Berqnet Firewall, beş yıl içinde 10 binden fazla müşteriye ulaştı

Yerli siber güvenlik ürünleri üreticisi Berqnet Firewall, yapay zekaya yatırım yapmaya başladı. Amacı bu alanda küresel oyuncu olmak.
Berqnet Firewall, beş yıl içinde 10 binden fazla müşteriye ulaştı

İnternet kullanımı ve teknolojik gelişmeler akıl almaz bir hızla ilerliyor. Günümüzde her an bilgisayar ve kurumlarda yer alan bilgilere karşı ciddi saldırı ve tehditler gündemde... Veriler akıllıca kurgulanmış siber saldırılarla çalınabilir, şifrelendirilebilir, gizli kalması gereken bilgiler açığa çıkarılabilir. Bu durum da artan siber tehditler yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. Özellikle Türkiye'nin ekonomisini oluşturan KOBİ'ler için büyük bir ihtiyaç...

Bu yüzden 45 ülkede, 1200'den fazla çalışana sahip. 800'ün üzerinde iş ortağı ve 90 binin üzerinde aktif müşterisi bulunan Logo Yazılım, 2012'de bu alana yatırım yaptı. Logo Teknoloji Yatırım Holding'in şemsiyesi altında Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri, bu alanda çalışmaya başladı. 2013'te faaliyete başlayan firma, TÜBİTAK'tan deneyimli Murat Apohan'ın katkılarıyla şirket kuruldu. 2015'te  Berqnet Firewall adı verilen ürün ailesi piyasaya çıktı. Şirket, beş yıl içinde Türkiye, Azerbaycan ve Kıbrıs'ta 10 bini aşkın müşteri ağına sahip oldu.  

Türkiye ölçeğinde pazar 300 milyon dolar

Şirketin Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, şirketin ana hedef kitlesi KOBİ'lerin siber güvenlik ihtiyacının daha da artacağı görüşünü savunuyor. Sayısal verilerin bunu desteklediğini belirterek şu anda pazarın Türkiye ölçeğinde 300 milyon dolar olduğunu kaydediyor ve ekliyor: "Genel IT harcamalarına bakıldığında bu rakamın 4 kat daha fazla olması gerekiyor. Bu alanda ciddi bir yatırım açığı var." 

Hintoğlu haklı... Çünkü büyük firmalar siber güvenlik alanında hali hazırda kendi önlemlerini alıyor. Ama KOBİ'lerde böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü kendi içlerinde IT departmanı ekibi olmadığı için bu alanda geriden geliyor. Bu hizmetleri dışarıdan almaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bu tip teknolojilere daha geç adapte oluyorlar. Hakan Hintoğlu, siber güvenlik sektörünü ve ürünlerini nasıl konumlandırdıklarını şöyle anlatıyor:

"2012'de siber güvenlik ürünleri yabancı uygulamalar hakimiyetindeydi. O zamanlar yüzde 100'e yakındı. Bu ürünlerin kullanılma zorluğu -hem dil hem de ürünlerin kullanım zorluğu- KOBİ'lerin bunları kullanmasını daha da zorlaştırdı. Bizim kuruluş amacımız da bu işi kolaylaştırmak ve KOBİ'lere bunu kullandırmak olduğu için ürün ve hizmetlerimiz kolaylık unsuru etrafında şekilleniyor. Türkiye'de doğan bir şirket olduğumuz için buradaki yerel mevzuat konusunda öne çıkıyoruz. Bu konuda yapılan ve yürürlükte olan çeşitli yasalar var. Birçok firma buna uyum sağlayamıyordu. Bizim ürünlerimizi kullanarak yasal yükümlülüklerini de yapar hale geldiler." 

Donanım olarak piyasada bulunan ürünler, yakın zamanda yazılım olarak da satılabilir hale gelecek. Hintoğlu şirketin iş modelini şöyle anlatıyor: "İş modeli olarak bizim bir donanım ürünümüz var. Ama yakında bu bir yazılım olarak da satılabilir halde olacak. Donanım ürününü İnternetin firmaya giriş noktasına kuruyoruz. Bu cihaz İnternet üzerinden gelecek saldırıların güvenliğini sağlıyor, yetkisiz kişilerin sisteme girmesini engelliyor. Bir taraftan cihazların yazılımlarının güncel olması gerekiyor. Ayrıca bizim data sunucularımızdan güncel güvenlik siber güvenlik saldırılarının verilerini çekiyorlar. Yani yeni virüsler mi çıktı, yeni saldırılar mı var diye araştırırlar. Bu dataların alınabilmesi için aktif koruma üyeliği diye bir  iş modeli var. Her yıl üyelik ücreti veriyorlar."

İlk hedef Orta Asya'ya açılmak

Hintoğlu'na göre teknoloji sektöründe sadece Türkiye içinde faaliyet gösterdiğinizde bu işin sadece hizmet bacağında kalırsınız. Ama amacınız ürün bacağında faaliyet göstermek ise hem bölgesel hem de global hareket etmek gerekiyor. Siber güvenlik alanında iddialı bir şirket olduklarını belirten Hintoğlu, "Yurt dışına açılmak için ilk etap Orta Asya ülkeleri...  Daha sonra Doğu Avrupa'ya gideceğiz. İkinci çember ise Batı Avrupa olacak. Bir siber güvenlik oyuncusu olmak için bu alanda tek bir ürünle tatmin edici başarıya ulaşmak zor. Şu an bu alanın diğer bacaklarında yer alan ürünleri piyasaya çıkarmak için çalışıyoruz. Dolayısıyla yeni ürün ve potansiyel yeni ülkelerle büyümeye devam edeceğiz. Hedefimiz bu alanda global bir oyuncu olmak" diye konuşuyor.

Yapay zekaya yatırım yapıyor

Berqnet Firewall, siber güvenlik alanında yapay zeka konusuna yatırım yapıyor. Hintoğlu, "Saldırılarda yapay zeka kullanılıyor. Bu yüzden savunma tarafında daha akıllı teknolojiler kullanılması gerekiyor" diye konuşuyor. Şirketin hem yönetim ve izleme sunucuları hem de uçtaki cihazlarımızda yapay zeka teknolojisini en iyi şekilde kullanmak için TÜBİTAK nezdinde devam eden projeleri var. Böylece cihazları çeşitli anormallikleri herkesten önce tespit edebilecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.