Bu yıl ilk defa çevrimiçi olarak düzenlenen TechCrunch Disrupt 2020 konferansını Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla takip edeceğimizi ve etkinlikten neler beklediğimizi sizlerle daha önce paylaşmıştık. 4. gününe giren TechCrunch Disrupt 2020, tüm hızıyla devam ediyor.
Boston Dynamics CEO'su Robert Playter, TechCrunch Disrupt 2020'de "Putting Robots to Work" başlıklı oturumda şirketin araştırma odaklı robotlardan ticari robotlara nasıl geçiş yaptığını anlattı.
Konuşmasında Spot, Handle ve Atlas modellerine yer veren Playter, Spot'ta gelecek yıl ne gibi uygulamaların yer alacağını aktardı. Spot'un sizin gittiğiniz yere gidebimesinin önemini vurgulayan, ekipmanlarıyla birlikte hareket kabiliyetinin de üst seviyelerde olduğunu belirtti. Mobilitenin ön planda olduğu Spot, yeni koluyla birlikte kapı ya da bir dolap kapağı açabiliyor, güç gerektiren valf çevirme gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyor. Yetenek kabileyetini yukarı taşıyan yeni kolun Ocak ayında satışa sunulması planlanıyor.
Daha düşük maliyetli modeller çıkararak robotların erişilebilir olmasını planladıklarını söyleyen, Playter, şirketin ayrıca 3. parti geliştiricilere yaklaşımını da aktardı.
Farklı teknolojiler üreten yazılım ortakları ile iş birliği yaptıklarını söyleyen Playter, bu sayede farklı dikeylerde uygulamaların da kapılarının açıldığını söyledi. kodlamanın değişmesiyle birlikte ürünlerin de değiştiğini söyleyen Playter, covid-19 döneminde Boston Dynamics robotlarının farklı kullanım örneklerine de yer verdi. Örneğin Spot, hastaların sağlık durumlarını uzaktan takip etmek için kullanılırken, Payloads ürünlerinden dezenfekte etme sürecinde yararlanıldığını belirtti. İlerleyen büyük bir pazarın içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Mobil robotlar, insanlara düşman değil, destek olmak için üretildi
Kendisine sorulan soru üzerine Spot'un polis gücündeki işlevini gösteren videolarla ilgili açıklama yapan Playter, polise hizmet verdiklerini doğrularken, yaptıkları işin zorluğunu da yansıttı.
Bir bakıma yaptıkları işin yeni nesil robotlar geliştirmek olduğunu hatırlatan Playter, bu mobil robotların, halktaki korkuları tetikleyen bir düşman değil, insanlara destek olmak için üretildiğini söyledi.
Kötüye kullanılması durumunda robotlar geri alınacak
Her kullanıcının, Boston Dynamics kullanım şartları sözleşmesini kabul ettiğin söyleyen Playter, robotlara karşı ya da robotların kötüye kullanımı durumunda rünlerin geir alınacağını belirtti.
Konuşma esnasında birbirinden farklı robotların bir depo alanında, paketlerle ilgilenirken bir arada çalıştığı bir video gösterildi. Videonun ardından Playter, 2020-2021 yılları arasında lojistik sektöründe birbirinden farklı robotların bir arada çalışması üzerine yoğunlaşacaklarını belirrti.
Yeni robotlar ve robot ekipleri yolda
Bir üretim robotu olan Pack vision üzerinde çalıştıklarını belirten Playter, yeni nesil handle'ı da piyasaya sürmeyi planladıklaırnı açıkladı. Vizyonlarının ise birbirinden farklı robotlardan oluşan robot ekiplerinin görevler üzerinde birlikte çalışması olduğunu açıkladı.
İkinci bir handle videosunun paylaşılmasıyla Playter, trilyonlarca kutunun handle tarafından kolayca taşınabildiğini anlattı. Zor ve sıkıcı olan bu işi Handle, kusursuz bir şekilde yerine getiriyor. Endüstrinin öncü görüntüleme sistemlerinden birine sahip olan Handle, lojistik sektörünün gözdesi olabilir.
Ticarileşme sürecinde Spot ve Handle
Playter, konuşmasında Spot ile Handle'ın ticari ve fiziksel ayrımlarına da yer verdi. Spot'u üretirken hangi dikeylerdeki ihtiyaçlara cevap vereceğinden emin olmadıklarını söyleyen Playter, Handle'ı ise doğrudan lojistik için ürettiklerini söyledi.
Bu noktada playter, robotunuz eğer 1 görevden daha fazlasını yapsın istiyorsanız, Spot'u tercih edebileceğinizi söyledi. Spot'un küçük ve hafif yapısına dikkat çeken playter, mobilitenin ön planda olduğunu da vurguladı Handle'ın ise paletler arasındaki hareket ederek mobil bir şekilde paketleme işlemlerini gerçekleştirebildiğini hatırlattı. Ayrıca Handle'ın tasarımını tıpkı bir insan gibi kollara ve bacaklara sahip olan Atlas'taki denge problemlerinden öğrendikleriyle geliştirdiklerini de ekledi. Şirket için robotların hareket kabiliyeti ve dengesi en önemli unsurlardan biri.
Şirket yeni satın almalara açık
Playter, farklı robotların bilikte çalışması vizyonuyla birlikte şirketin yeni satın alma ve ortaklıklara açık olduğunu söyledi. farklı sektörlere yönelik tasarlanan farklı robotlarla Boston Dynamics, operasyon alanını genişletebilir. Ortaklıklar aynı zamanda şirketin büyümesini hızlandırması için de önemli.
Atlas'ta neler değişti?
Daha önceleri Atlas'ın senaryolaştırılmış davranışlar ile hareket ettiğini açıklayan Playter, artık robotun karşısına çıkan elementlere gerçek zamanlı olarak cevap verebildiğini söylüyor. Bunun için kontrol yazılımında farklı kütüphaneler oluştuduklarını belirten playter, kütüphaneler arasında bir denge kurduklarını da sözlerine ekliyor.
Her ne kadar Boston Dynamics ticarileşme yolunda ilerlese de Atlas yakın zamanda ticari bir ürün olarak sunulmayacak. Atlas'ta kontrol yazılımı için makine öğrenmesi kullanılırken, çeşitli optimizasyonlar yapılmaya da devam ediyor. Atlas için gelişmiş araçlar üretmeye devam eden şirket, bu sayede Boston Dynamics'te çalışmak isteyen yetenekli adayların da ilgisini çekmeyi başarıyor.
Playter, bu konuda şunu söylüyor:
"icarileşmeye çalışıyoruz ama bu seviyeye gelmemizi araştırmalara borçluyuz, bu nedenle araştırmaya devam etmeliyiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap