Son dönemde, dijital müzik alanında ülkemiz çalkantılı bir dönemden geçiyordu. Geçtiğimiz yıl dijital yayıncılığa getirilen RTÜK denetiminden, kısacası RTÜK yasasından son olarak globalde ciddi bir kullanıcı sayısına sahip Spotify etkilenmişti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Spotify'ın 72 saat içinde lisans başvurusunda bulunmazsa kapatılabileceğini gündeme getirmişti.
RTÜK, yaptığı duyuruda aşağıdaki ifadeleri kullanmıştı:
Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve 3 aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben 72 saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ihtar olunur.
Durum böyle olunca ücretli ve ücretsiz tüm Spotify kullanıcıları gözünü Spotify'a dikti. Fakat RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Spotify ile bir temas kurulamadığını ve bir muhatap bulunamadığını söylemişti. Zira şu anda Spotify'ın herhangi bir Türkiye temsilcisi bulunmuyor. Hatırlatsanız şirket, 2018 yılında Türkiye ofisini kapatmış ve operasyonları yurt dışından yöneteceğini söylemişti. Hem RTÜK yasası hem de muhatap bulunamaması da dijital müzik platformuyla ilgili endişeleri beraberinde getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Sabah Gazetesi'nden Burak Çelik'in haberinde Spotify anlaşmasının tamam olduğu söylenmiş olsa da RTÜK'ten konuyla ilgili net bir bilgi paylaşılmamıştı. Nitekim, hem RTÜK'ün hem de İlhan Taşcı'nın yaptığı açıklamalar Spotify'ın 72 saatlik sürenin bitmesine 4 saat kala lisans başvurusunda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Spotify, 72 saatlik sürenin dolmasına dört saat kala lisans için RTÜK’e resmen başvurdu...
— İlhan Taşcı (@ilhantasci) October 15, 2020
RTÜK'ün açıklaması ise şu şekilde:
Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır. Gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşları ile daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloga açık bir iletişim yürüten üst kurulumuz bundan sonra da aynı tavrını korumaya devam edecektir. Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir.
Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir. pic.twitter.com/yfIeoPNzpT
— RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU (@rtukkurumsal) October 15, 2020
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap