Girişimci Oğuz Alper Öktem 2018'de kurduğu elektrikli scooter paylaşım girişimi Martı ile sizlerin oylarınızla Webrazzi Ödülleri'nde hem yılın girişimcisi hem de yılın girişimi ödülüne layık görüldü. Martı ve Öktem, geçen sene de aynı kategorideki ödülleri almıştı.
Girişimci, elbette 2017'de ABD'den getirdiği Bird markalı scooter'ı sıkışık trafikte Bostancı'daki evinden Erenköy'de oturan en yakın arkadaşına giderken kullandığında böyle bir başarıya ulaşacağından habersizdi. Sadece yedi dakika süren yolculuk, Martı fikrinin doğmasına neden olmuştu. Oğuz Alper Öktem işe Umur Gençoğlu, Emir Dereli ve Turgut Konukoğlu gibi kurumsal yapılarda çalışan isimlerin ön plana çıktığı 30 yatırımcıdan kaynak bularak başladı. Martı için finansal kaynak çok önemli. Çünkü şirketin kurulduğundan beri operasyonel maliyetleri oldukça yüksek. Öktem, Mart ayından bu yana -pandemiyle- yatırım turları konusunda zorlandığını söylüyor. Konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Mikromobilite sektörü ciddi miktarda yatırım ile büyüyebilecek bir yapı. Biz de dünyanın her yerinden yatırım alıyoruz. Uçuşların durması ya da insanların uçağa binmeye çekinmesi ne yazık ki süreçleri yavaşlattı. Markamıza yatırım yapacak kişiler bizlerle yüz yüze gelip tanışmak, vakit geçirmek ve ofisimizi ziyaret etmek istiyor doğal olarak. Mart ayından bu yana bu bizi zorladı."
Kullanıcı sayısı 5 milyonu geçti
20 kişiyle başladığı işe bini aşkın çalışanla devam ediyor. Kullanıcı sayısı 5 milyonu geçti. Öktem bu bilgileri paylaştıktan sonra, 2020'nin ilk çeyreğinde herkes gibi çok zorlandıklarını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Pandemiyle birlikte tüm dünya gibi ülkemizde zor bir sınavdan geçti. Süreç hala devam ediyor ve ne zaman tam anlamıyla eski hayatımıza döneriz bilemiyoruz. Uygulanan sokağa çıkma yasaklarından doğal olarak biz de etkilendik. Ancak müşterilerimiz her fırsatta, toplu taşıma araçlarına ulaşımda, günlük ihtiyaçlarını karşılamada, açık havada keyifli vakit geçirmek için bizi tercih etmeye devam ettiler.
Martı ailesi olarak tüm paydaşlarımız nezdinde birçok önlem aldık. Çalışanlarımıza esnek çalışma sistemine geçirdik. Tüm Martıları özel kimyasallarla dezenfekte ettik ve etmeye devam ediyoruz. Saha da çalışan ekip arkadaşlarımızın da hijyen kurallarına maksimum düzeyde uyması için özel eğitimler aldırdık."
Öktem: Ulaşım sektöründe hizmet veren bir teknoloji şirketiyiz
Aslında Martı, yeni bir fikir değildi. 2016'dan sonra elektrikli scooter'lar büyük kentlerde artan araç trafiğine bir çözüm olarak ortaya çıkmıştı. Fransa, Portekiz, Belçika gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD'de hızlı biçimde yayıldı. Öktem, "Biz scooter kiralama şirketi değil, ulaşım sektörüne hizmet veren bir teknoloji şirketiyiz" diyerek Martı'nın konumlandığı yeri tanımlıyor.
Bilmeyenler için Martı araçlarının ilk defa Kadıköy sokaklarında çıktığını ve olumlu geri dönüşler sayesinde Avrupa yakasına açılmıştı. Oğuz Alper Öktem şirketin gelecek hedefleriyle ilgili şöyle konuşuyor: "Kurulduğumuz günden bu yana bu vizyon ile ilerliyoruz. Farklı araç tipleri ile insanlara hizmet vermek en büyük hedeflerimizden. Bu bağlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yakın zamanda sürprizlerimiz olacak. Bir önceki soruda da belirttiğim gibi yatırım bizim olmazsa olmazımız. Tamamlayacağımız turlar ile daha da fazla yatırım alıp, ülkemiz adına milyarlarca dolar değer yaratma amacındayız. Ve tabii ki kullanıcı memnuniyetinin sürekliliği. Martı sevenlere daha iyiyi sunmak adına sürekli deniyoruz, çabalıyoruz. En iyi iyileştirmelerle en doğru hizmeti sunmak da 2021’de de yapacaklarımız arasında."
Öktem son olarak, "Öncelikle Martı’yı ve beni destekleyen, verdikleri oylarla ikinci kere bu kıymetli ödülleri almamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederim" diyor ve ekliyor: "Martı çok sevildi. Son yaptırdığımız araştırma sonuçları da bunu gösterdi bize. Martılar ile ferahladıklarını, kendilerini daha güçlü hissettiklerini, sürüşlerin uçmaya yakın bir haz verdiğini söyledi. Martılar sokakta. Kullanıcılarımız istedikleri anda ulaşabiliyor."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap