"Elbette 2020 hepimiz için oldukça zor geçti. Yaşadığımız pandemi süreci bir sağlık sorunu olmanın ötesinde tüm hayatımızı etkiledi" bu sözler İnternet dünyasının önde gelen isimlerinden Nevzat Aydın'a ait. Türkiye'nin en büyük internet girişimi çıkışlarından birini gerçekleştiren Aydın, "Hem ekonomik olarak hem de sosyal hayatımızda beklenmedik bir dönemin içine girdik. Günlük alışkanlıklarımızdan iş yapış şeklimize kadar her alanda 'yeni normal' düzene alışmamız gerekti ve doğal olarak bu hepimizi zorladı" diyerek son bir yılı böyle özetliyor. Ancak yine de insanoğlunun her şeye kolay uyum sağlayabilen bir varlık olduğunu ve yaşanan ne olursa olsun bir şekilde adapte olmanın ve bu zor koşullarda dahi hayattan keyif almanın yollarını bulabildiğini düşünüyor.
"2020, hız ve aksiyon aldığımız bir yıldı"
"Yemeksepeti özelinde baktığımızda da bu aynı şekilde ilerledi diyebiliriz. Biz zaten krizlere her zaman hazır bir markayız. Ne kadar beklenmedik olursa olsun inovatif yapımız sayesinde her duruma karşı anlık çözümler üretebiliyoruz" diyerek 2020’nin genel temasının kriz yönetimi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Değişen müşteri taleplerine nasıl uyum sağlayabileceğimiz ve tüketici memnuniyetini nasıl ön planda tutabileceğimiz üzerinde bolca düşündüğümüz ve hızla aksiyon aldığımız bir yıldı."
Nevzat Aydın gelecek sene girişimcilerin dikkat etmesi gereken üç şeyi şöyle sıralıyor:
- Girişimcilerin 2021 yılında önceliği değişen hayat koşulları ve bu koşulların ne kadarının kalıcı olduğunu göz önünde bulundurmak olmalı. Şu an içinde bulunduğumuz durumu göz önüne alarak hızlıca, üzerine düşünmeden atılan adımların çok da başarılı olması mümkün değil. Çünkü tüketici taleplerinin sürekli değiştiği bir dönemdeyiz ve bu dönemsel değişimleri baz alarak hareket etmek bu kadar değişken bir süreç için çok da doğru değil.
- Ayrıca, şu anda girişimcilerin her zaman olduğundan daha çok teknolojiyi takip etmesi gerekiyor. Dijitalleşme daha önce hiç olmadığı kadar hızla yol alıyor. Bugün bizi çok heyecanlandıran bir teknoloji birkaç ay sonra unutulabiliyor. Bu sebeple bir girişimcinin en önemli önceliklerinden biri de teknoloji dünyasını takip etmek olmalı.
- Son tavsiyem ise, sadece bu dönem için değil, genel olarak doğru ekibi bulmaları olacak. Girişimcilik oldukça riskli bir yol ve bu yolda doğru insanlarla yürümeden başarıya ulaşmak mümkün değil.
Aydın, 2021’de en önemli teknolojik trendin 'hız' olacağına inanıyor. Öncelikli olarak 5G ile ilgili tüm bu tartışmalar 2021'de gerçek olmaya başlayacağını düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Tabii, bu hız bizim de içinde bulunduğumuz e-ticaret sektörü için de daha çok önem kazanacak. Şu anda dahi e-ticarete olan yönelimin artmasıyla tüketicinin en önemli beklentisi özellikle de günlük ihtiyaçlar için de hız haline geldi. Yemeksepeti olarak bizim de operasyonlarımızın odak noktasına aldığımız yeni nesil e-ticaret kavramı, hızlı ticaret ya da kısaca “h-ticaret” gelecek dönemin en önemli trendi diyebiliriz. E-ticarette yaşanan hıza bağlı gelişmelerin insanların hayatlarını kolaylaştıracak teknolojilerle bir araya gelmesi de muhtemel. Bu noktada giyilebilir teknolojilere olan yatırımların artacağını ve bu alanda büyük projeler göreceğimizi düşünüyorum. Sadece telefon ya da bilgisayardan sipariş verme döneminin de kapanmak üzere olduğunu ve şu anda yavaş yavaş başlayan akıllı saatinizden, televizyonunuzdan ve hatta arabanızdan sesli komutla sipariş verme trendinin hızlanacağını söyleyebiliriz.
Diğer yandan, çoğu zaman sosyal ve ekonomik etkilerini konuşsak da pandemi bir sağlık sorunu ve sonucunda sağlık alanında yenilikleri de getirecek. Zaten, Covid-19 nedeniyle talebin hızla arttığı sağlık endüstrisi için yenilik artık bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. İçinde bulunduğumuz durum önümüzdeki yıl uygun fiyatlı, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir dijital sağlık çözümlerinin geliştirilmesini ve benimsenmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Yani sağlık alanında gelişmiş bilgi işlem, büyük veri analizi, yapay zeka, makine öğrenimi ile birlikte büyük teknolojik gelişmelere şahit olacağız. Elbette, yapay zeka da şüphesiz şu anda en büyük teknoloji trendlerinden biri ve 2021 boyunca çevremizdeki dünyayı yorumlamamıza ve anlamamıza yardımcı olarak daha da değerli bir araç haline gelecek. Bir başka yenilik ise, sanal gerçeklik üzerine olacak diye düşünüyorum. Örneğin, tıbbi muayeneler ve teşhisler giderek daha fazla uzaktan yapılabilir hale gelecek, eğitimde VR ve AR araçlarının kullanımında bir artış göreceğiz. Belki, virüs iletimin gerçekleştiği koşullar ve yöntemle ilgili daha fazla bilgi elde edildikçe, enfeksiyonun yayıldığı bilinen alanlarda hareket ettiğimizde gerçek zamanlı uyarılar vermek için AR araçları kullanılabilecek. Bu teknoloji sayesinde, bir kapı koluna dokunduğumuzda ellerimizi yıkamamız gerektiğini hatırlatmak gibi basit adımlar bile hayatları kurtarmamıza ve etrafa hastalık yaymamıza engel olabilir.
Eskiye dönmek çok da kolay olmayacak
Nevzat Aydın'a göre pandemi ile hayatımıza giren değişikliklerin bir anda eskiye dönmesi çok da mümkün değil. Hatta aşı çalışmalarından istenen sonuç alınsa dahi, eski sosyal hayatın gelmesi zaman alacağını düşünüyor ve olabilmesi muhtemel senaryoyu şöyle açıklıyor:
"2021'de de yine evlerden kısıtlı olarak çıktığımız, kalabalık ortamlarda bulunmadığımız ve sosyalliğin dijital üzerinden devam edeceği bir yıl bizi bekliyor. Arkadaş görüşmelerimi mobil appler üzerinden yapıp, AVM yerine e-ticaret sitelerini gezdiğimiz, akrabalarımızı telefon ekranından gördüğümüz, konserleri tiyatroları canlı yayınlarla takip ettiğimiz bu dönem bir süre daha devam edecek."
2021'de alacağı cihazlar: PlayStation 5 ve iPhone 12 Pro Max
Aydın'ın en beğendiği kitap Jean-Christophe Grangé tarafından yazılan Son Av, en sevdiği şarkı The Weeknd Blinding Lights ve aynı şarkının Chad Nolan coverı, en beğendiği dizi Chernobyl, izlemekten keyif aldığı film ise Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen Tenet oldu. Nevzat Aydın, ayrıca seneye PlayStation 5 ve iPhone 12 Pro Max almayı planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap