Feride Düzduran Gündüz: "Çalışanlar fark edilmek, tanınmak ve kişiselleştirilmiş çözümlerle karşılaşmak istiyor"

Sodexo İnsan Kaynakları Direktörü Feride Düzduran Gündüz, "Bir çalışanın gözünden ödüllendirme sistemleri : Beni özgür bırak! Kısıtlama!’" adlı sunumuyla sahnedeydi.
Feride Düzduran Gündüz:

Crenvo İK ve Webrazzi iş birliği ile ilki 2019'da yapılan, İnsan Kaynakları'nın geleceğini ve dijital dönüşümünü ele alan New HR Summit, Türkiye'den ve yurt dışından önemli isimleri ağırlamıştı. Bu sene New HR Summit'in ikincisini, online olarak gerçekleştiriyoruz.

Çevik İK, People Analytics, Tasarım Odaklı Düşünme, İşin ve İnsan Kaynaklarının Geleceği, Covid-19 ile İK’nın Değişen Rolü, Çalışan Deneyimi, Kültürel Değişim gibi birçok güncel konunun ele alındığı etkinliğimizde Sodexo İnsan Kaynakları Direktörü Feride Düzduran Gündüz, "Bir çalışanın gözünden ödüllendirme sistemleri : Beni özgür bırak! Kısıtlama!’" adlı sunumuyla sahnedeydi.

Bireyler, şirketlerden önce dönüşüyor

Feride Düzduran Gündüz, dönüşümün hızından bahsederek konuşmasına başladı. İlk başta teknolojini dönüştüğünü söyleyen Gündüz, kişilerin dönüşümden sonra teknolojiye ayak uydurduğunu belirtiyor. Bu dönüşümle beraber davranışlarımız ve ihtiyaçlarımı da değişiyor. Bireylerden sonra ise kurumlar ve şirketler süreçlerini, iş yapış şekillerini dönüştürüyorlar. Ardından da regülasyonlar ve kanunlar geliyor.

Çalışanların ihtiyaçları değişiyorken şirketler bu denli hızlı bir şekilde dönüşemiyor. Durum böyle olunca aradaki boşluklar daha da açılmaya başlıyor ve bu boşlukları İK profesyonellerinin doldurması gerekiyor. İK profesyonellerinin oyun alanı haline gelen bu boşluklar, çalışanların ihtiyaçlarına uygun bir şekilde iş sonuçları üretme konusunda fayda sağlıyor. 

Çalışanlar fark edilmek istiyor

Tüketicilerin 2020'deki eğilimlerine baktığımızda öne çıkan trendlerle karşılaşıyoruz. Kişiler artık fark edilmek, tanınmak ve kişiselleştirilmiş çözümlerle karşılaşmak istiyor. Türkiye'deki pazarı düşündüğümüzde bunu çok iyi yakalayan şirketler var, ancak tüm sektörü düşündüğümüzde bu dönüşümü hemen gerçekleştirmek çok da kolay olmuyor. İK profesyonelleri şirket ve insan politikalarını belirlerken bu 3 beklentiyi her uygulamanın kalbine koymak durumunda kalıyor. Böylelikle motive olmuş ve şirketine bağlı çalışanlar ortaya çıkıyor.

Özellikle evden çalışma döneminde çalışanları motive tutmak zor bir durum haline gelmişti. Bu noktada çalışan bağlılığı direkt olarak şirketin iş sonuçlarına yansıdığını da söyleyebiliriz. Bir çalışan işine bağlıysa ve motive bir şekilde çalışıyorsa daha üretken hale geliyor ve daha çok çaba gösteriyor. Şirketlerin de buna odaklı düşünmesi gerekiyor. Kısacası çalışanların ihtiyaçlarının yakından takip edilmesi önem taşıyor.

Türkiye ödüllendirme konusunda geriden geliyor

Çalışanlar özellikle evden çalışma döneminde ödüllendirilme ile ilgili daha fazla beklenti içine giriyor. çalışanlar hatırlanmayı, ödüllendirilmeyi ve değerli hissetmeyi istiyor. 

Ancak Türkiye pazarında bu durum çok iç açıcı değil, zira Avrupa'da çalışan başına 200 euro civarında ödüllendirme mevcut iken Türkiye'de bu 20 euro'lara kadar düşüyor. Sodexo'nun da bu alanda çözümler sunmaya devam ettiğinin altını çizelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.