, online olarak gerçekleşmeye başladı. E-ticarette 2021 beklentilerinden 2020'de dijital kullanıcı tercihlerine, e-ticaret ekosistemindeki iş birliklerinden canlı alışverişlere, çok kanallı pazarlamadan e-ticarette doğru bilinen yanlışlara birçok konunun gün boyunca gündemimizde olmaya devam edecek.
Webrazzi E-Ticaret 2021'de, istegelsin kurucusu ve CEO'su Sedat Yıldırım "Pandemi ve Sonrasında Gıda Perakendesinin Yeni Sahnesi: E-ticaret" sunumuyla sahnedeydi.
Pandemi, online süpermarketin dijitalleşmesini hızlandırdı
Sedat Yıldırım, 2020'nin istegelsin için hızlı geçtiğini; bu dönemin hepimizin hayatında hiç hayal etmeyeceği değişikliklere neden olduğunu söyledi. Tüm bu değişikliklerin yanı sıra 2020, süpermarketlerin dijitalleşmesi alanında özel bir yıl oldu. Sedat Yıldırım, istegelsin'in zahmetsiz ve kusursuz bir şekilde müşterilere hizmet vermek için kurulmuş bir şirket iken pandemi ile birçok kişinin deneyimlediği bir online süpermarket haline geldiğini söyledi.
Birçok alan bu dönemden önce de dijitalleşmişti, ancak Sedat Yıldırım'ın açıklamalarına göre süpermarketlerin dijitalleşmesi daha yavaştı. 2020'de pandeminin etkisiyle bu süreç inanılmaz hızlandı ve online süpermarket sektörü de birçok yeni müşteriye ulaştı. Yıldırım, tüketicilerin yaş, meslek, segment fark etmeksinizin bu dönemde süpermarket alanında dijitali deneyimlediğini; bu deneyimde şansını deneyen müşterilerin sayısının hala arttığını belirtti.
Online'da FMCG sektörü 2020'de yüzde 159 büyüdü
Türkiye'de 2020 mart, nisan ve mayıs aylarında internetten süpermarket alışverişi 4 kat arttı; sepet tutarı 178 lirayı geçti. Nielsen verilerine göre 2019'da online'da FMCG sektörü yüzde 57 büyürken bu 2020'de yüzde 159'a ulaştı. Özellikle pandemi döneminde talep de artınca internetin eski oyuncuları, indirim marketleri gibi birçok marka online süpermarket sektörüne giriş yaptı. istegelsin ise bu dönemde API'larını başka şirketlere açtı ve o günden bugüne birçok iş birliğini yayına aldı. istegelsin Morhipo, Vodafone, BiSu, Apsiyon gibi şirketlerle iş birliği yaptı. Sedat Yıldırım, yeni iş birliklerinin de yolda olduğunu söyledi.
istegelsin'de müşterilerin devamlılık oranı yüzde 80
Sedat Yıldırım, istegelsin'in üreticilerden direkt satın alma yaptığını ve tüketicinin buzdolabına kadar tüm süreci üstlendiğini söyledi. Siparişleri soğuk zinciri bozmadan, dark store'lar aracılığıyla teslimat gerçekleştiriyor olması istegelsin'i tüketiciler için ön plana çıkan bir marka haline dönüşüyor. Pandemi döneminde müşterilerin yüzde kaçının daimi müşteri olacağı merak ediliyordu; araştırmaların ortalaması bunun yüzde 49 civarında olduğunu gösteriyordu. Yıldırım, istegelsin için bu oranın yüzde 80 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye'de online süpermarket sektörü hızlanacak
Yıldırım, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıllık dönemde, online süpermarket sektörünün büyümesi konusunda ilk sırada yer alacağını düşünüyor. Uygulama deneme merakı, dijitalleşme deneyimleri, bankaların dijitalleşmesi gibi gelişmeler bunu hızlandıracak. Bu büyüme de istegelsin gibi şirketlerin büyümesi ve pazara yeni oyuncuların girmesiyle gerçekleşecek. istegelsin için yeni bölgelere açılmak, mevcut bölgelerde yeni müşterilerle tanışmak ve iş birlikleri, bu süreci hızlandıracak ve şirketi bu hedefe ulaştıracak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap