2020'de Trendyol'da 347 milyon adet ürün satışı gerçekleşti

Trendyol, bağımsız araştırma kuruluşu Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından gerçekleştirilen “Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
2020'de Trendyol'da 347 milyon adet ürün satışı gerçekleşti

Trendyol, bağımsız araştırma kuruluşu Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından gerçekleştirilen “Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre Trendyol'da, 2020’de, büyük çoğunluğu KOBİ olan 98 bin işletme ve 1,1 milyon bireysel satıcı platform üzerinden 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. 

Satıcılar, Trendyol’dan gelen siparişleri karşılamak için 360 bin kişiyi istihdam ediyor

Platformda yer alan 98 bin satıcının 97 bini mikro işletme ve KOBİ, 1.205’i ise büyük işletmeler. Satıcılar, Trendyol’dan gelen siparişleri karşılamak için 360 bin kişiyi istihdam ediyor. Bununla birlikte platformda gerçekleşen satışlar ürün imalatı, kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri ve dijital pazarlama gibi birçok sektörü harekete geçiriyor. Trendyol bu yolla 708 bin kişilik dolaylı istihdam sağlıyor. Trendyol kurucusu ve CEO'su Demet Mutlu, 98 bin satıcı ve bu dolaylı istihdam ile birlikte Türkiye ekonomisine toplam 1,1 milyon kişilik ek istihdam katkısı yaptıklarını belirtiyor.

Satıcıların yüzde 90'ı cirosunu, yüzde 82'si istihdamını artırdı

Araştırma kapsamında yapılan satıcı anketlerinden çıkan sonuçları da paylaşan Mutlu, Trendyol ile çalışmaya başladıktan sonra satıcıların yüzde 90'ının cirosunu, yüzde 82'sinin istihdamını artırdığını belirtti. Mutlu, anket sonucuna göre satıcıların yüzde 87'sinin genel performansının olumlu etkilendiğini, yüzde 80'inin tüketicisini ve pazarını daha iyi tanıdığını, yüzde 77'sinin müşteri deneyimini iyileştirecek aksiyonlar aldığını belirtiyor. Ayrıca Trendyol sayesinde Covid-19 etkisini de sınırlı hissettiğini belirten satıcı oranını da yüzde 77 olarak açıklıyor.

Üç büyük il dışındaki satıcı sayısı 42 bin

Trendyol'da satıcıların yüzde 98'i yerli şirketlerden oluşuyor. Platform üzerinden satılan ürünlerin yüde 72'si Türkiye'de üretiliyor. Demet Mutlu, 2020’de üç büyük il dışındaki satıcı sayısının 42 bine ulaştığını söylüyor.

Trendyol'da satıcıların yüzde 25'ini kadınlar oluşturuyor

Trendyol ekibinin yüzde 42'si kadınlardan oluşurken satıcılarda bu oran yüzde 54. Bu rakamlar yüzde 31 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde yer alıyor. Satıcılarda 600 bin kadın çalışıyor ve 194 bini Trendyol süreçleriyle ilgili işler yapıyor. Trendyol’da satıcıların yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor.

2020'nin son çeyreğinde, günde ortalama 1,1 milyon paket teslimatı

Trendyol’da moda, elektronik, ev ve mobilya, market, gıda, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride 30 milyondan fazla ürün çeşidi bulunuyor. Platformda 2019 yılı içinde en az bir alışveriş yapan, yani aktif müşteri sayısı 9,2 milyon iken, 2020’de bu sayı 19,3 milyona ulaştı. 2020’nin son çeyreğinde günde ortalama 1,1 milyon paket Trendyol kullanıcılarına ulaştırıldı.

Demet Mutlu, Trendyol olarak Türkiye’ye bugüne kadar 335 milyon dolar dış yatırım getirdiklerini; bu yatırımları dijital ekosistemin gelişmesi için kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.