Influencer pazarlama alanı büyümeye devam ederken, yeni girişimleri de beraberinde getiriyor. Özgür Taşkaya ve Emre Atalay tarafından kurulan Influencer pazarlama platformu Fenomio ise pazara yeni bir bakış açısı sunuyor.
Platform, sosyal medya fenomenleri ve markaları birbiriyle buluşturmanın ötesinde performans bazlı çalışmalarını sağlıyor. Fenomen pazarlama dünyasında genellikle markaların fenomenlerle sabit ücret ile çalıştığını belirtelim. Ancak bu durum ölçümleme açısından sıkıntı yaratırken, markaların aldığı geri dönüşün de istenilen oranda olmamasına yol açıyor.
Tam da bu noktada Fenomio devreye giriyor ve markaların fenomenler ile tıklama başına ödeme, mobil app yükleme başına ödeme ve satış başına ödeme gibi modeller ile çalışmasına imkan sağlıyor.
Fenomenler ise Fenomio’nun her bir kampanya özelinde kendileri için ürettiği linkleri paylaşarak elde ettikleri kazançlarını gerçek zamanlı olarak görebiliyor.
Fenomio kurucuları ve ekibi
Girişimin kurucuları global deneyimleriyle dikkat çekiyor. Emre Atalay, Barselona’da faaliyetlerini başarıyla sürdüren ve dünyanın birçok ülkesinde müşterisi olan BcnMonetize adlı mobil performans pazarlama ajansının da kurucusu.
Özgür Taşkaya ise Fenomio’yu kurmadan önce İngiltere ve İskoçya’da Skyscanner’ın EMEA Growth ekibinde üç ayrı ekibin yöneticiliğini yaptı. Taşkaya, daha önce de yine yurtdışında bir adtech firmasında çalışıyordu. Kısacası kurucu ortakların kökeni dijital reklam dünyası. Fenomio CTO'su Özgür Kaya'nın ise İzmir'de farklı firmalarda yöneticilik tecrübesi var.
Emre Atalay ve Özgür Taşkaya aslında Barselona'da yaşıyor ancak ikisi de İzmirli ve işe Türkiye pazarında başlamak istedikleri için Fenomio'yu İzmir'de kurma kararı aldı. Şu an ekipte 7 kişi çalışıyor. İzmir ofisi, Covid19 ile birlikte askıya alınış durumda, tüm ekip şu an evden çalışıyor.
Fenomio platformunu analiz ve testler de dahil olmak üzere, yaklaşık 5 ayda geliştirdi. Ekip, hazır altyapı ya da dış kaynak kullanmak yerine, tüm süreci baştan sona kendi geliştirdi. Özgür Taşkaya, platformun geliştirme sürecini şöyle aktarıyor:
Platformu geliştirirken, tamamen bize özgü bir tasarım ve kullanıcı deneyimi yaşatabilmek için hem tasarım tarafında yoğun bir ekip çalişması yürüttük, hem de kullanıcı gereksinimlerine en iyi şekilde karşılık vermebilmek adına kendi mimarimizi sıfırdan oluşturduk. Bu süreçte ihtiyaç duyduğumuz bütün teknolojik gereksinimleri kendi bünyemizde çözümledik. Dışarıdan outsource olarak değil oldukça yetenekli olan kendi in-house yazılım ekibimiz ile ilerliyoruz.
Fenomio nasıl çalışıyor?
Fenomio iki taraflı bir pazaryeri sunuyor. Reklamverenler gelip kampanya yaratıp kendi ödemek istediği tıklama tutarını girip istedikleri fenomene teklif atabiliyor veya fenomenlerden gelen teklifleri onaylayabiliyor. Markalar teker teker fenomenlere brief verip takibini yapmak yerine çok sayıda fenomenle aynı anda çalışabiliyor.
Fenomenler ise, platforma giriş yaptıklarında katılabilecekleri kampanyaları görüyor. Satış bazlı kazanç kampanyalarına katılmak isteyen Fenomenler, hesaplarında paylaşacakları linki, platformdaki kampanya linki bölümüne ekleyerek, kendileri için özel bir link oluşturmuş oluyor. Bu linki kullanarak paylaşım yaptığınızda ise, gelen satışlar üzerinden yüzde alıyorsunuz. Kazancınızı platformda anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz.
Platformda Satış bazlı kazanç kampanyalarının yanı sıra indirme kampanyaları da mevcut. Fenomenler, kampanyaya katılmadan önce indirme başına kazancı ve bütçeyi görüntüleyebiliyor. İndirme kampanyalarında bütçe, platform tarafından Fenomenler'in takipçi sayısına ve etkileşim oranına göre hesaplanıyor.
Büyüme rakamları
Dört ay önce yayına alınan Fenomio, hızlı bir büyüme yakaladı. Fenomen tarafında Instagram, TikTok ve Youtube fenomenleri ile çalışan girişim şu an toplamda 1200 fenomene ulaştı. Bu sayının gün geçtikçe arttığını da belirtelim. Girişim, mega fenomenlerden ziyade etkileşim oranı daha yüksek olan mikro fenomenler ile ilerliyor.
Girişimin Reklamveren tarafında ise şu an aktif olarak çalıştığı 9 firma mevcut. Reklamverenler arasında Çiçeksepeti, Hopi, Gittigidiyor, Armut, Match Group gibi saygın firmalar da yer alıyor. Özgür Taşkaya, platformdaki dönüşüm oranları ve satış verilerini şöyle açıklıyor:
Uygulama indirme reklamlarında dikeye göre değişken olarak yüzde 4 ile yüzde 30 arasında dönüşüm oranı görüyoruz ve hacim olarak günde 6 bin yüklemeye kadar çıkabiliyoruz. Alışveriş uygulamaları için yüzde 30'a varan ilk sipariş oranına ulaştık. Satış bazlı ödeme reklamlarına henüz bu ay başlamış olsak da günde beş haneli satış rakamlarına şimdiden erişiyoruz ve bu sayıyı çok daha yukarılara çekeceğimizi öngörüyoruz.
Girişimin gelir modeli
Fenomio, markalar ve fenomenlerden ekstra bir komisyon almıyor. Markaların tıklama başına, satış başına veya uygulama yükleme başına ödediği tutardan kendi komisyonunu gerçek zamanlı olarak kesip fenomenlere yansıtıyor. Bu komisyon tutarlarının kampanyalara göre farklılık gösterdiğini belirtelim.
Girişimin rakiplerini sorduğumuzda, Özgür Taşkaya şöyle yanıtlıyor:
Fenomio'yu reklamverenlere şeffaf bir şekilde nereden trafik aldıklarını görebilecekleri şekilde geliştirdik; böylece birçok programmatik ve DSP reklam platformlarında nereden trafik aldığınızı bilmediğiniz durumların ve fraud ile kötüye kullanıma açık satın almaların önüne geçmiş oluyoruz. Fenomio blind advertising network değil tamamen transparan bir platform. Ayrıca markaların fenomenler ile hem tıklama, hem mobil uygulama yükleme hem de satış bazlı çalışabildiği tek platformuz.
Son olarak Fenomio tamamen yerli bir girişim olması ve İzmir'deki yazılım ekibimizin geliştirdiği bir teknoloji olmasıyla zaten başlı başına özel bir platform. Farklı firmaların aksine third party teknoloji kullanmıyoruz. Kendi yaratığımız platformumuzun yanı sıra fenomenlere etkileşim oranı ve takipçi sayısına göre otomatik olarak bütçe atayan ve paylaşım sonrası dönüşüm oranlarını takip edip benchmark dışı bir durum olduğunda uyarı gönderen kendi algoritmalarımızı kullanıyoruz.
Girişim şimdiye kadar ağırlıklı olarak mobil uygulaması olan reklamverenlerle çalıştı. Bu nedenle platformda, Adjust ve Appsflyer entegrasyonları da sunuyor. Buna ek olarak Fenomio'nun web reklamverenlerine de açık olduğunu söyleyelim. Fenomio, tıklama veya indirme başına çalıştığında aynı gün içinde kampanyayı yayına alıyor. Satış başına çalışmalarda ise bu süre entegrasyon yapısına göre maksimum iki, üç günü buluyor.
Fenomio'ya eklenecek özellikler
Fenomio 2021'de yatırım arayışına gireceğini belirtiyor. 2021 boyunca ürün geliştirme süreçleri de devam edecek. Şirket, platforma fenomenler için oyunlaştırma yöntemleri, sürdürülebilir büyüme döngüleri, filtre ve AR araçları eklemeyi planlıyor. Taşkaya, girişimin gelecek planlarını şöyle anlatıyor: "Bu sene bizim için yatırım arayışına gireceğimiz sene olacak. Türkiye'deki önemli e-ticaret firmalarının çoğu ile ortaklık kurduktan sonra 2021 yılı içerisinde yurtdışına açılma planlarımız mevcut. Kendimizi teknoloji şirketi olarak konumlandırmamızdan ötürü ürünümüzün dünya çapında iddialı bir konuma gelmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunun için kendimize Mckinsey'nin Three Horizons modeli çerçevesinde bir plan belirledik. Bu çerçevede ilk aşamada fenomenler için mobil uygulamamızı yayına alacağız ve ardından fenomenlerin retention oranını arttırmak için gamification yöntemleri üzerine çalışmaya başlayacağız. Ayrıca sürdürülebilir büyüme döngüleri (growth loops) yaratma konusunda da güzel planlarımız var. Son olarak fenomenlerin yararlanabileceği filtreler ve AR araçları geliştirme düşüncemiz mevcut."
Taşkaya değişen sosyal ağ dinamiklerinin ve içerik türlerinin pazarı şekillendirdiğini ifade ediyor: "Influencer marketing farklı biçimlerde de olsa medya var olduğundan beri hayatımızdaydı aslında. Daha önceleri gazetelerdeki köşe yazarlarıydı. Ardından bloggerlar hayatımıza girdi. Vine, Snapchat gibi her bir mecra kendi fenomenlerini yarattı. Şu an Instagram, Twitch ve Youtube fenomenleri hayatımızda. TikTok fenomenlerinin yükselişini görüyoruz. Podcast iyiden iyiye popülerleşiyor ve Immanuel Tolstoyevski gibi bu mecrayı oldukça iyi kullanan kendi fenomenlerini yaratıyor. Belki Clubhouse, belki farklı bir medya, mevcut popüler platformların yerini alacak ve burada farklı ünlüler ortaya çıkacak. Influencer marketing evrilerek, dönemin popüler sosyal medya ortamına uyum sağlayarak devam edecek. "