Türkiye'de e-ticarette pandemiyle yaşanan hacim artışının yüzde 60'ı kalıcı olacak

Hepsiburada CEO'su Murat Emirdağ, Hepsiburada kapıdan kolay iade özelliğini ilk defa olarak Webrazzi Summit'te açıkladı. Inveon CEO'su Yomi Kastro, "Türkiye'de e-ticaretteki hacim artışının yüzde 60'ı kalıcı olacak"  dedi.
Türkiye'de e-ticarette pandemiyle yaşanan hacim artışının yüzde 60'ı kalıcı olacak

Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2020birbirinden değerli oturumlarıyla gündemin nabzını tutumaya devam ediyor. Inveon Kurucusu ve CEO'su Yomi Kastro ve Hepsiburada CEO'su Murat Emirdağ'ın katılımıyla gerçekleşen Büyüyen e-ticaret pazarının gelecek ajandası önemli bilgilere ev sahipliği yaptı. Oturum Webrazzi'den Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Türkiye'de e-ticarette pandemi ile yaşanan artışın yüzde 60'ı kalıcı olacak 

Ferah'ın "E-ticarette pandemi ile yaşanan artış kalıcı olacak mı? Kalıcı olması için veya daha fazla
büyümesi için hangi adımların atılması gerekiyor?" sorusuna cevap olarak Yomi Kastro, şirketlerinkendi yatırımlarını planlaması gerektiğini söyledi.

Kastro büyümenin kalıcılığı konsunda ise Inveon, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret Odasının (NetComm Suisse) birlikte hazırladığı rapordan örnekler verdi. Raporda yer alan 9 ülke arasında yer alan Türkiye ve Çin'de e-ticaretteki artışın devam edeceğini belirtti. Kastro, "Türkiye'de şu anki hacim artışının en az yüzde 60'ı devam edecek " dedi. 

7 yıllık e-ticaret dönüşümü 7 haftada, 3 yıllık e-ticaret dönüşümü 3 ayda yapıldı

Sektörde dijital dönüşümün hızlanması konusunda ise "7 yıllık e-ticaret dönüşümünü 7 haftada yaptık." yorumunda bulundu.  Oturumda Yomi Kastro'nun çizdiği çerçeve üzerine Hepsiburada CEO'su Murat Emirdağ, Hepsiburada'nın pandemi dönemindeki dijital dönüşümünü aktardı.

3 yıl içinde gerçekleşmesi gereken dijital dönüşümü 3 ay içinde hayata geçirdiklerini belirten Emirdağ, e-ticarette tüketici tarafındaki dijital dönüşümün de kalıcı bir dönüşüm olduğunu vurguladı.

Hepsiburada'nın Super App vizyonu

Türkiye'de artış gösteren talebin beraberinde ciddi bir sorumluluk getirdiğini söyleyen Emirdağ, büyük bir atılımla daha da artacak olan hacimleri karşılamak üzere teknoloji, pazarlama, müşteri deneyimin artmasına yönelik büyük yatırımlar yaptıklarını belirtti.

Hindistanın doğusuyla Almanyanın batısı arasındaki bölgenin en büyük teknoloji şirketi olma vizyonları bulunduğunu hatırlatan Emirdağ, Hepsiburada'yı Super App konumuna taşıyan teknoloji atağıyla yola devam edeceklerini açıkladı. 

Artan talep ve dönüşümleri yatırımlar ile karşılayabilmenin önemine dikkat çeken Emirdağ,  Hepsiburada'nın bahsi geçen bölgede Türkiye'den tek yerli ve bağımsız oyuncusu olduğunu hatırlattı. Yatırımlarla büyümeye devam ederken 2 kültürel elemente odaklandklarının altını çizdi. Bunlardan ilki Hanzade Doğan'ın "yıkıcı değil yapıcı platform ilkesi" Hepsiburada yaptığı yatırımlarda iş ortaklarıyla birlikte büyümeyi önceliklendiriyor. Diğer kültürel element ise Silikon Vadisi'nin veri,sistem ve süreç anlayışını Kapalı Çarşı kültür, gelenek ve tecrübesiyle birleştirmek. 

2021 makro trend beklentileri

Oturumda A. Buğra Ferah, Yomi Kastro'ya şu soruyu yöneltti: Türkiye'de başlayan operasyonlarınızı yurtdışına da taşıdınız ve hem Türkiye’de hem globalde önemli markalara hizmet veriyorsunuz, sizce E-ticarette 2021 yılında ve sonrasında neleri konuşacağız? Markalar nelere yatırım yapmalı ve hangi hatta hangi eksikliklerini gidermeli?

Kastro, Inveon olarak Londra, Dubai, Cenevre'de kurudukları merkezler ile  Türkiye'den bu bölgeye teknoloji ihraç ettiklerini aktardı. Aynı şekilde o bölgelerdeki teknolojik trendleri de hızlıca Türkiye'deki markalara uygulayabildiklerini söyledi.

Örnek olarak önden sipariş verme olarak çevirebileceğimiz Londra'daki click and collect kültüründen bahseden Kastro, İngilterede click and collect kültürünün yaygınlığının, pandemide e-ticaret markalarının teslimat sürecini kolayca yönetbilmesini sağladığını açıkladı.

Stokların mağazalarda toplanması ile mağazaların e-ticaret teslimat noktası olarak konumlandırıldığını aktardı. Kastro;    yurt dışındaki deneyimlerden aldıkları bilgilerle Türkiye'deki müşterilerle güzel adaptasyon yaptıklarını da belirtti. 

Gelişmiş lojistik kabiliyetleri, kişiselleştirme ve çeviklik 

E-ticaret firmalarının lojistik kabiliyetlerinin geleceği belirleyeceğini söyleyen Kastro, ilerleyen dönemde hizmetleri lojistik kabiliyetlerine göre filreleyen teknolojilerin hayatımıza gireceğini de vurguladı. Kastro'ya göre; yakın gelecekte kişisel çözümler sunma konusunda sadece içerik ve ürün tavsiyesi değil aynı zamanda kişilere özel fiyat ve kampanya önerileri de gündemde olacak. 

Çeviklik ise yeni dönemin en önemli konusu. Kurumların varolmasını sağlamak için çeviklik zaruri.  

Hepsiburada ekosisteminde öne çıkan özellikler

A. Buğra Ferah, Murat Emirdağ'a "Dijitali merkeze almak demişken Hepsiburada’nın yarattığı dijital ekosistemi sormak istiyorum. Hepsiexpress'ten Hepsimat'a oldukça önemli servisleriniz var, aslında her biri kendi içinde milyonlarca dolarlık girişim değerinde. Bu ekosistemi ve uçtan uca eticaret deneyimini nasıl tanımlarsınız?" diye sordu. Emirdağ, Türkiye'den ortak başarı hikayesi çıkarmak ve yeni başarı hikayelerinin önünü açmak istediklerini belirtti. 

E-ticaretin merkezde yer aldığı bir model ile bölgesinde depoların hizmet ve destek verdiği bir perakende anlayışıyla ilerlediklerini dile getirdi. Hepsiburada'nın on binlerce girişimcinin yer aldığı bir ekosistem olduğunu da hatırlattı. 

Hepsiburada'nın yüzde 100 kendi iştiraki olan Hepsijet ile lojistikte kalitenin çıtasını yükseltmek istediklerini, Hepsiexpress ile hanelere yarım saat içinde yiyecek ve ihtiyaç teslimatı yaptıklarını belirtti. Hepsiexpress'te yapılan iş birlikleriyle pandemide birçok hanenin acil ihtiyaçlarına cevap verdiğini de sözlerine ekledi. 

Hepsipay ödeme sistemlerinin bir ürünü birkaç kredi kartını birleştirerek almak ve tüketici kredileri gibi farklı maddelerle öne çıktığını söyleyen Emirdağ, Hepsimat ile teslimat süreçlerinde iş ortaklarına hizmet kalitesini arttırma fırsatı sunduklarını aktardı.

Hepsiglobal ile şirketin uçak mesafesindeki 1 milyar kullanıcıya hizmet vermek istediğini hatırlatalım. Azerbeycan'ın ise bu ülkeler arasında yerini aldığını belirtmekte fayda var. Cem Yılmaz'ın da üyesi olduğu Efsaneler Kulubü ile tüketiciye dokunan şirket, yeni reklam kampanyasına da değindi. 

Inveon’un yol haritası

Son 3 yıldır da yeni nesil e-ticaret teknlojileri üretmeye odaklandıklarını belirten Kastro,bir kaç ay içinde yeni ürünlerini piyasaya süreceklerini söyledi. Kastro; "2021 yılı uzun dönem yaptığımız yatırımın meyvelerini topladığımız bir yıl olacak" dedi. Inveon'un Cenevre, Dubai ve Londra'da büyük prjelere imza atmaya hazırlandığını da belirtelim. Son olarak şirketin dijital performans yönetimi üzerine çalışan oluşumu GrowthLab ile şirketlere dijital büyüme danışmanlığı vermeye devam edeceğini de söyleyelim.

Hepsiburada'da kapıdan iade dönemi başlıyor 

Murat Emirdağ, Hepsiburada kapıdan iade özelliğini ilk defa olarak Webrazzi Summit'te açıkladı. Bugün itibariyle tüm Türkiye'de Hepsiburada bütün iadeleri tüketicilerin kapısından teslim alacak. Randevu sistemiyle çalışacak olan kolay iade, özellikle pandemi şartlarında deneyimi iyileştirmede önemli rol oynayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.